Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ISIS, η αιρετική άποψη και η αντιμετώπιση της απειλής

Γράφει ο Ανδρέας Γ. Μπανούτσος  

Στο σημερινό του άρθρο ο γράφων θα παρουσιάσει μια αιρετική άποψη για τη δράση της Τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης ISIS χωρίς απαραίτητα αυτό να σημαίνει ότι ο ίδιος ασπάζεται εν μέρει ή εν συνόλω την άποψη αυτή, αλλά για λόγους ενημέρωσης θεωρεί χρήσιμο οι αναγνώστες να γνωρίζουν και αυτή την εκδοχή των πραγμάτων και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Σύμφωνα λοιπόν με την αιρετική αυτή άποψη προκύπτουν κάποια σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τη δράση του ISIS που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το project ISIS αποτελεί μέρος των «μαύρων επιχειρήσεων» (black operations) των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών και πιο συγκεκριμένα των Αμερικανικών, Βρετανικών και Γαλλικών.

Το γενικό ερώτημα που τίθεται είναι ποιους ωφελούν οι τρομοκρατικές ενέργειες και βαρβαρότητες του ISIS. Η απάντηση της αιρετικής άποψης είναι ότι η δράση του ISIS έχει εξυπηρετήσει τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ. 
Οι βασικοί λόγοι είναι δύο:
Πρώτον η επέλαση του ISIS στο Βόρειο Ιράκ τον Ιούνιο του 2014 οδήγησε στην παραίτηση του Σιίτη φιλο-Ιρανού Ιρακινού Πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι έναν πολιτικό τον οποίο  οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν με καχυποψία λόγω των καλών του σχέσεων με το Ιράν και της επιθυμίας των ΗΠΑ να περιοριστεί η επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή (μία από τις παράπλευρες συνέπειες της Αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003 ήταν η αύξηση της επιρροής του Ιράν στο Ιράκ).
Δεύτερον η δράση του ISIS αποδυναμώνει το καθεστώς Άσαντ στη Συρία και διασπάει τον λεγόμενο Σιιτικό άξονα Τεχεράνης, Βαγδάτης, Δαμασκού και Βηρυτού.

Ας εξετάσουμε όμως τα επιμέρους ερωτήματα που θέτει η αιρετική άποψη.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και της συμμαχίας των προθύμων κατά του ISIS δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί. Σύμφωνα με την αιρετική άποψη δεν είναι αποτελεσματικοί για τον απλούστατο λόγω ότι δεν θέλουν να είναι και πως το ISIS δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα προκειμένου να βομβαρδίσουν και να καταστρέψουν τις παραγωγικές και ενεργειακές υποδομές εντός της Συρίας προκειμένου να αποδυναμώσουν το καθεστώς Άσαντ.
Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το ζήτημα της δράσης των Κούρδων μαχητών κατά του ISIS και για ποιον λόγο τα Δυτικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν εκφράσεις του τύπου «Ιρακινά και Κουρδικά στρατεύματα». Το Κουρδικό μέρος του Ιράκ παρά το καθεστώς αυτονομίας που απολαμβάνει εξακολουθεί και είναι μέρος της κρατικής οντότητας του Ιράκ. Σε τι αποσκοπεί λοιπόν ο διαχωρισμός μεταξύ Κούρδων και Ιρακινών; Είναι γνωστό ότι η Κουρδική περιοχή του Ιράκ είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και σύμφωνα με την αιρετική άποψη, οι ΗΠΑ θα επιθυμούσαν το Κουρδικό Ιράκ να ακολουθήσει το παράδειγμα του Κοσόβου και να γίνει ανεξάρτητο εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των προστατών του.
Το τρίτο ερώτημα έχει να κάνει με την «σύμπτωση» που διαπιστώνεται  αναφορικά με τα χτυπήματα Τζιχαντιστών «μοναχικών λύκων» σε χώρες συμμάχους των ΗΠΑ κατά τους τελευταίους μήνες (Καναδάς, Αυστραλία, Γαλλία, Δανία) και το ρόλο που μπορεί να παίξουν οι επιθέσεις αυτές στην υιοθέτηση μιας ενεργότερης εμπλοκής έναντι του ISIS από την πλευρά των χωρών αυτών. Σύμφωνα λοιπόν με την αιρετική άποψη  οι τρομοκράτες εκτελεστικά όργανα του ISIS έλαβαν εντολές από τα ηγετικά κλιμάκια της οργάνωσης που ελέγχονται από τις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες με σκοπό την πρόκληση αναστάτωσης στο εσωτερικό των προαναφερθέντων χωρών. Ως αποτέλεσμα της αναστάτωσης αυτής η κοινή γνώμη θα ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών τους έτσι ώστε να συμβάλλουν με περισσότερες δυνάμεις (χερσαίες και ναυτικές) στον αγώνα για την καταπολέμηση του ISIS.
Η καταπολέμηση του ISIS φυσικά δεν θα ήταν παρά ένα πρόσχημα για τους Δυτικούς προκειμένου να ανατρέψουν το φιλο-Ρωσικό καθεστώς Άσαντ και να αναδιαμορφώσουν τα σύνορα της Μέσης Ανατολής σύμφωνα με τις γεωστρατηγικές τους βλέψεις. 
Τον ίδιο στόχο εξυπηρετούν, σύμφωνα πάντα με την αιρετική άποψη, και οι πρόσφατες βαρβαρότητες των Τζιχαντιστών του ISIS με την καταστροφή των Ασσυριακών αρχαιοτήτων και της βιβλιοθήκης της Μοσούλης όπως και η εκτέλεση των Ιαπώνων ομήρων και του Ιορδανού πιλότου (με τον βάρβαρο τρόπο με τον οποίο θανατώθηκε).
Τι εξυπηρετεί όλη αυτή η κτηνωδία;  Την πρόκληση αγανάκτησης στη Δυτική κοινή γνώμη με στόχο την εντονότερη ενεργοποίηση των συμμάχων των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων της Ιαπωνίας και Ιορδανίας) στον πόλεμο κατά του ISIS έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικότερα τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή χωρίς οι ίδιες οι ΗΠΑ να καταβάλουν άμεσο κόστος με την αποστολή δικών τους στρατευμάτων. Μάλιστα η αιρετική άποψη προχωράει ένα βήμα παραπέρα και βλέπει πιθανή εμπλοκή και του ΝΑΤΟ ακόμα και με χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ στη περίπτωση που συνεχιστούν οι βαρβαρότητες των Τζιχαντιστών του ISIS με προφανή στόχο τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και την ανάσχεση της όποιας επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας στην περιοχή.

