Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μουζάλας: Για κλείσιμο συνόρων από την Ευρώπη ετοιμάζεται η κυβέρνηση

Επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα 
επεξεργάζεται η ΕΕ
  • Στο επίκεντρο το σύστημα ασύλου βάσει του Δουβλίνου ΙΙ
  • Σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας η πρόταση για ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στο προσφυγικό
Η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη για ενδεχόμενο κλείσιμο των συνόρων, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζεται να ασκήσει νέες πιέσεις προς την Αθήνα για το προσφυγικό.

Σαν κυβέρνηση ετοιμαζόμαστε να μας κλείσουν τα σύνορα. Θα είναι μονομερής ενέργεια από άλλες χώρες, αλλά θα πρέπει σαν κυβέρνηση να δουλεύει κανείς με ένα τέτοιο ενδεχόμενο σημείωσε ο υπουργός λίγες ώρες πριν την έκθεση της Κομσιόν για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός εκτίμησε πάντως πως θα είναι μία διαχειρίσιμη δυσκολία, καθώς οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, εάν κλείσουν τα σύνορα, θα ανέλθουν σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Παράλληλα σημείωσε: «Κάτω από τη σημαία της ταπείνωσης, υποστήκαμε μεγαλύτερες ταπεινώσεις. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χειρισμούς μας. Είναι πόλεμος. Πρέπει να τον δώσουμε με συνέπεια, έχοντας τους στόχους μας. Θα χάσουμε κάποια πράγματα, θα κερδίσουμε κάποια άλλα».

Ερωτώμενος για τον κίνδυνο αποπομπής από τη συνθήκη Σένγκεν, ανέφερε πως αυτό σημαίνει ότι άλλες χώρες θα βγουν από τη Σένγκεν, κλείνοντας τα σύνορά τους.

Όσον αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο τη χαρακτήρισε «καταρχήν θετική» αφού, όπως είπε, θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στα τουρκικά παράλια.

Επιπλέον, ο κ. Μουζάλας αναφερόμενος στο κέντρο μετεγκατάστασης μεταναστών στα Διαβατά σημείωσε: «Ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις. Αν δεν βρεθούν, θα γίνει δοκιμή στα Διαβατά». 

Η ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στο προσφυγικό επί τάπητος στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας

Η γερμανο-τουρκική πρόταση ανάμειξης του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο έρχεται επί τάπητος την Τετάρτη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να επισημαίνει πως το αίτημα θα μελετηθεί «πολύ σοβαρά».

«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης» δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες.
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ σε συνέντευξη του την Τετάρτη τονίζει ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο στη διαχείριση των προσφυγικών ροών».
Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δεν αποκλείει ωστόσο το ενδεχόμενο να αναλάβει η βορειοατλαντική συμμαχία αναγνωριστικό ρόλο, προκειμένου να μπορεί να καταπολεμηθεί πιο αποτελεσματικά η εγκληματική δράση των διακινητών. 

Επαναπροώθηση προσφύγων στην Ελλάδα επεξεργάζεται η Κομισιόν

 Κατάλογο μέτρων που θα πρέπει να προωθήσει η Ελλάδα ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αιτούντες άσυλο πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη η Κομισιόν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η επαναπροώθηση μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου, βάσει των κανονισμών του Δουβλίνου ΙΙ.

Σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν θα παραδώσει στην Ελλάδα έναν κατάλογο μέτρων που θα πρέπει η χώρα να υιοθετήσει προκειμένου οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες ασύλου να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Η συνθήκη του Δουβλίνου απαιτεί από τη χώρα - μέλος στην οποία φτάνουν οι πρόσφυγες αρχικά, να τους καταγράφει και να δέχεται τις αιτήσεις τους για άσυλο. Θεωρητικά, σημειώνει το δημοσίευμα, η συνθήκη επιτρέπει εκείνοι που αργότερα φτάνουν σε άλλες χώρες της ένωσης, να απελαύνονται πίσω στην χώρα της ΕΕ στην οποία έφτασαν αρχικά.

«Η Ελλάδα και άλλες χώρες εισόδου έχουν κατηγορηθεί ότι παραμελούν τις ευθύνες που προκύπτουν από τη συνθήκη, ώστε οι πρόσφυγες να περνούν γρήγορα από αυτές, καθ' οδόν για τη Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη» σημειώνεται.

Επιπλέον, οι απελάσεις προς την Ελλάδα ουσιαστικά έχουν απαγορευθεί από το 2011, όταν το Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου της χώρας ήταν «ταπεινωτικό» για τους μετανάστες. Ακολούθησε απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία απαγορευόταν στα κράτη μέλη να στέλνουν ανθρώπους πίσω σε χώρες στις οποίες ενδέχεται να έχουν «απάνθρωπη» ή «ταπεινωτική» μεταχείριση.

Ο de facto αποκλεισμός της Ελλάδας από τους όρους της συνθήκης του Δουβλίνου, σημειώνει το δημοσίευμα, έχει προκαλέσει εμπλοκή σε ολόκληρο το σύστημα.

Έτσι, η ΕΕ στηρίζει τις ελπίδες της για τις αναγκαίες αλλαγές στην απειλή πιο δραστικών μέτρων, όπως είναι η έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν.

Πηγή "Το Βήμα"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]