Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι πέντε σημαντικότεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι του 2015: Πρώτη η Ρωσία…

Η Aon Risk Solutions δημοσίευσε χθες τον ετήσιο χάρτη πολιτικών κινδύνων (Political Risk Map), που έχει ως αποστολή να παρέχει στους πελάτες των βρετανικών ασφαλιστικών εταιρειών απαντήσεις σχετικά με τους τόπους όπου το περιβάλλον γίνεται ασφαλέστερο ή πιο επικίνδυνο για επενδύσεις, αναφέρει άρθρο του Eric Roston στο BLOOMBERG με τίτλο «5 Big Geopolitical Risks for 2015».

Δεν υπάρχουν πολλά καλά νέα, όπως επισημαίνεται, καθώς μόλις επτά από τις 163 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν μειώσει από πέρυσι τον πολιτικό κίνδυνο, ενώ πολλές από αυτές, όπως η Ζιμπάμπουε και το Λάος, έχουν πολλά περιθώρια βελτιστοποίησης. Δώδεκα χώρες παρουσιάζουν επιδείνωση της κατάστασης, μεταξύ αυτών, η Λιβύη, η Αιτή και το Πακιστάν.

Οι τελευταίοι 12 μήνες ήταν καταστροφικοί από την άποψη ανάδυσης των κινδύνων επεσήμανε ο Curtis Ingram, αντιπρόεδρος στην Aon Risk Solutions, δ΄’ινοντας έμφαση στους κινδύνους που ανέκυψαν στην Κριμαία και στην αν. Ουκρανία, στη Νιγηρία, στο Ιράκ και αλλού.

Η Aon σε συνεργασία με την Roubini Global Economics αξιολογούν το κάθε κράτος βάσει εννέα κατηγοριών κινδύνου, όπως τις τιμές συναλλάγματος και τις κινήσεις κεφαλαίων, τη νομοθεσία και τα ρυθμιστικά πλαίσια, την πολιτική παρέμβαση και τη βία. Η έκθεση περιλαμβάνει μόνο αναπτυσσόμενες χώρες. Τα μέλη του ΟΟΣΑ αποτελούν την αναφορά για την έρευνα και γι’ αυτό εξαιρούνται.

Ο πρώτος βασικός κίνδυνος είναι η Ρωσία. Οι χαμηλές τιμές πετρελαίου και οι διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας της διένεξης με την Ουκρανία έχουν συνέπειες για την ρωσική οικονομία, ενώ η δολοφονία του αντιπολιτευόμενου ηγέτη, Boris Nemtsov, έχουν εντείνει τις εσωτερικές πολιτικές αντιθέσεις.

Δεύτερος κίνδυνος είναι το πετρέλαιο και άλλα αγαθά. Η Ρωσία, η Βενεζουέλα και το Ιράν έχουν προσελκύσει την προσοχή –και την τιμωρία- από την αφθονία του πετρελαίου, το πρόβλημα είναι ωστόσο έντονο και για τις μικρότερες χώρες, όπως το Ουζμπεκιστάν και το Τουρκμενιστάν, η εύθραυστη ισορροπία συναλλάγματος των οποίων και οι πολιτικές κεφαλαίων τις καθιστούν ευάλωτες στις αναταράξεις των εμπορικών συναλλαγών.

Τρίτος κίνδυνος είναι οι διενέξεις και η βία. Οι φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ, όπως και η δράση της Boko Haram στη Νιγηρία, αποτελούν τις σημαντικότερες απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα. Τα διάτρητα σύνορα και οι ανώριμοι αστικοί θεσμοί σε περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής καθιστούν τα κράτη ευεπίφορα στη βία.

Τέταρτος κίνδυνος είναι τα επιτόκια. Ακόμη και μια μικρή αύξηση των επιτοκίων από την αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ενίσχυε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό για κεφάλαια και θα καθιστούσε δυσχερέστερη την εξυπηρέτηση εξωτερικού χρέους.

Πέμπτος κίνδυνος είναι η Μέση Ανατολή και η βόρεια Αφρική. Χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο θα ενισχυθούν από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά θα αντιμετωπίσουν κινδύνους λόγω του κενού εξουσίας στο Ιράκ, στη Λιβύη και στη Συρία.

Η Τουρκία και το Μεξικό θα μπορούσαν επίσης να είναι ευάλωτες πολιτικά και οικονομικά λόγω των διενέξεων στην Μέση Ανατολή και στην Λατινική Αμερική, αλλά λόγω της ένταξής τους στον ΟΟΣΑ δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση.

Πηγή Bloomberg


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]