Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα νησιά από τους λαθρομετανάστες

Σηκώνουν τα χέρια ψηλά οι Δήμαρχοι
και προειδοποιούν για τα χειρότερα


Σαρωτικές διαστάσεις έχει πάρει τις τελευταίες εβδομάδες το πρόβλημα με την φιλοξενία των προσφύγων και των λαθρομεταναστών και οι δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Από το Καστελλόριζο έως το Αγαθονήσι, όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών και προσφύγων (κυρίως Σύριους) οι οποίοι φθάνουν από τις απέναντι, τουρκικές, ακτές καθημερινά (σε «τακτικά» δρομολόγια, ανά μία ώρα).

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχουν στην Τουρκία χιλιάδες ακόμα Σύριοι που επιδιώκουν να έρθουν στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες. Η κατάσταση πάντως κρίνεται προβληματική σε όλα τα νησιά, αφού καθημερινά φτάνουν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες (στο κάθε ένα), ακόμα και στις πλέον δύσβατες ακτές των νησιών.

Υπολογίζεται ότι στην διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στα νησιά της Δωδεκανήσου έφθασαν περίπου 10.000, όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος.
Σε δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε τους προβληματισμούς του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το μεταναστευτικό είναι μία αρμοδιότητα αποκλειστικά και μόνο της κεντρικής κυβέρνησης. Κι έχουμε αυτή τη στιγμή μία κυβέρνηση που δεν ασκεί την αρμοδιότητά της και μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να κάνει, στη συνέχεια, κριτική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μακάρι αυτά που είχαμε κάνει εμείς για το μεταναστευτικό να γινόταν και από άλλους φορείς στην χώρα μας. Πάνω από 2.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη Λέρο. Το τι γίνεται, πως έχουν κι αν έχουν καταγραφεί, κι αν τους μετράει κανείς πια, αφήστε το. Θα γίνουμε πολύ δυσάρεστοι εδώ πέρα. Η χώρα έχει γίνει κάτι σαν παιδική χαρά… Τα παιδιά, παιδιά είναι, δεν τα μετράει κανείς».

Ο κ. Χατζημάρκος ήδη από την Τρίτη βρίσκεται στην Κάλυμνο, αναζητώντας λύσεις με τον Δήμο για την φιλοξενία προσφύγων και λαθρομεταναστών, ενώ για τον ίδιο λόγο πρόκειται να μεταβεί και στην Κω.

Κως
Στην Κω η κατάσταση εμφανίζεται καλύτερη από ότι τις προηγούμενες ημέρες, όμως τα προβλήματα στο νησί παραμένουν. Αν και έχει ήδη μεταφερθεί στον Πειραιά ένας σημαντικός (περίπου 2.500) αριθμός λαθρομεταναστών (Σύριων) με το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η συνεχής είσοδος νέων λαθρομεταναστών φαίνεται πως θα επαναφέρει το πρόβλημα στην προηγούμενη (ή και σε μεγαλύτερη ακόμη) κάκιστη κατάσταση.

Λέρος
Στη Λέρο επικρατούν ανάλογες συνθήκες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία. Ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Μιχάλης Κόλιας, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο και την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου, αναφέρει τα εξής:
«Επανερχόμενος στο γνωστό πρόβλημα των παράτυπων μεταναστών, θέλω για άλλη μία φορά να εκφράσω την έντονη αγανάκτηση και την αγωνία μου. Όπως σας έγινε γνωστό με έγγραφό μου στις 11/8/2015, η κατάσταση στο νησί της Λέρου είναι εκτός ορίων. Τα προβλήματα μεγαλώνουν θέτοντας σε κίνδυνο πλέον όχι μόνο την υγεία, αλλά και την ίδια την ζωή των παράτυπων μεταναστών, όπως και των κατοίκων του νησιού και των επισκεπτών του. Αναγνωρίζουμε την απελπιστική κατάσταση που βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί, όμως οδηγούμαστε πλέον σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το αίτημά μας για να σταλεί αρματαγωγό ή κάποιο επιβατικό πλοίο, προκειμένου να μεταφέρει μετανάστες, παραμένει ανεκτέλεστο. Σας ζητάμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Σας κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Αναμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες καθώς αδυνατούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο ως δήμος, αστυνομικό τμήμα, Λιμεναρχείο, Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εκκλησία και σας καθιστούμε υπεύθυνους για οτιδήποτε συμβεί».

