Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

BBC: Κινδυνεύει η Ευρώπη να χάσει την Ελλάδα από τους Ρώσους;

«Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη χτυπάει από τους στενότερους δεσμούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία», αναφέρει ανάλυση του βρετανικού δικτύου, καθώς η Αθήνα και οι δανειστές της συγκρούονται για τις μεταρρυθμίσεις που θα την σώσουν από τη χρεοκοπία.

«Αν και η Ελλάδα ίσως βλέπει τη Μόσχα σαν διαπραγματευτικό ατού, κάποιοι φοβούνται ότι απομακρύνεται από τη Δύση προς έναν πιο φιλικό σύμμαχο, πιθανό επενδυτή και δανειστή», σημειώνεται στο εκτενές άρθρο.

Ενόψει της επίσκεψης Τσίπρα-Καμμένου και κυβερνητικού κλιμακίου στη Μόσχα τιο Μάιο, για συναντήσεις με τον Πούτιν και Ρώσους αξιωματούχους, οι αναλυτές εστιάζουν στον χρόνο που αυτή θα πραγματοποιηθεί, καθώς τον Ιούνιο εκπνέει η τετράμηνη παράταση από τους δανειστές και η Αθήνα θα χρειαστεί νέα δάνεια, αν και επισήμως δεν αναζητά εναλλακτικές πηγές ρευστότητας.

«Η αίσθησή μου είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση "παίζει το χαρτί της Ρωσίας" με στόχο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις ... αλλά θα είναι πολύ δύσκολο η Αθήνα να απομακρυνθεί από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», εκτιμά ο γεννημένος στην Ελλάδα Μάνος Καραγιάννης, ειδικός στην ρωσική εξωτερική πολιτική στο King's College του Λονδίνου. Οπως τονίζει, η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στη Δύση, προειδοποιεί ωστόσο ότι «μία έξοδος από το ευρώ θα τροφοδοτούσε τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα. «Και μία απομονωμένη και αδύναμη Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο τη σταθερότητα όλης της περιοχής».

Οπως αναφέρει η ανάλυση του BBC, «μία εξασθενημένη χώρα, διωγμένη από την Ευρωζώνη και ίσως την ΕΕ, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο πρόσφορη για στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Σε αναζήτηση ρευστότητας πριν την εκπνοή της παράτασης

Ενα δάνειο από την Ρωσία, ή ίσως και την Κίνα, ίσως φαίνεται μία προτιμητέα εναλλακτική, ή έστω συμπλήρωμα στα κεφάλαια από την Ευρωζώνη, που συνοδεύονται από αντιδημοφιλή μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ενώ στο τραπέζι μπορεί να βρεθεί και η παροχή φθηνότερου φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, μαζί με ρωσικές επενδύσεις στον τουρισμό για να τονωθεί η ανάπτυξη.

Η Ελλάδα από την δική της πλευρά θα μπορούσε να προσφέρει ως αντάλλαγμα στη Μόσχα το δικαίωμά της να ασκεί βέτο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία κλιμακώνεται η ένταση για την κρίση στην Ουκρανία.

Αιώνες πίσω εκτείνονται οι ελληνικές προσδοκίες

Σύμφωνα με το BBC, οι Ελληνες ταυτίζονται σε μεγάλο ποσοστό με την εκτίμηση του Σάμιουελ Χάντινγκτον ότι η Ελλάδα ανήκει στον «Ορθόδοξο Αξονα» του οποίου ηγείται η Ρωσία, στο αντιφατικό έργο του «Η σύγκρουση των πολιτισμών».

Αναφέρει μάλιστα έρευνα του Pew Research Center του 2013 σύμφωνα με την οποία το 63% των Ελλήνων βλέπει θετικά τη Ρωσία, ενώ παραθέτει σειρά ιστορικών γεγονότων ως εξήγηση, όπως την σταθερή προσδοκία των Ελλήνων για παρέμβαση της Ρωσίας κατά την τουρκοκρατία, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, την προηγούμενη θέση του Καποδίστρια ως υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ακόμη και την ύπαρξη «φιλορωσικού» κόμματος, στα πρώτα βήματα του ελεύθερου πλέον ελληνικού κράτους.

Συνδέει μάλιστα τα παραπάνω και με τις τελευταίες πολιτικές επιλογές του Κώστα Καραμανλή για προσέγγιση με τη Μόσχα μέσω των αγωγών αερίου, κάτι που «εξόργισε τους δυτικούς συμμάχους της Ελλάδας», ενώ παραθέτει και την πληροφορία που ότι η ρωσική μυστική υπηρεσία της FSB είχε προειδοποιήσει την ελληνική ΕΥΠ για σχέδιο δολοφονίας του, ώστε να σταματήσει η προσέγγιση των δύο πλευρών.

Με πιο ρεαλιστική στάση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Κ.Κούτρας είπε στο BBC ότι «η αναζήτηση μίας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής δεν απαγορεύεται και δεν είναι ούτε έγκλημα ούτε αμαρτία», αλλά κατά το BBC η άλλη πλευρά απαντά ότι η Ρωσία έχει μακρά ιστορία διάψευσης των ελληνικών προσδοκιών.

Πάντως, «η Μόσχα δεν έκανε τίποτε για να βοηθήσει την Κύπρο, επίσης μία ορθόδοξη χώρα, όταν η μικρή οικονομία της ήταν μπροστά στο φάσμα της κατάρρευσης το 2013», αναφέρει το BBC. O Πούτιν προσέφερε επενδύσεις και καλύτερους όρους αποπληρωμής για τα 2,5 δισ. ευρώ του δανείου στη Λευκωσία, αλλά μόνο αφού ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συμφώνησε στην πρόσβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]