Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Πρεσβεία” ανοίγουν οι Κούρδοι της Συρίας στη Μόσχα

Ηχηρό ρωσικό χαστούκι στην Τουρκία

Ομάδα Κούρδων της Συρίας εγκαινίασε διπλωματική αποστολή της “Αυτόνομης Περιοχής Ροχάβα” στη Μόσχα, σε μια συμβολική ενέργεια την ώρα που το Κρεμλίνο επιδιώκει να τους συμπεριλάβει στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της συριακής κρίσης, παρά τις έντονες αντιδράσεις που προβάλλει η Τουρκία.

“Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό βήμα για τους Κούρδους της Συρίας και για μια ιστορική στιγμή για τον κουρδικό λαό”, δήλωσε κατά τα εγκαίνια του γραφείου, σε ένα προάστιο της Μόσχας, ο Μεράμπ Σαμόγιεφ, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Δημόσιων Κουρδικών Οργανώσεων. “Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός πρωταγωνιστής στη Μέση Ανατολή. Και όχι μόνο πρωταγωνιστεί, αλλά γράφει και το σενάριο”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σαμόγιεφ, πολλά από τα μέλη της κουρδικής αντιπροσωπείας που βρέθηκε στη Μόσχα για τα εγκαίνια σχετίζονται με το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας.

Η διπλωματική αποστολή της Αυτόνομης Περιοχής Ροχάβα θα βοηθήσει στην οικοδόμηση οικονομικών, πολιτιστικών και άλλων δεσμών με τη Ρωσία, είπε από την πλευρά του ο Σενάμ Μοχάμεντ, ο συμπρόεδρος του Λαϊκού Συμβουλίου του Δυτικού Κουρδιστάν.

Η Ροχάβα, δηλαδή το Δυτικό Κουρδιστάν, δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη οντότητα. Αποτελείται από τρεις συριακές επαρχίες, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

“Ελπίζουμε ότι η αποστολή αυτή θα γίνει η φωνή της περιοχής μας”, συνέχισε ο Μοχάμεντ. Πρόσθεσε πως παρόμοιες διπλωματικές αντιπροσωπείες θα λειτουργήσουν σύντομα στη Σουηδία, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν χορηγήσει κανένα διπλωματικό καθεστώς στην κουρδική αντιπροσωπεία.

Οι Κούρδοι της Συρίας είχαν αποκλειστεί από τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης –που οδηγήθηκαν σε παταγώδη αποτυχία– μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, παρά τις προειδοποιήσεις της Μόσχας που εκτιμούσε ότι δεν θα δινόταν καμία λύση χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων. Όμως το PYD, το οποίο μάχεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική οργάνωση” από την Άγκυρα που το θεωρεί παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι Κούρδοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να λειτουργήσουν διπλωματικές αποστολές τους στην Ουάσινγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι αλλά και σε πολλές αραβικές χώρες. Πέρσι εγκαινίασαν το πρώτο τέτοιο γραφείο τους, στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Οι Tουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κατηγορούνται για «σφαγή» κατά την επιδρομή στο Σιζρέ

Πολλές δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, στη πόλη Σιζρέ της ΝΑ Τουρκίας μετά από επιδρομή των υπηρεσιών ασφαλείας σε ένα κτίριο όπου κατά τους επίσημους υπήρχαν Κούρδοι αυτονομιστές μαχητές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.middleeasteye.net.

Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγόρησε χθες τις δυνάμεις της τάξης ότι διέπραξαν “σφαγή” κατά των αμάχων σε μια κουρδική πόλη στη διάρκεια επιχείρησης εναντίον των ανταρτών του PKK.

“Διέπραξαν μαζική σφαγή στην Τσιζρέ και δεν θέλουν να την ανακοινώσουν”, δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), τρίτης πολιτικής δύναμης στο τουρκικό κοινοβούλιο, σε ομιλία ενώπιον βουλευτών του κόμματός του.

Ο Ντεμιρτάς αναφερόταν στην Τσιζρέ, μία από τις κουρδικές πόλεις στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας όπου ο στρατός και η αστυνομία διεξάγουν εδώ και δυο μήνες μεγάλη επιχείρηση για την εκδίωξη των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οι οποίοι κήρυξαν “εξέγερση” σκάβοντας χαρακώματα και ορθώνοντας οδοφράγματα.

Η κρατική ΤΡΤ (Τουρκική ΡαδιοΤηλεόραση) ανέφερε αργά τη Κυριακή ότι «60 τρομοκράτες» είχαν «εξουδετερωθεί» μετά από επιδρομή στην συνοικία Κουντί της Σιζρέ.

Ειδησεογραφικές πηγές στην Τουρκία, όπως η εφημερίδα Ζαμάν, είχαν προηγούμενα αναφέρει ότι πέθαναν εννιά άτομα στο κτίριο την Παρασκευή όταν ξέσπασε φωτιά στα ψηλότερα πατώματα.

Ο βουλευτής Φαϊσάλ Σαριγιλντίζ, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, δήλωσε στο Κουρδικό τηλεοπτικό κανάλι Στερκ TV ότι άκουσε «δύο μεγάλες εκρήξεις» πριν την επίθεση.

