Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Είμαστε εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή

“Είμαστε εγγόνια του Μωάμεθ του Πορθητή ο οποίος πέρασε τα πλοία από την ξηρά. Κάναμε το Μαρμαράι κάτω από την θάλασσα του Βοσπόρου. Την επόμενη χρονιά θα ανοίξει το τούνελ της Ευρασίας. Αυτό το έθνος κάνει τα πάντα φτάνει να επαγρυπνεί απέναντι στον εσωτερικό και εξωτερικό εχθρό. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε μαζί να το ξεπεράσουμε”.

Αυτά δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στα εγκαίνια του αγωγού μεταφοράς νερού από την Μερσίνα στα κατεχόμενα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν απήγγειλε μάλιστα και τους στίχους ενός παραδοσιακού τραγουδιού που λέει “Εσύ έλα από εκεί και εγώ από δω να συναντηθούμε στην Κύπρο”. “Κι εμείς πήραμε το νερό, το φέραμε στην Κύπρο και συναντηθήκαμε στην Κύπρο”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι για μισό αιώνα οι Τ/κ δεν θα έχουν πρόβλημα νερού. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να το κάνουμε όταν είμαστε ενωμένοι, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν επειδή χωρίς εκείνον δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο, όπως είπε. “Το κίτρινο χρώμα του νησιού θα μετατραπεί σε πράσινο”, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης.

Στην τελετή συμμετείχαν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο `πρωθυπουργός` Κάλιοντζου. Αμέσως μετά πήγαν με ελικόπτερο στα κατεχόμενα για το δεύτερο μέρος της τελετής που πραγματοποιείται στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία λέγοντας ότι η 1η Νοεμβρίου είναι πολύ σημαντική λέγοντας ότι θα δοθεί η κατάλληλη απάντηση.

Τα έβαλε και με την αντιπολίτευση η οποία χαρακτηρίζει το νεόκτιστο προεδρικό μέγαρο “παράνομο Σαράι”. “Να πέσει στο κεφάλια σας μια πέτρα σαν εκείνη του παράνομου σαραγιού. Θα έρθετε σαν τα αρνιά στο παράνομο σαράι, δεν έχετε άλλη επιλογή”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στην τελετή και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στις εκλογές στην Τουρκία λέγοντας “αναμφίβολα περνάτε μια ευαίσθητη περίοδο, σε δύο βδομάδες θα έχετε εκλογές”. “Όταν έχουμε εκλογές στα κατεχόμενα η Τουρκία δεν ξεχωρίζει κανέναν ανάμεσά μας, ούτε τι χρώμα είμαστε, ούτε τι κόμμα είμαστε και γι αυτό είμαστε ευγνώμονες. Κι εγώ όταν κοιτάω στην Τουρκία μας σας βλέπω όλους ένα και σας αγκαλιάζω”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε: “Πριν από μια βδομάδα στην Άγκυρα όταν έγινε η τρομακτική τρομοκρατική επίθεση κλάψαμε μαζί σας. Εάν η Τουρκία έχει πένθος έχει και η `ΤΔΒΚ` πένθος. Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι αυτή η όμορφη χώρα να έχει ειρήνη και ηρεμία. Πριν από μια βδομάδα μοιραστήκαμε τον πόνο σήμερα μοιραζόμαστε την χαρά και είμαστε μαζί σας”, είπε ο Τ/κ ηγέτης.