Ο γράφων υποστηρίζει  ότι ανεξάρτητα από το εάν το ISIS είναι η οργάνωση που μας παρουσιάζουν τα Δυτικά ΜΜΕ (μια εξτρεμιστική Ισλαμιστική οργάνωση) ή η οργάνωση που σύμφωνα με την αιρετική άποψη αποτελεί μέρος των «μαύρων επιχειρήσεων» των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών γεγονός είναι  ότι η υποστήριξη που παρείχαν τα τελευταία χρόνια οι Δυτικές χώρες στους αντικαθεστωτικούς του Άσαντ (οι περισσότεροι εκ των οποίων δυστυχώς όχι μόνο δεν αποδείχτηκαν μετριοπαθείς όπως η Δύση ήθελε να πιστεύει, αλλά εντάχθηκαν και στις τάξεις του ISIS και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων) συντέλεσε στο  να επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση ασφαλείας τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στο Δυτικό κόσμο.
Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τη Κοπεγχάγη  αποτελούν οδυνηρή απόδειξη αυτής της τραγικής πραγματικότητας. Όσο η Δύση συνεχίζει την αντιφατική και καταστροφική πολιτική της στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική (χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Λιβύης όπου την ανατροπή του Καντάφι το 2011 από τη Δύση ακολούθησε το χάος που εκμεταλλευτήκαν οι Τζιχαντιστές) τόσο θα αυξάνονται και οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον Δυτικών στόχων εντός και εκτός Ευρώπης.

Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση του προβλήματος που συνιστά το ISIS για τη διεθνή ασφάλεια; Κατά τη γνώμη του γράφοντος αν πράγματι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το ISIS θα πρέπει να υποστηρίξει έμπρακτα τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ  προκειμένου να καταφέρουν συντριπτικό πλήγμα στην υβριδική αυτή τρομοκρατική οργάνωση.
Η δράση της στρατιωτικής συμμαχίας των προθύμων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί αναποτελεσματική. Και αυτό γιατί οι αεροπορικές επιθέσεις των Δυτικών έχουν αφενός ριζοσπαστικοποιήσει σε ένα βαθμό τους νέους σε ηλικία Μουσουλμάνους των Δυτικών χωρών (οι οποίοι ταξιδεύουν κατά χιλιάδες στη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να ενισχύσουν το ISIS) αφετέρου δεν έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν το ISIS στη Συρία και το Ιράκ. Επομένως κατά τη γνώμη του γράφοντος θα πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ομόφωνη απόφαση να άρει τις κυρώσεις στη Συρία και να αποφασίσει να ενισχύσει το Ιράκ και τη Συρία στον αγώνα για την καταπολέμηση του ISIS. 
Η λύση αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση δεδομένου ότι μια χερσαία εμπλοκή Δυτικών δυνάμεων στην περιοχή με στόχο την εξόντωση του ISIS θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ανυπολόγιστες  συνέπειες για τη περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια για ευνόητους λόγους.
Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε στο Ιράκ μετά τη εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Δημιουργήθηκε μια «μαύρη τρύπα» ασφαλείας που εκμεταλλεύτηκε η Αλ Κάιντα και οι λοιπές εξτρεμιστικές Τζιχαντιστικές οργανώσεις (εξάλλου πρόγονος του ίδιου του ISIS ήταν η Αλ Κάιντα του Ιράκ με ηγέτη τον αιμοσταγή Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι).
Ακόμη πέρα από τη στρατιωτική παράμετρο θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες έτσι ώστε να «στραγγαλιστεί» από οικονομικούς πόρους το ISIS, πόρους που προέρχονται κυρίως από το λαθρεμπόριο πετρελαίου που εξορύσσεται στις ελεγχόμενες από το ISIS περιοχές στο Βόρειο Ιράκ, από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων και από τα λύτρα των ομηριών.
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (12/2/2015) ύστερα από πρόταση της Ρωσίας που προβλέπει κυρώσεις για τις εταιρείες εκείνες και τα φυσικά πρόσωπα που συνδράμουν στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS, ενώ παράλληλα καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να συνεργαστούν έτσι ώστε να σταματήσει η φρικτή πρακτική των απαγωγών και των λύτρων ομηρίας από το ISIS και το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πηγή RizopoulosPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]