Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μνημόνιο του Τσίπρα στο (λαθρο)μεταναστευτικό

Γράφει ο Aλέξανδρος Τάρκας

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το στενό επιτελείο του ομολογούν απροκάλυπτα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, ότι δεν φαντάζονταν τι συνέβαινε στις σχέσεις Ελλάδας - ευρωζώνης.

Ο αντιπρόεδρος αποκάλυψε ότι η κυβερνητική εκτίμηση ήταν πως οι εταίροι θα υποχωρούσαν, επειδή θα είχαν να χάσουν πολλά από ένα Grexit, αλλά προς «έκπληξη» του Μαξίμου η απάντησή τους, ειδικά διά του Β. Σόιμπλε, ήταν η παρότρυνση προς την ελληνική έξοδο μαζί με χρηματοδοτική στήριξη για την πρώτη δύσκολη εποχή!

Ο κύριος Δραγασάκης, αφενός, επιβεβαίωσε το δόγμα Φλαμπουράρη «ε, δεν μπορεί, θα υποχωρήσουν, γιατί έχουν να χάσουν κι αυτοί» (εξαγγελθέν προ μηνών σε τηλεοπτική εκπομπή του Γ. Αυτιά συνοδεία espresso freddo) και, αφετέρου, παραδέχθηκε το χάος που χωρίζει το κυβερνητικό επιτελείο από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Γιατί όσα συνέβησαν όχι μόνο τα είχε ξαναπεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2011 στον τότε ομόλογό του Ευ. Βενιζέλο, αλλά και τα επαναλάμβαναν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 έως και το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Τα γνώριζε και όποιος συνομιλούσε με στέλεχος διεθνούς οργανισμού, ξένης πρεσβείας ή πολυεθνικής εταιρίας.

Ομως ακριβώς η ίδια αντίληψη κυριαρχεί στην κυβερνητική πολιτική και για το μεταναστευτικό με μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις που θα αποδειχθούν πολύ χειρότερες, έως και τραγικές, καθώς δεν θα μπορούν να επιλυθούν με ένα νέο Μνημόνιο 86 ή περισσότερων δισεκατομμυρίων. Οπως και με την οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι η Ε.Ε. καλείται να αποδείξει την αλληλεγγύη της. Ο κ. Φλαμπουράρης αναφωνεί ότι έχουμε «μετανάστες μανεκέν», επειδή πολλοί εξ αυτών είναι ευπρεπείς Σύροι της μεσαίας τάξης που θέλουν να καταφύγουν στη βόρεια Ευρώπη. Η δε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία προσθέτει πονηρά «α, εξαφανίζονται, δεν ξέρω πού πάνε», υπονοώντας τα βόρεια καραβάνια της φυγής προς την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία.

Δυστυχώς, και αυτή η αυταπάτη τελειώνει: Ο κ. Τσίπρας θα διαπιστώσει ότι κοινοτική αλληλεγγύη σημαίνει η μερίδα του λέοντος των διαθέσιμων κονδυλίων να μοιράζεται μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας. Ο κ. Φλαμπουράρης θα δει τα λίγα «μανεκέν» να φεύγουν από την ελληνική επικράτεια, αφήνοντας πίσω τους πιο πολυπληθείς, άπορους, δυστυχείς και μη δυνάμενους να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Και η κυρία Τασία θα ακούσει σύντομα ότι ολοκληρώνεται ο φράχτης στα σύνορα της Ουγγαρίας, εντείνονται οι έλεγχοι της σερβικής αστυνομίας και η ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως επιχείρημα ένταξής της στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

Ούτως ή άλλως, η κυβέρνηση ξεχνά το βασικότερο: Από τα μέσα ή τα τέλη Οκτωβρίου οι καιρικές συνθήκες θα καταστήσουν αδύνατη τη διέλευση μεταναστών από τα Βαλκάνια προς την κεντρική Ευρώπη. Αντίθετα, η ροή από τα στενά θαλάσσια περάσματα προς την Κω και τη Λέσβο θα μειωθεί ελάχιστα, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι να εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος, ακόμη κι αν επιθυμούν απελπισμένα να φύγουν.

Πριν να είναι αργά, είναι οφθαλμοφανές ότι η κυβέρνηση οφείλει να αναθεωρήσει την πολιτική της για την ελεύθερη είσοδο μεταναστών και έκδοση εγγράφων ελεύθερης παραμονής -έστω περιορισμένης- διάρκειας. Η πολιτική αυτή και όχι, ασφαλώς, μια (μη υφιστάμενη) επιδείνωση της κατάστασης στα πεδία των μαχών είναι η αιτία όξυνσης του μεταναστευτικού. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει γνωστή (τι επιτυχία!) και στο τελευταίο εξαθλιωμένο χωριό της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας, αποτελώντας μαγνήτη για χιλιάδες Σύρους, Αφγανούς, Πακιστανούς και Ιρακινούς (και όχι μόνον), και αυξάνοντας τις παράνομες αφίξεις, έως τις 31 Ιουλίου, στις 156.276 έναντι 32.070 του πρώτου επταμήνου του 2014. Αν αυτή η πολιτική δεν αλλάξει, έρχονται τα χειρότερα.

Πηγή "Δημοκρατία"
* Εκδότης του περιοδικού «Αμυνα και Διπλωματία» και σύμβουλος ξένων εταιριών μελέτης επιχειρηματικού ρίσκου για τη ΝΑ Ευρώπη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]