Ανέφερε ότι το νερό στις μέρες μας έγινε πιο σημαντικό από το πετρέλαιο λόγω των παγκόσμιων κλιματολογικών αλλαγών, προσθέτοντας ότι αυτό το νερό θα αυξήσει την παραγωγή των κατεχομένων και το κίτρινο χρώμα του νησιού μας θα μετατραπεί σε πράσινο.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει τη δημιουργία μιας `ΤΔΒΚ` η οποία να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια, προσθέτοντας ότι πρώτη φορά πραγματοποιείται ένα τέτοιο έργο. Ανέφερε ότι θέλει να διαβεβαιώσει και ο ίδιος ότι είναι νερό ειρήνης. “Θέλω να διαβιβάσω τις ευχαριστίες μου στον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επέδειξε μεγάλο μόχθο και ενδιαφέρον γι αυτό το έργο. Χωρίς τη δική του θέληση δεν θα είχαμε αποτέλεσμα ακόμη, είναι χρέος της συνείδησής μου να το πω αυτό”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συνοδευόμενος από τη σύζυγο και τον γιο του στην τελετή ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι “μια τελετή που μας κάνει να καμαρώνουμε. Ανέφερε ότι για την Τουρκία και την Κύπρο η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα. “Το νερό το φέρνουμε εμείς, πιστεύουμε ότι οι δύο λαοί στην Κύπρο θα ζήσουν ειρηνικά. Η Τουρκία στηρίζει την από καρδιάς την κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας με μια γρήγορη δίκαιη και μόνιμη λύση. Θα ολοκληρώσουμε την κρίσιμη περίοδο με επιτυχία. Το νερό που μεταφέρεται στην Κύπρο ας είναι νερό ειρήνης”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι τελούν τα εγκαίνια ενός έργου που είναι παγκοσμίων διαστάσεων και το κάνουν δώρο στο τουρκικό έθνος. Όπως είπε με αυτό το πρόγραμμα θα ανοίξουν 7525 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ανέφερε ότι σήμερα η Ανατολή και η `ΤΔΒΚ` για μια ακόμη φορά αγκαλιάζονται. “Ιδρύουμε μια γέφυρα νερού σήμερα που δεν υπάρχει παρόμοιά της στον κόσμο.

Κάνουμε δώρο στην Κύπρο ένα πρόγραμμα πιαγκοσμίων διαστάσεων, ας ντραπούνε αυτοί που δεν μπόρεσαν να ονειρευτούν ένα τέτοιο έργο”, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι έχει αποδειχθεί ότι η Τουρκία και η Κύπρος δεν θα χωριστούν ποτέ. “Να είναι ευλογημένο το νερό μεταφέρουμε από την μητέρα πατρίδα στην μικρή πατρίδα”, είπε.
Και ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία ρωτώντας: “Είσαστε έτοιμοι για την 1η Νοεμβρίου”.

Από την πλευρά του `πρωθυπουργός` Κάλιοντζου είπε ότι το νερό είναι ζωή. “Εμείς όσο περνά ο καιρός φτωχαίνουμε, το νερό μας αλμυραίνει”, είπε ο Κάλιοντζου και ευχαρίστησε το τουρκικό κράτος στο όνομα του λαού της Ανατολής.

“Όπως μοιράζεται το ψωμί του μαζί μας μοιράζεται και το νερό του. Μας δίνετε ζωή. Θα έρθει μια μέρα που αυτό το νερό θα είναι νερό ειρήνης”, ανέφερε.

Το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα ολοκληρώθηκε σε τέσσερα χρόνια. Το 2011 είχε τεθεί ο θεμέλιος λίθος στην Μερσίνα. Στοίχισε 1,6 δις τουρκικές λίρες. Πρόκειται για έναν αγωγός 80 χλμ κάτω από την θάλασσα σε βάθος 250 μέτρα. Το νερό μεταφέρεται στο φράγμα που έχει κατασκευαστεί στα Πάναγρα στα κατεχόμενα.

Ωστόσο παρά την ολοκλήρωση του έργου εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα για την διαχείριση της διανομής του νερού το οποίο δεν έχει επιλυθεί. Η κρίση είναι μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων. Η Τουρκία θέλει να γίνεται η διαχείριση από ιδιωτικό τομέα ενώ τα κατεχόμενα από τους δήμους. Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη συνάντηση που θα έχει ο πρώην Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Πηγή Πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]