Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίση πανικού στην Άγκυρα

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Η κουρδική οργάνωση PYD στη Συρία, αδελφή οργάνωση του ΡΚΚ, δεν είναι τρομοκρατική, δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στην Άγκυρα ο πρέσβης των ΗΠΑ καλείται από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις. Η νευρικότητα με την οποία αντιδρούν οι Ερντογάν-Νταβούτογλου είναι ευθέως ανάλογη με την αδυναμία παρεμπόδισης της στήριξης των Κούρδων της Βορειοανατολικής Συρίας από τις ΗΠΑ, που ανεφοδιάζουν τις δυνάμεις του PYD μέσω αεροδιαδρόμου στις περιοχές υπό τον έλεγχο της οργάνωσης.

Η νευρικότητα έχει γίνει κρίση πανικού -με την ψυχιατρική έννοια του όρου- στην Αγκυρα και για έναν ακόμη λόγο, καθώς κλυδωνίζεται κάθε μέρα και περισσότερο ο πιο σημαντικός σύμμαχος -ή μάλλον ο μόνος- εκτός συνόρων της Τουρκίας, η υπό τον Μπαρζανί κουρδική κυβέρνηση στο Αρμπίλ του Βορείου Ιράκ: Η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε ντε φάκτο χρεοκοπία το καθεστώς Μπαρζανί, με τους δημοσίους υπαλλήλους και τους στρατιωτικούς να είναι απλήρωτοι. Τι μπορεί να κάνουν παραπάνω οι Ερντογάν-Νταβούτογλου από το να διαμαρτύρονται; Χθεσινό δημοσίευμα στους Financial Times αναφέρει ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, με στόχο τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, που θα καταστεί ορμητήριο των αντικαθεστωτικών ανταρτών.

Μια παρόμοια εξέλιξη θα άνοιγε το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στη ρωσική πολεμική αεροπορία και στις δυνάμεις του Ιράν και των συμμάχων του από τη μια μεριά και στις δυνάμεις της Αγκύρας και του Ριάντ από την άλλη, μια γενικευμένη περιφερειακή ανάφλεξη, μια πρόκληση στρατηγικών διαστάσεων για τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο να αποτρέψει την Τουρκία από μια τυχοδιωκτική φυγή προς τα εμπρός και το μήνυμά της προς τους Ερντογάν-Νταβούτογλου είναι καθαρό και ευανάγνωστο: Αν η Αγκυρα δεν παρενοχλήσει τη συμμαχία ΗΠΑ-Κούρδων Συρίας, τότε η αμερικανική πλευρά θα περιορισθεί στη διασφάλιση διευρυμένης αυτονομίας για τη Βορειοανατολική Συρία και θα κρατά έστω και προσχηματικές αποστάσεις με το ΡΚΚ εντός Τουρκίας, το οποίο είναι ακόμη στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή η Αγκυρα με ή χωρίς το Ριάντ και τους συμμάχους του στον Κόλπο επιχειρήσει εισβολή στη Συρία με κύριο στόχο να αποτρέψει χειραφέτηση των Κούρδων εκτός συνόρων, τότε θα έχει δρομολογήσει μια δυναμική αυτοεκπληρούμενης προφητείας, με άλλα λόγια θα επιταχύνει δραματικά τη δημιουργία ντε γιούρε ανεξάρτητου Κουρδιστάν στη Βορειοανατολική Συρία και στο Βόρειο Ιράκ σε πρώτη φάση.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]