Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διάβημα Αθήνας για την επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη

Σε διάβημα προς το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη το βράδυ της Τρίτης ο πρεσβευτής της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, μετά από σχετική εντολή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να εκφραστεί η ελληνική δυσαρέσκεια για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, που διατύπωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε.

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών εδράζει στην εκτίμηση ότι οι χαρακτηρισμοί του κ. Σόιμπλε για τον κ. Βαρουφάκη ότι είναι «ανόητα αφελής» συνιστούν αντιδεοντολογική συμπεριφορά, συνιστώντας επιβεβλημένο το διάβημα.

Τόσο το διάβημα όσο και η ομοβροντία επικριτικών δηλώσεων κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών από μέλη της κυβέρνησης εντάχθηκαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ένα ενιαίο σχέδιο αντίδρασης, το οποίο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, στο εξής «καμία πρόκληση δεν θα μένει αναπάντητη».

Εντονη όμως ήταν η ενόχληση του υπουργείου Εξωτερικών και στις δηλώσεις εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης, της Καγκελαρίας, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών ότι για το Βερολίνο δεν υπάρχει θέμα πολεμικών επανορθώσεων. Ιδιαίτερη ενόχληση προκάλεσε η δήλωση της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Σούζαν Σέμπλι ότι «εξ όσων γνωρίζει» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο, ο κ. Κοτζιάς δεν έθεσε θέμα πολεμικών επανορθώσεων.

Η δήλωση αυτή θεωρήθηκε επίσης αντιδεοντολογική και σε απάντησή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας τόνισε: «Εξ όσων εγώ γνωρίζω, το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ετέθη κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Βερολίνο, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, τόσο στην κοινή συνέντευξη Τύπου όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας, μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον κ. Σταϊνμάγερ τη σύσταση κοινής ελληνογερμανικής επιτροπής σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος».

 Το βαρύ κλίμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις απασχολεί έντονα κυβερνητικούς και διπλωματικούς παράγοντες. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θεωρεί απολύτως επιβεβλημένη την απόφασή του να ορίσει συντονιστή για τις ελληνογερμανικές σχέσεις τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο Δημήτρη Ράλλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών δεν πρόκειται να ανανεώσει το συμβόλαιο του κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, πρώην ευρωβουλευτή της Γερμανίας, τον οποίο όρισε πρέσβη εκ προσωπικοτήτων ο πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Χατζημαρκάκης έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας στις 5 Νοεμβρίου 2014, εξάμηνης διάρκειας με έμφαση στις ελληνογερμανικές σχέσεις, αντικείμενο που πλέον θα έχει ο κ. Ράλλης από τις 5 Απριλίου.

Χθες βράδυ, σε συνέντευξή του στο Mega, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, είχε αρνηθεί να σχολιάσει τους χαρακτηρισμούς Σόιμπλε δηλώνοντας πως «δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα των κακών τρόπων».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]