Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανέμελη Ελλάς

Αδιανόητη σκέψη για τους πολίτες να βρεθούμε εκτός ευρώ

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Τώρα που ο κόμπος έφτασε στο χτένι και η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει μεταξύ της «Ελλάδας της κρίσης» (Μνημόνιο) και «της Ελλάδας της πείνας» (πτώχευση), καλό είναι να γνωρίζουν εκεί στο Μαξίμου όλα τα στρατηγικά δεδομένα, για την περίπτωση που τους έχει διαφύγει κάτι. Εξω, ο κίνδυνος του πολιτικού ρίσκου από μια ελληνική τραγωδία έχει μειωθεί δραματικά. Οχι γιατί είμαστε μια «αδιάφορη περίπτωσις» γενικώς ούτε επειδή το ελληνικό ζήτημα υποτροπιάζει ομοιάζοντας με το Κυπριακό. Απλώς, τα δεδομένα άλλαξαν.

Πρώτον, δεν ήταν καλό για τα ελληνικά συμφέροντα το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών. Η νίκη των Συντηρητικών δεν μας βοηθά. Η πανευρωπαϊκή συζήτηση για το δημοψήφισμα του Κάμερον και η φιλολογία για το Brexit υποχρεώνουν εκ των πραγμάτων την Ευρώπη να κρατήσει δυνάμεις για να βάλει στην κρίσιμη στιγμή όλα της τα λεφτά στο Λονδίνο (πρωτευόντως ) και στην Ουκρανία. Ποια Ελλάδα; Διαφορετικής τάξεως ζήτημα είναι μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα και διαφορετικό μια Ευρώπη χωρίς τη Βρετανία. Το δικό μας εθνικό συμφέρον περνούσε μέσα από τη μη αυτοδυναμία του Κάμερον.

Η Δημοκρατία στη Μεγάλη Βρετανία -μιλώ με όρους Τσίπρα- κρίνεται εκ του αποτελέσματος σημαντικότερη από τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Δεύτερον, δεν συνιστούν καλή εξέλιξη η ήττα των άκρων σε πολλές χώρες δικού μας ενδιαφέροντος και η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού σε άλλες, γερμανικού ενδιαφέροντος. Ο Φάρατζ συνετρίβη. Η Λεπέν σκοντάφτει. Οι Ποδέμος γλιστράνε και τη θέση τους στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι καταλαμβάνει το κόμμα των Καταλανών. Το κόμμα του Πέπε Γκρίλο διασπάστηκε. Αντιθέτως, η νέα κυβέρνηση της Φινλανδίας έχει πολύ άγριες διαθέσεις έναντι ημών, ενώ το κόμμα του Μάρκου ανεβαίνει στη Γερμανία. Η Ευρώπη, λοιπόν, δεν αλλάζει ούτε και ριζοσπαστικοποιείται, όπως ανοήτως είχε υπολογίσει η Κουμουνδούρου τον καιρό που σχεδίαζε να κάνει τη διαπραγμάτευση «Μπεν Χουρ», προκειμένου να την... εξαντλήσει.

Αντιθέτως, η Ευρώπη στις κρίσεις συντηρητικοποιείται έτι περαιτέρω. Αν παρατηρήσει προσεκτικά τον συσχετισμό, λοιπόν, ο Τσίπρας, έχει λόγους να βιάζεται. Οικονομικός συστημικός κίνδυνος δεν είμαστε, ούτε πολιτικός, έμεινε μόνο ο γεωπολιτικός (Βαλκάνια - Τουρκία). Κάτι που πρέπει να συνυπολογίσει, τέλος, ο πρωθυπουργός είναι η εσωτερική κοινή γνώμη: Πλην της αγοράς, η οποία παρακολουθεί με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, υπάρχει και ο... σχετικώς ανέμελος κόσμος που προεξοφλεί συμφωνία. Τις Κυριακές που ο Τσίπρας κλείνεται στο Μαξίμου, συσκεπτόμενος για τη λαϊκή εντολή, οι Ελληνες κατακλύζουν ανύποπτοι τα νησιά, βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός τους θα συμβιβαστεί. Ελλάδα εκτός ευρώ τούς είναι αδιανόητη σκέψη.

Πηγή "Δημοκρατία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. ...Ελλάδα εκτός ευρώ ,ΣΟΥ!! είναι, αδιανόητη σκέψη Κοττακη . Γιατι οσο με αφορα, οχι μοναχα δεν θελω νακουω για ευρω, μητε ζωγραφιστο δε γουσταρω να το βλεπω.Που μπηκαμε το 2001 με τα σουβλακια στις 150 ΔΡΧ και κανουν τωρα 680 το ΕΝΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕ !!! Που επαιρνα τα ιδια λεφτα ονομαστικα με σημερα ...και τοτε αγοραζα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3 (!) φορες περισσοτερα πραγματα σε σχεση με σημερα!!!! Να το ΧΕΣΩ λοιπον πατοκορφα το ευρω και τους γερμαναραδες πουναι απο πισω του! Και οσο για αυτους που το γουσταααααρουνε ακομα, ευρωλιγουρια του κερατα , Κολοκοτρωνης κυριοι: ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ελλάδα εκτός ευρώ τούς είναι αδιανόητη σκέψη"

    ...........βασει "δημοσκοπησεων";;;!!!


    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοττάκη Ευρώπη = σκλαβια και οπως λέει και φίλος ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ .
    Οσο για τις δημοσκοπήσεις εχουν αξία οσο και οι κωλοτρυπιδες σας ρεμαλια ανθελληνες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ελλάδα οφείλει να βρεθεί εκτος ευρώ. Το ευρώ δημιουργεί κρίση δίχως τέλος.. Συμφωνία με καθε κόστος δεν νοήται.. Στην τελική ας πεινάσουμε.. θα μοιραστούμε όσα έχουμε.. θα χάσουμε τις ανέσεις μας. όσοι ακόμη έχουμε, και σε μερικά χρόνια θα ανακάμψουμε. ΕΦΟΣΟΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ, ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΙΣΑΙ ΞΕΦΤΥΛΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]