Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρέσβης Αντώνιος Κοραντής, εις μνήμην αιωνίαν


Έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών, ο επίτιμος πρέσβης Αντώνιος Κοραντής.

Ο Αντώνιος Ι. Κοραντής γεννήθηκε το 1923 στην Αθήνα σε οικογένεια καταγόμενη από τα σκλαβωμένα Κόραντα της Bορείου Ηπείρου. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εκπαιδεύθηκε στα Οικονομικά. Το 1949 εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε διαδοχικά σε Κάιρο, Βέρνη, Βενετία, Ρώμη, Μασσαλία και Φρανκφούρτη.

Υπηρέτησε επί μακράν σειράν ετών ευσυνειδήτως και ευόρκως την Πατρίδα. Κατά τη διπλωματική του σταδιοδρομία υπηρέτησε διαδοχικώς στη Μανσούρα, Μασσαλία, Βιέννη, Βενετία (ως Γενικός Πρόξενος) κατόπιν στη Ρώμη και στη Φρανκφούρτη και ως πρέσβης στην Αλγερία, στην Αίγυπτον, στην Ινδία και στην Κινσάσα.

Ως Διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών διαπραγματεύθηκε και υπέγραψε δεκάδες κρίσιμες συμβάσεις της Ελλάδος με ξένες χώρες. Διετέλεσε Πρέσβης σε Αλγερία, Ινδία, Αίγυπτο και Κονγκό.

Έφερε τον τίτλο του Πρέσβεως επί τιμή. Επί δεκαετίες εδίδαξε διπλωματική και πολιτική Ιστορία στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών και σε ειδικά κλειστά συνέδρια. Παράλληλα και πάνω από μισό αιώνα, έγραψε και εξέδωσε ανάλογα εμβληματικά ιστορικά και διπλωματικά συγγράμματα, τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς και καλύπτουν περί τις 5.000 σελίδες.

Υπήρξε ο πολυγραφότερος σύγχρονος συγγραφεύς διπλωματικών και ιστορικών βιβλίων. Το σύνολο του συγγραφικού του έργου φθάνει τις 5.000 περίπου σελίδες. Η ιστοριογραφία του κλιμακώνεται επί μιαν σχεδόν τριακονταετίαν.

Στον τομέα της Διπλωματικής Ιστορίας ανήκουν: Οι τέσσερις τόμοι της «Διπλωματικής Ιστορίας της Ευρώπης (1919-1955). Ο 1ος τόμος επιγράφεται: «Η χωλαίνουσα Ειρήνη 1919-1933». Ο 2ος τόμος επιγράφεται: «Προς την Αβυσσον 1934-1939». Ο 3ος τόμος: «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος -μέρος πρώτο- 1939-1943» και ο 4ος τόμος αναφέρεται στα έτη «1943-1945 -μέρος δεύτερο-».
Στον τομέα της Διπλωματικής και Πολιτικής Ιστορίας εντάσσονται επίσης οι δύο τόμοι: «Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία της Ελλάδος 1941-1945».
Εκτός τούτων στον τομέα της ιστοριογραφίας του Αντώνη Κοραντή συγκαταλέγονται και τα ακόλουθα έργα του:
«Αλέξανδρος Παπάγος και ο Πόλεμος της Ελλάδος 1940-1941».
«Χίτλερ - Στάλιν όταν εμοίραζαν την Ευρώπη».
«Τεχεράνη - Γιάλτα - Πότσνταμ»
και σωρεία ανατύπων επί ελληνικών ζητημάτων (λ.χ. Ελληνοϊταλικός πόλεμος από διπλής σκοπιάς, Ελληνογερμανικός πόλεμος, το Επτανησιακόν κ.ο.κ.) με τελευταίο έργο του, εκδοθέν από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών το 2010, με τίτλο: «Το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα – Η Ιστορία μιας τραγωδίας» τόμος Α’. Δυστυχώς, η επιδεινουμένη κατάσταση της υγείας του, δεν του επέτρεψε να συνεχίσει τη συγγραφή και του Β' τόμου επί του Βορειοηπειρωτικού Ζητήματος.

Υπήρξε χρημάτων ανώτερος.
Ευτύχησε να λάβει ως σύζυγο, που του συμπαραστάθηκε με αφοσίωση σε όλη του τη ζωή, την κ. Μαρίκα Κοραντή-Κροκιδά, και να αποκτήσουν έναν υιό, διακεκριμένο επίσης διπλωμάτη τον κ. Ιωάννη Αντωνίου Κοραντή, ο οποίος υπηρέτησε τη χώρα σε σημαντικά πόστα, ως πρέσβης και μετά την αποχώρησή του από την Υπηρεσία, διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας, καθώς και αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Έφυγε με την εκτίμηση και τον σεβασμό εκείνων που τον εγνώρισαν από κοντά και συνδέθηκαν φιλικώς μαζί του.

Ας είναι η μνήμη του αιωνία.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]