Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η εθνική ταυτότητα θα κρίνει το μέλλον


Το «δώρο» που άφησε στην ηγεσία της χώρας ο Ομπάμα

Ελπίζω τώρα που κατακάθισε η σκόνη από την επίσκεψη Ομπάμα να γίνει και μια σωστή ιδεολογική αποτίμηση της παρέμβασής του, πέραν των πτυχών που αφορούν το χρέος και την εξωτερική πολιτική. Διότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πλην του ενικού και των φιλοφρονήσεων προς τον Alexis, έθιξε -αυτός, ένας φιλελεύθερος δημοκρατικός- ζητήματα που είναι ταμπού για την «αριστερή προοδευτική σκέψη» στην Ελλάδα. Μάλιστα, αν ήθελε κανείς να ξεχωρίσει την παρακαταθήκη που μας άφησε, θα υποστήριζε με άνεση ότι η έμφαση που έδωσε σε ζητήματα εθνικής - θρησκευτικής - πολιτισμικής ταυτότητας και η εμμονή του στην ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής σκέψης είναι τα δώρα που μας άφησε. Ειδικότερα, το δώρο που άφησε στην ηγεσία μιας χώρας που όχι μόνο αρνείται συστηματικά να παραλάβει την κληρονομιά την οποία άφησαν οι προπάτορές της, αλλά την αποποιείται συνεχώς, σε κάθε ευκαιρία.

Στην ηγεσία μιας χώρας της οποίας η υπουργός Πολιτισμού θεωρεί «προγονοπληξία» την ενασχόληση με τους αρχαίους -καθόλου δεν φαίνεται να έπληξε ο πρόεδρος Ομπάμα μαζί τους στο Μουσείο της Ακρόπολης-, της οποίας ο προκάτοχος στο υπουργείο Πολιτισμού συκοφαντεί την Αμφίπολη και διακόπτει τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα, της οποίας ο υπουργός Παιδείας μειώνει τις ώρες της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία, καταργεί τη διδασκαλία του «Επιταφίου του Περικλή» και αμφισβητεί την αξία των Θρησκευτικών. Ε, όσο να 'ναι, είναι «χαστούκι» πρώτης γραμμής για τον ΣΥΡΙΖΑ το να ακούς τον πλανητάρχη να θυμίζει τον Θουκυδίδη, τον Αριστοτέλη, τον Σωκράτη, τον Ηρόδοτο. Είναι «χαστούκι» πρώτης γραμμής για τον ΣΥΡΙΖΑ το να τριγυρνά στα μάρμαρα και τα αγάλματα για να βρει πού γεννήθηκε η πιο επαναστατική ιδέα στην ιστορία της ανθρωπότητας: η δημοκρατία. Είναι «χαστούκι» πρώτης γραμμής το να στέκεται και να θαυμάζει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι «χαστούκι» στον ΣΥΡΙΖΑ να τον ακούς να θυμίζει στους εν Ελλάδι προοδευτικούς ότι το λάβαρο της Επανάστασης το σήκωσε ένας ιερέας.

Κρατώ, λοιπόν, και ελπίζω να το κρατήσουν και οι φίλοι μου στον ΣΥΡΙΖΑ το εξής απόσπασμα από τη δήλωση του Ομπάμα μπροστά στον Τσίπρα:
«Η παγκοσμιοποίηση σε συνδυασμό με την τεχνολογία και τις εξελίξεις της, σε συνδυασμό με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη ροή των πληροφοριών, ανατρέπουν εκ βάθρων τις ζωές των ανθρώπων με τρόπο απτό πολλές φορές, αισθητό. Κλείνει ένα εργοστάσιο και ξαφνικά μια ολόκληρη πόλη δεν έχει δουλειά. Αλλά και ψυχολογικά, ψυχικά, υπάρχει αβεβαιότητα, ο κόσμος είναι πιο αβέβαιος. Δεν έχουμε μια σαφή εικόνα της εθνικής μας ταυτότητας. Ο τόπος στον οποίο ζούμε αρχίζει να φαίνεται διαφορετικός, χάνουμε τον προσανατολισμό μας.

Βλέπουμε έναν Ντόναλντ Τραμπ και έναν Μπέρνι Σάντερς, δύο πολύ διαφορετικούς υποψηφίους, μη συμβατικούς, να έχουν μεγάλη επιτυχία στην κοινή γνώμη. Αυτό κάτι σημαίνει. Εχει σχέση με την παγκοσμιοποίηση; Ισως. Κάποιοι θέλουν να περιορίσουμε τα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης, να βάλουμε σε μια τάξη τους θεσμούς μας, να ικανοποιήσουμε τις άμεσες ανάγκες του ανθρώπου. Και, πολλές φορές, έχουμε και θέματα εθνικής ταυτότητας, θρησκευτικής ταυτότητας, πολιτισμικής ταυτότητας»...

Μανώλης Κοττάκης
Πηγή "Δημοκρατία"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]