Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Χριστιανοί της Ανατολής

Γράφει ο Δημοσθένης Δαββέτας
Εικαστικός, Συγγραφέας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης


Στους Χριστιανούς της Ανατολής αναμειγνύονται κουλτούρα, θεολογία, Πολιτική και διαφορετικότητα. Γιατί οι ρίζες αυτού του Χριστιανισμού επηρέασαν τον Δυτικό ευρωπαϊκό πολιτισμό. Από την Αιθιοπία ως την Ουκρανία ή την Τουρκία, το Ιράκ, τις Ινδίες ή τη Μέση Ανατολή, οι χριστιανοί αυτοί ζουν ένα δράμα.

Ήδη από τον προηγούμενο αιώνα άρχισαν να γίνονται μειοψηφία λόγω της δημογραφικής έκρηξης των μουσουλμάνων, μ’αποτέλεσμα να περιθωριοποιούνται πολιτικο-κοινωνικά. Σήμερα απειλούνται με εξαφάνιση.
Κι όμως, υπήρξαν στην πρώτη γραμμή και στις τρεις Αραβικές Ανοίξεις που σημάδεψαν τη σύγχρονη εποχή της Αραβικής Ιστορίας. Πρώτον, εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, δεύτερον, εναντίον των κατακτητικών Δυτικών δυνάμεων και τρίτον, εναντίον των δικτατόρων που πήραν τη θέση των Ευρωπαίων που έφυγαν. Έναν αιώνα μετά τη γενοκτονία των Χριστιανών στην Τουρκία, βρισκόμαστε εκ νέου αντιμέτωποι με μια γενοκτονία βαρβαρικής ωμότητας των τζιχαντιστών κι ειδικά του Ισλαμικού κράτους.

Οι Χριστιανοί που πρόσφατα διώχθηκαν από τη Συρία ανήκουν στην Ασσυροχαλδαιϊκή κοινότητα, αυτήν της Αρχαίας Περσίας κι αντιπροσωπεύουν έναν μικρό ειρηνικό πλυθησμό που ασχολείται με την καλλιέργεια γης.
Όσοι απ’ αυτούς γλύτωσαν από τη σφαγή του 1915 στην Τουρκία ή του 1930 στο Ιράκ, έζησαν εκεί ειρηνικά. Περισσότερα από 200 άτομα μεταξύ αυτών απήχθησαν, εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και βρήκαν καταφύγιο σε πόλεις πέρα από τον Ευφράτη στη Συριακή Μεσοποταμία.
Το πέρασμά τους στην Τουρκία εμποδίστηκε από τις τουρκικές αρχές οι οποίες έδειξαν ανοχή κι ανεπίσημη συμπάθεια στους Ισλαμιστές.

Αυτή η διαρκής έξοδος των Χριστιανών από τις πατρίδες τους πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να νικηθούν οι τζιχαντιστές σε Συρία κι Ιράκ. Διότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, απειλείται τότε μ’αποσταθεροποίηση η γύρω περιοχή κι ειδικά ο Λίβανος. Το να θέλει η Δύση να διώξει τον Ασσάντ από τη Συρία δεν φτάνει. Πρέπει να υπάρξει κι εναλλακτική διαδοχή στην εξουσία.

Στο Ιράκ σταμάτησε προς το παρόν η πορεία των Ισλαμιστών, ύστερα από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των συμμαχικών δυνάμεων. Όμως οι τζιχαντιστές κερδίζουν χρόνο κι αναδιοργανώνονται. Παράλληλα βέβαια καταστρέφουν τα μουσεία και τ’ αρχαία προ-ισλαμικά πολιτικά μνημεία.

Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν και η Δύση να πάρει τη μεγάλη απόφαση για στρατιωτική και πολιτική δράση που θα οδηγήσει στη διάλυση του Ισλαμικού Κράτους.
Για να επανέλθουν οι χριστιανικές μειονότητες στα μέρη τους και να μη συνεχιστεί ο ξεριζωμός τους, για να επανέλθουν στη μητέρα γη τους και να ξαναπαίξουν τον πρωτοποριακό τους ρόλο, οι τζιχαντιστές πρέπει να ηττηθούν.

Χρειάζεται ένα ευρύτερο σχέδιο που ν’αφορά πολιτικο-οικονομικά τη Μέση Ανατολή. Πρέπει να μπουν οι βάσεις της ειρηνικής συνύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμιακών μειονοτήτων. Να αισθανθούν όλοι ίσοι μεταξύ ίσων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]