Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάνουν μπαϊράμι με το αέριο: Ο Ακιντζί ως “προέδρος” δίπλα σε Ερντογάν, Πούτιν


Στην οικογενειακή φωτογραφία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας στην Κων/πολη, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται δίπλα από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας και τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Στο στιγμιότυπο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Την φωτογραφία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η παράνομη "προεδρία" του κατοχικού καθεστώτος του Ακιντζί

Του Κώστα Βενιζέλου

Έχοντας τα προνόμια της «δεύτερης φωνής» των τουρκικών θέσεων, ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, με καθεστώς «αρχηγού κράτους», ήταν στην πρώτη σειρά των υψηλών προσκεκλημένων του 23ου συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Δίπλα στον Ρώσο Πρόεδρο, με τον οποίο αντάλλαξε χειραψία, τους Προέδρους του Αζερμπαϊτζάν και της Βενεζουέλας, ο Μουσταφά Ακιντζί προσφωνώντας το συνέδριο, εξέφρασε θέσεις που εξυπηρετούν πολιτικά, γεωστρατηγικά και οικονομικά την Τουρκία σε σχέση με το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός, με τις αναφορές του, που μπορούν να συνδέονται και με το Κυπριακό, στο οποίο, όμως, δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «το φυσικό αέριο της Ανατολική Μεσόγειο είναι μια εναλλακτική» σημειώνοντας τα εξής: Από τις έρευνες που έγιναν φαίνεται ότι η πιο οικονομική πορεία για αυτό το αέριο είναι μέσω Τουρκίας. Κάνουμε νέες σημαντικές επενδύσεις για τη μετατροπή της χώρας μας σε κέντρο ενεργειακού εμπορίου. Μέχρι το τέλος του χρόνου και το 2017 θα κάνουμε σημαντικές επενδύσεις σε αυτό τον τομέα». Είναι προφανές πως η Άγκυρα επιχειρεί να καταστεί «ασφαλές κοινό μέρος για τις χώρες τις περιοχής στον τομέα του εμπορίου του φυσικού αερίου».

Ο κατοχικός ηγέτης, στη δική του ομιλία, ήγειρε δυο ζητήματα, αυτό του αερίου και εκείνο του ηλεκτρισμού, αναδεικνύοντας τις τουρκικές επιδιώξεις, στην Κύπρο και την περιοχή.

Πρώτο ανέφερε πως το φυσικό αέριο της Κύπρου θα μπορεί να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, «με τον πιο οικονομικό και ασφαλή τρόπο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού». Σε περίπτωση λύσης, είπε, η Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρος θα μπορεί να συμβάλει σοβαρά στα θέματα της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής πρόσβασης ενώ είπε πως αυτή η εξέλιξη θα είναι προς όφελος όλων των χωρών της περιοχής (Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτος).

Δεύτερο, αναφέρθηκε σε «ένα σημαντικό πρόγραμμα σύνδεσης της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη με υποθαλάσσια ηλεκτρικά καλώδια». Έσπευσε να αναφέρει πως «αυτό το καλώδιο αντί να τοποθετηθεί μεταξύ Ισραήλ-νοτίου Κύπρου – Κρήτης και Ελλάδας όπως σχεδιάζεται, αν γίνει μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου και Τουρκίας τότε θα είναι πιο γρήγορο, πιο φτηνό και η απόσταση μικρότερη»!

Ο κ. Ακιντζί υποστήριξε πως εάν η ε/κ πλευρά επιδείξει «ρεαλιστική στάση», τότε σύντομα θα είναι εφικτή η διζωνική ομοσπονδία.

Για συναντήσεις του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τους Προέδρους της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Βενεζουέλας και του Αζερμπαϊτζάν στο περιθώριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, κάνει λόγο η ιστοσελίδα της παράνομης “προεδρίας” του κατοχικού καθεστώτος

ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΕ ΩΣ «ΠΡΟΕΔΡΟ»

O πρόεδρος του Παγκόσμιου Ενεργειακού Συμβουλίου, Younghoon David Kim, προσφώνησε τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί ως «πρόεδρο». Κατά την προσφώνηση του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στον Ακιντζί ως «Πρόεδρο», μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες κρατών που συμμετέχουν στο συνέδριο, το οποίο φιλοξενείται στην Τουρκία.

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ

Συναντήσεις με τους Προέδρους της Τουρκίας, Ρωσίας, Βενεζουέλας και Αζερμπαϊτζάν, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, είχε ο Ακιντζί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της παράνομης “προεδρίας”.
Στην ιστοσελίδα έχει αναρτηθεί οικογενειακή φωτογραφία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο, όπου ο κατοχικός ηγέτης βρίσκεται δίπλα από τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας και τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας. Η ιστοσελίδα έχει δημοσιεύσει και φωτογραφία του κ. Ακιντζί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνουν χειραψία και τη λεζάντα ότι ο Ρώσος Πρόεδρος γνωρίστηκε με τον Ακιντζί.

ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες ο κατοχικός ηγέτης στο περιθώριο του 23ου Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας που ξεκίνησε χθες στην Κωνσταντινούπολη και θα ολοκληρωθεί στις 13 Οκτωβρίου. Η συνάντηση κράτησε μισή ώρα και σε αυτήν συμμετείχαν και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ναμπί Αβτσί. Μετά τη συνάντηση, ο Ακιντζί μετέβη στο χώρο του συνεδρίου, όπου θα παρακολουθήσει τις εργασίες του. Ο κατοχικός ηγέτης αναμένεται ότι σήμερα θα επιστρέψει στα κατεχόμενα.

ΧΩΡΙΣ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΕΡΙΟ

Τη θέση ότι χωρίς την επίτευξη συμφωνία στο Κυπριακό δεν θα υπάρξει φυσικό αέριο, παρουσίασε στο χθεσινό πρωτοσέλιδο της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς». Όπως αναφέρεται στον τίτλο, «Αν δεν υπάρξει λύση δεν θα υπάρξει ούτε αέριο».
Επικαλείται και δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπεύθυνου για την ενεργειακή διπλωματία Άμος Χόχσταϊν σχετικά με το Κυπριακό και το φυσικό αέριο. Ο Χόχσταϊν, σύμφωνα με τη Χαβαντίς, είπε ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού δεν θα μπορεί να γίνει εξόρυξη του φυσικού αερίου.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]