Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Βουλγαρία ψάχνει άλλους αγωγούς, αφού τορπίλισε τον ρωσικό

Η δεξιά κυβέρνηση Μπορίσοφ, μόλις υπονόμευσε ολοκληρωτικά την κατασκευή του Σάουθ Στριμ..., «ανακάλυψε» αέριο στην ίδια τη χώρα!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Δεν τα υπολόγιζε έτσι ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. Δεν φανταζόταν ότι θα είχε αξιόλογες πολιτικές απώλειες, όταν κατ' απαίτηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ αποφάσισε να μην επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ. Αυτόν που θα έφερνε ρωσικό φυσικό αέριο από τη Μαύρη Θάλασσα στο βουλγαρικό έδαφος και το οποίο θα διοχετευόταν προς την Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη με δύο κλάδους. Ο ένας, ο γνωστότερος στους Ελληνες, θα κατευθυνόταν προς την Ιταλία μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας. Ο δεύτερος κλάδος, λιγότερο γνωστός σε εμάς, θα διέσχιζε τη Βουλγαρία, τη Σερβία και μέσω Ουγγαρίας θα περνούσε στη Σλοβενία, πριν περάσει στην Αυστρία. Ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός το 2010 και το 2011 τορπίλισε τον κλάδο που θα περνούσε από τη χώρα μας, σε συνεργασία με τον Μπορίσοφ, ο οποίος έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστήσει αδύνατη την κατασκευή και του άλλου κλάδου, ο οποίος θα πήγαινε μέσω Σερβίας. Τα κατάφερε. Αρχές Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία, ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου κατασκευής του αγωγού Σάουθ Στριμ. Εξήγγειλε παράλληλα την κατασκευή ενός άλλου αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, ο οποίος μέσω Ευξείνου Πόντου θα μεταφέρει αέριο στην ευρωπαϊκή Τουρκία. Με έκπληξη διαπίστωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ότι η ματαίωση κατασκευής του Σάουθ Στριμ εξελήφθη από τη βουλγαρική κοινή γνώμη ως παταγώδης αποτυχία της φιλοαμερικανικής δεξιάς κυβέρνησης της χώρας.

Δεν ήταν δύσκολο να προβλεφθεί εκ των προτέρων ότι κάπως έτσι θα το θεωρούσε ο βουλγαρικός λαός, ο οποίος αφενός είναι έντονα φιλορωσικός και αφετέρου γνωρίζει ότι η Βουλγαρία εξαρτάται μέχρι στιγμής κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση της Σόφιας κατάλαβε ότι κάτι πρέπει να πει για να συγκαλύψει, όσο αυτό είναι δυνατόν, την πρόταξη εκ μέρους της των αμερικανικών ενεργειακών συμφερόντων εις βάρος των βουλγαρικών. Ως πρώτη κίνηση, η κυβέρνηση Μπορίσοφ προσπάθησε να καλλιεργήσει μια... «ελπιδοφόρα αβεβαιότητα» γύρω από τον ρωσικό αγωγό. «Δεν έχουμε λάβει ακόμη κανένα επίσημο σήμα από τη Ρωσία ότι τελείωσε το σχέδιο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Τόμισλαβ Ντόντσεφ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, αφήνοντας να πλανάται ακαθόριστα η ελπίδα ότι μπορεί στη Μόσχα να σκέπτονται ακόμη και την αναβίωση του έργου. Στην πραγματικότητα, τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Σιγά μην ειδοποιούσαν και επίσημα οι Ρώσοι τους Βούλγαρους για κάτι που διακήρυξε δημοσίως ο ίδιος ο Πούτιν!

Ως δεύτερη κίνηση, η κυβέρνηση Μπορίσοφ αποφάσισε να κάνει το λιμάνι της Βάρνας... «ενεργειακό κόμβο» φυσικού αερίου! Τι αέριο θα αποθηκεύει αυτός ο «κόμβος»; Ρωσικό φυσικό αέριο που θα αγοράζει η Βουλγαρία από τη Ρουμανία! Επιπροσθέτως, θα μαζεύεται στον «κόμβο» και... βουλγαρικό (!) φυσικό αέριο, γιατί η κυβέρνηση Μπορίσοφ είναι απολύτως βέβαιη ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα αερίου και στη Βουλγαρία! Τα κατά φαντασίαν αυτά «κοιτάσματα» είναι φυσικά άγνωστα μέχρι τώρα στους ειδικούς επιστήμονες, αλλά την υποτιθέμενη ύπαρξή τους διαπίστωσε μετά βεβαιότητος η κυβέρνηση Μπορίσοφ, από τη στιγμή που αποφάσισε να μην κατασκευάσει τον ρωσικό αγωγό Σάουθ Στριμ! Είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή η ικανότητα των κυβερνήσεων να... «ανακαλύπτουν» πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε κάθε χώρα, κάθε φορά που στριμώχνονται λόγω αποφάσεών τους στον ενεργειακό τομέα!

Ξαφνικά οι κάτοικοι οποιασδήποτε χώρας μετατρέπονται σε υποψήφιους «πετρο-σεΐχηδες»! Αναφορικά με τη βουλγαρική κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, οι εκπρόσωποί της περιέρχονται σε όντως δυσχερή θέση, αν κάνει κανείς την αυτονόητη ερώτηση: «Καλά, πώς η Βάρνα θα γίνει ενεργειακός κόμβος, αφού δεν θα υπάρχει κανένας αγωγός για να μεταφέρει κάπου, οπουδήποτε, το ρωσικό φυσικό αέριο που θα έχει αγοραστεί από τη Ρουμανία;». Οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι... άρχοντες, όταν απαντούν στην ερώτηση αυτή. Τον αγωγό που δεν θα φτιάξει η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου «Γκάζπρομ», η μεγαλύτερη στον κόσμο, θα τον φτιάξει η... ΕΕ (!), απαντούν αφοπλιστικά. Σιγά μην ξέρουν οι Βούλγαροι πολίτες ότι το θέμα δεν έχει έρθει ποτέ ούτε καν προς πρώτη συζήτηση σε οποιοδήποτε όργανο της ΕΕ - κι αν το γνωρίζουν, κακό του κεφαλιού τους θα κάνουν, γιατί θα απογοητευθούν! Είναι πραγματικά οικτρή και γελοία η συζήτηση περί φυσικού αερίου στη Βουλγαρία...

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]