«Οι άνθρωποι που ήταν μέσα στο κτίριο μας είπαν πριν δύο ημέρες ότι πέρα από τα εννιά άτομα που πέθαναν από τη πυρκαγιά που προκάλεσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας, και το παιδί που πυροβολήθηκε, υπήρχαν άλλοι 52 άνθρωποι εκεί», είπε.

«Φαίνεται ότι αυτό είναι το κτίριο στο οποίο αναφέρονται τα ΜΜΕ. Δεν έχουμε χειροπιαστές πληροφορίες. Αυτού του είδους η κτηνωδία μπορεί να είναι αλήθεια. Το μόνο που θέλαμε είναι να πάρουμε τους τραυματίες στο νοσοκομείο».

«Αν αυτές οι κατηγορίες είναι αλήθεια, τότε έχουμε να κάνουμε με σφαγή»

Έχουν γίνει πολλές και αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις για τη κλίμακα της επίθεσης, όπως και την υποτιθέμενη εμπλοκή των θυμάτων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Νομάρχη της νομαρχίας Σιρνάκ, τη Δευτέρα το πρωί, έλεγε ότι «10 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν ως αποτέλεσμα τη επιχείρησης εναντίον της αποσχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην επαρχία Σιζρέ» .

Ταυτόχρονα, ο Καμουράν Γουκσέκ, συμπρόεδρος του αδελφού κόμματος του ΔΚΛ, του Κόμματος των Δημοκρατικών Περιοχών, είπε σε ανακοίνωση τύπου στη νομαρχία Μαρντίν ότι 30 σώματα μεταφέρθηκαν από τη περιοχή σε ασθενοφόρα.

Είπε επίσης ότι ένα δεύτερο υπόγειο που είχε περίπου 26 τραυματίες, και όπου αναφέρθηκε ότι είχαν σκοτωθεί 7 άτομα, υπέστη επίθεση από τον στρατό.

Ο Χαλίλ Γιαβουζέλ, αδελφός του Μεχμέτ Γιαβουζέλ, ενός από αυτούς που είχαν παγιδευτεί στο υπόγειο, είπε στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Φιρατ, που πρόσκειτα στο ΡΚΚ, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρεζτέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε βάλει στόχο την «εξόντωση» των Κούρδων στη ΝΑ Τουρκία.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι αυτός που διεξάγει αυτό τον πόλεμο, προσπαθεί να εξολοθρεύσει τον Κουρδικό λαό με τη δικτατορία του» είπε. «Θα αποτύχει και αυτή η δικτατορία θα καταρρεύσει, αργά ή γρήγορα!”

«Θα πρέπει να συνετιστεί από τη τύχη των δικτατόρων σε γειτονικά κράτη ό,τι συνέβη στον Σαντάμ και συμβαίνει στον Άσσαντ σύντομα θα συμβεί και στον ίδιο».

Το καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμών, δολοφονιών και συλλήψεων δημοσιογράφων, έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την επιβεβαίωση των γεγονότων αυτών καθέαυτών στη ΝΑ Τουρκία, έτσι ώστε οι περισσότερες πληροφορίες προέρχονται είτε από φιλο-κυβερνητικές πηγές ή πηγές προσκείμενες στο ΡΚΚ.

Η πόλη Σιζρέ βρίσκεται υπό καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού εδώ και 57 ημέρες, από όταν Κούρδοι μαχητές, κυρίως μέλη του Πατριωτικού Επαναστατικού Κινήματος Νέων YDG-H)—που συχνά αναφέρεται ως η «οργάνωση νεολαίας» του ΡΚΚ—ανακήρυξε αυτονομία και άρχισε να εγείρει οδοφράγματα και να σκάβει χαρακώματα.

Ο Τουρκικός στρατός ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει περί τους 500 μαχητές στη Σιζρέ και μόνο από την έναρξη των επιχειρήσεών του στη πόλη στις 14 Δεκεμβρίου.

Τη περασμένη εβδομάδα το ΔΚΛ ανακοίνωσε ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 200 πολίτες από τον Ιούλιο, μεταξύ αυτών και 70 παιδιά.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 από τους 120.000 κατοίκους της Σιζρέ έχουν εγκαταλείψει τη πόλη.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν από τον Ιούλιο στη ΝΑ Τουρκία, όταν η διετής κατάπαυση του πυρός που υπήρχε μεταξύ του Τουρκικού κράτους και του ΡΚΚ έπαυσε να ισχύει [Σημ. με προφανή υπαιτιότητα του Ερντογάν ο οποίος για πρώτη φορά απέτυχε σε εκλογικό του στόχο, τη μεγάλη πλειοψηφία ώστε να πάρει υπερεξουσίες ο πρόεδρος μέσα από συνταγματική αναθεώρηση, με παράλληλη εκλογική νίκη του ΔΚΛ που εισήλθε για πρώτη φορά στη βουλή ξεπερνώντας το εκλογικό φράγμα του 10 %].

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει μαζικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του ΡΚΚ στη Τουρκία και στα όρη Καντίλ του Β. Ιράκ, και ισχυρίζεται ότι έχει σκοτώσει 3.100 μαχητές του ΡΚΚ, παρ’ ότι το τελευταίο αμφισβητεί έντονα αυτό τον ισχυρισμό.

Πηγή MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]