Αγαθονήσι
Άκρως προβληματική είναι η κατάσταση στο Αγαθονήσι. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ευάγγελος Κόττορος τόνισε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι επιτέλους περιμένει από την πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα τόσο μικρό νησί όπως το Αγαθονήσι, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορα μας αλλά και τους κατοίκους του. Ο ίδιος είχε προσωπική επαφή με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα, από τον οποίο ζήτησε άμεση ενίσχυση της τοπικής λιμενικής δύναμης, έτσι ώστε να ελέγχονται με τον καλύτερο τρόπο οι καθημερινές αυτές καταστάσεις. Ο κύριος Κόττορος, ζήτησε να επικοινωνήσει και με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά δεν τα κατάφερε.
Στο νησί βρίσκονται πάνω από 400 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, γεγονός που ανησυχεί έντονα τους λιγοστούς κατοίκους, οι οποίοι αδυνατούν να τους προσφέρουν ακόμα και τα στοιχειώδη.

Σύμη
Στη Σύμη ο δήμαρχος κ. Παπακαλοδούκας αποφάσισε να αναλάβει «διπλωματικές» πρωτοβουλίες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου, θα ζητήσει τη συνεργασία του Καϊμακάμη του Μαρμαρίς και της Ντάτσας, ώστε στο μέτρο του δυνατού να θωρακιστούν τα συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, τουλάχιστον μέχρι να πέσει η αυλαία της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Παπακαλοδούκας είπε πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νησί 200 πρόσφυγες και μετανάστες που θα αναχωρήσουν κατά ομάδες. «Ελπίζω να μην έρθουν άλλοι, διότι τόσο το Λιμεναρχείο όσο και η Αστυνομία είναι καλυμμένοι από άλλους», είπε. Ο δήμαρχος Σύμης τόνισε πως το Λιμεναρχείο του νησιού εδώ και ένα μήνα δεν διαθέτει σκάφος λόγω βλάβης και το κενό καλύπτει άλλο σκάφος της Frontex αν παραστεί ανάγκη.
Ο κ. Παπακαλοδούκας ανέφερε πως μετανάστες οι οποίοι είχαν αποβιβαστεί σε παραλιακή περιοχή κοντά στο μοναστήρι του Πανορμίτη, έβαλαν φωτιά προκειμένου να τους αντιμετωπίσει το Λιμενικό για να τους παραλάβει. Άμεσα στο σημείο έσπευσε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου της Σύμης και έσβησε τη φωτιά για να αναζωπυρωθεί λίγο μετά και να χρειαστεί νέα επέμβαση…

Ρόδος
Στο νησί της Ρόδου έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται προβλήματα, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τις προηγούμενες ημέρες, ομάδες μεταναστών και προσφύγων κατέλαβαν κεντρικά πάρκα της πόλης, για λίγες όμως ώρες. Υπήρξε άμεση επέμβαση του δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου, ο οποίος έπεισε τους μετανάστες να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε δημοτικό ακίνητο, όπου φιλοξενούνται, φροντίζοντας μάλιστα και για τη διατροφή τους.

Χάλκη, Τήλος, Κάλυμνος
Στη Χάλκη επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες, αφού καθημερινά αποβιβάζονται μετανάστες ακόμη και σε δύσβατες ακτές, ενώ έντονα είναι τα προβλήματα και στο νησί της Τήλου, στην Κάλυμνο κ.α. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κάτοικοι των νησιών, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, βοηθούν με κάθε τρόπο στην φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων, όμως η έλλειψη υποδομών και η υποστελέχωση των υπηρεσιών προκαλούν έντονα προβλήματα και αδιέξοδες καταστάσεις.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]