Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βρήκε “Ιφιγένειες” ο Γκρούεφσκι στα Σκόπια, μόνο αυτός δε φεύγει

Του Νίκου Φραγκόπουλου 

Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μίλε Γιανακίεφσκι και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας Σάσο Μιγιάλκοφ (σ.σ. εξάδελφος του πρωθυπουργού), οι οποίοι παραιτήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, σε επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς αυτόν για την τιμή και την εμπιστοσύνη που επέδειξε προς το πρόσωπό τους όλα τα προηγούμενα χρόνια.


Οι παραιτηθέντες σημειώνουν ότι όλα αυτά τα χρόνια εκτέλεσαν τα καθήκοντα τους ευσυνείδητα, με αφοσίωση και με τον πλέον καλύτερο τρόπο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας και των πολιτών, και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι οι παραιτήσεις τους θα συμβάλλουν στην υπέρβαση της πολιτικής κρίσης στην οποία έχει εισέλθει η ΠΓΔΜ.

Οι τρεις παραιτηθέντες βρίσκονται στις θέσεις αυτές από το 2006, όταν το κόμμα VMRO-DPMNE με αρχηγό τον Νίκολα Γκρούεφσκι ανήλθε στην εξουσία της ΠΓΔΜ, και θεωρούνται από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι οι παραιτήσεις αυτές αποτελούν κίνηση τακτικής του Γκρούεφσκι για την εκτόνωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ και της έντονης αμφισβήτησης του ίδιου και της κυβέρνησης του.

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Ζόραν Ζάεβ, σχολίασε ότι οι παραιτήσεις αυτές των υψηλόβαθμων στελεχών του Γκρούεφσκι επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες και αποκαλύψεις της αντιπολίτευσης για “τις παράνομες και εγκληματικές ενέργειες της κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι”.

“Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες! Οι παραιτήσεις της Γιανκούλοφσκα, του Γιανακίεφσκι και του Μιγιάλκοφ δεν είναι ο απώτερος στόχος μας. Αυτό είναι μόνο ένα βήμα προς το τέλος του Νίκολα Γκρούεφσκι”, πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεβ.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι πρότεινε τον Μίτκο Τσάφκοφ για την θέση του υπουργού Εσωτερικών και τον Βλάντο Μισαϊλόφσκι για τη θέση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Για σήμερα έχει ορισθεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής η οποία αναμένεται να εγκρίνει τους δύο νέους υπουργούς που πρότεινε ο πρωθυπουργός.

Η Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα, ο Σάσο Μιγιάλκοφ και ο Μίλε Γιανακίεφσκι, όλο το προηγούμενο διάστημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης, σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισαν σε μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς και νοθείας των εκλογών, τα οποία αποκαλύπτει τους τελευταίους τριάμισι μήνες το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ, στο πλαίσιο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της χώρας.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι μέσω των μυστικών υπηρεσιών παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες χιλιάδων πολιτών της χώρας και ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.

Πρέσβεις δυτικών χωρών στα Σκόπια, όπως των ΗΠΑ, Τζες Μπέιλι και της Γερμανίας, Κριστίνε Αλτχάουζερ είχαν ζητήσει ανοιχτά, πριν από μερικές ημέρες, παραιτήσεις στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το σκάνδαλο με τις τηλεφωνικές υποκλοπές και για να βρεθεί διέξοδος από την πολιτική κρίση στην χώρα.

 * Ανταποκριτής ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]