Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα δεδομένα στα Σκόπια

Γράφει ο Σταύρος Τζίμας 


Η βόρεια γειτονιά μας αρχίζει να σείεται και πάλι. Προσεισμικές δονήσεις καταγράφονται με αυξανόμενη συχνότητα και κλιμακούμενη ένταση σε όλο το τόξο και οι φόβοι ενός νέου βαλκανικού σεισμού εντείνονται. Η αιματηρή συμπλοκή μεταξύ ενόπλων Αλβανών και ειδικών δυνάμεων της σλαβομακεδονικής αστυνομίας πριν από λίγες ημέρες στο Κουμάνοβο, με τους 22 νεκρούς και τους 37 τραυματίες, προσέθεσε λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει στις διεθνοτικές σχέσεις στη FYROM.

Οσο και αν επιχειρείται από σχεδόν παντού να υποβαθμιστεί το αιματηρό επεισόδιο στο επίπεδο του οργανωμένου εγκλήματος ή ακόμα και σε προβοκάτσια του Γκρούεφσκι, από το μυαλό κανενός δεν βγαίνει ότι κάτι πιο σοβαρό μπορεί να κρύβεται πίσω από το αιματοκύλισμα. Το ενδεχόμενο να ενεπλάκησαν στη σύγκρουση ομάδες ακραίων ένοπλων Αλβανών με εθνικιστικά κίνητρα -βλέπε «Μεγάλη Αλβανία»- δεν έχει καθόλου αποκλειστεί. Απεναντίας, ντόπιοι και ξένοι στα Σκόπια σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ομολογούν τέτοιους φόβους και μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν θέμα χρόνου το επόμενο χτύπημα.

Τα γεγονότα στο Κουμάνοβο αναμένεται να επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια, με τον μέχρι πρότινος παντοδύναμο πρωθυπουργό Γκρούεφσκι να θεωρείται περίπου «τελειωμένος» για τον διεθνή παράγοντα. Η ανοχή των Δυτικών στον αυταρχισμό, τη διεφθαρμένη εξουσία του και τον υπέρμετρο εθνικισμό του δείχνει να έχει εξαντληθεί. Μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές υποκλοπές από τις μυστικές υπηρεσίες του και τον διχασμό της κοινωνίας, η απομάκρυνσή του από την εξουσία θεωρείται θέμα χρόνου.

Ο Γκρούεφσκι θεωρείται, πλέον, ένας επικίνδυνος ηγέτης σε μια εύφλεκτη περιοχή, ο οποίος πρέπει να φύγει προτού πυροδοτήσει εθνοτικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της χώρας του, οι οποίες μπορεί να διαχυθούν στα ευρύτερα Βαλκάνια. Ήδη η Βουλγαρία, με το πρόσχημα της προστασίας σε περίπτωση ανεξέλεγκτων καταστάσεων στα Σκόπια των 90.000 υπηκόων της ΠΓΔΜ τους οποίους η Σόφια έχει εφοδιάσει με βουλγαρικά διαβατήρια, μετακίνησε ισχυρά στρατεύματα στα σύνορά της με τη FYROM και ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ αξιώνει από τον Γκρούεφσκι να παραιτηθεί.

Καθώς λοιπόν όλα δείχνουν ότι τα Σκόπια αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οδεύουν στη μετά Γκρούεφσκι εποχή, αναρωτιέται κανείς εάν εμείς ως άμεσα ενδιαφερόμενοι είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε μια νέα πολιτική πραγματικότητα. Μέχρι τώρα, μας έχει βολέψει μια χαρά η αδιαλλαξία του στο θέμα της ονομασίας. Τι θα γίνουμε όμως χωρίς τον «βάρβαρο» Γκρούεφσκι;

Με άλλα λόγια, τι θα κάνουμε εάν μια μετριοπαθής κυβέρνηση στα Σκόπια βάλει νερό στο κρασί της ώστε να της ανοίξουν οι Δυτικοί τον δρόμο προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.; Εχουμε στρατηγική για μια τέτοια εξέλιξη ή θα βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων;

Πηγή "Καθημερινή"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι ....
      Και η καθημερινη φυλλάδα την μιση αλήθεια λέει στα πρόβατα που την διαβάζουν .
      Η φωτια εχει ανάψει προ πολλου και εξαπλώνεται ταχέως .
      Μην απορεις που δεν το ξέρεις . ΣΤΟ ΕΚΡΥΨΑΝ και στο ΚΡΥΒΟΥΝ .
      Σε θελουν κοιμησμενο , γιατι σε ΤΡΕΜΟΥΝ ! αυτοι που εχουν προ σχεδιάσει την φωτια στον πλανητη και οχι στα Βαλκάνια μονο .
      Θελουν να σε πιάσουν στον ύπνο γιατι ξέρουν οτι εαν τους περιμενεις θα τους χαλάσεις σχέδια αιώνων .
      Ο εχθρός ειναι εντός .
      Γρηγορουμε .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]