Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ε.Ε. επαναπροσδιορίζει την πολιτική με τους γείτονές της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει πληγεί από τις πολιτικές αποτυχίες στην Ουκρανία και σε άλλες περιοχές της Αν. Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αναθεωρεί την πολιτική της προς τους γείτονές της, αποδεχόμενη ότι η προσέγγισή της ήταν γενικευτική και ίσως μη ρεαλιστική.

Αυτό αναφέρει ανταπόκριση της Naftali Bendavid από τις Βρυξέλλες στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «European Union Seeks to Reboot Its Policy Toward Neighboring Countries».

Οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ότι θα διαμορφώσουν μια πιο προσαρμοστική προσέγγιση μέχρι το φθινόπωρο, που θα αναγνωρίζει τις διαφορές μεταξύ των γειτονικών χωρών, αντί να περιέχει τις ίδιες απαιτήσεις για δημοκρατικές αλλαγές.

Η νέα προσέγγιση δεν πρέπει να είναι συγκαταβατική, πατερναλιστική ή ακόμη και ηθικολογική, δήλωσε ο Επίτροπος περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, Johannes Hahn, ενώ η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, σημείωσε ότι με μια ηθικολογική προσέγγιση δεν μπορούμε να άμε πολύ μακριά.

Στην Αν. Ευρώπη μια πιθανή προσέγγιση είναι να αναζητηθούν πιο περιοριστικές συμφωνίες που δεν θα εξαναγκάζουν τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες να προβαίνουν σε κάθετες επιλογές μεταξύ της Ρωσίας ή της Δύσης.

Η αλλαγή οδηγεί στο τέλος μιας εποχής κατά την οποία η ΕΕ ασκούσε πιέσεις για περισσότερη δημοκρατία, υπό το σκεπτικό ότι οι χώρες στα ανατολικά και στο νότο δεν επιθυμούσαν τίποτα άλλο από το να γίνουν εταίροι ή και να ενταχθούν στην ΕΕ, η οποία έχει υπερδιπλασιάσει τα μέλη της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι πρόσφατες διενέξεις, με πιο έντονη την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, άλλαξαν τους υπολογισμούς, καθώς υπογράμμισαν αυτό που είχαν ήδη διαβλέψει πολλοί διπλωμάτες, τις μοιραίες δηλαδή ατέλειες μιας συνολικής πολιτικής.

Οι Johannes Hahn και Federica Mogherini δημοσιοποίησαν κείμενο όπου γίνεται αναφορά σε μια ολοένα πιο αυταρχική εξωτερική της Ρωσίας, που αποτελεί έναν από τους καταλύτες για την αναθεώρηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε συνδυασμό με τις διενέξεις στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το κείμενο η πολιτική της ΕΕ δεν μπόρεσε να προσφέρει πάντοτε τις κατάλληλες απαντήσεις σε αυτές τις πρόσφατες εξελίξεις.

Καθώς όμως θα ξεκινάει ο διάλογος τους επόμενους μήνες οι προτάσεις αναμένεται να προσκρούσουν στην αντίσταση όσων εμφανίζονται σκεπτικιστές σχετικά με την αποδυνάμωση της εικόνας της ΕΕ ως θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, πράγματα που θεωρούν πολλοί ως το επίκεντρο της αποστολής της.

Πηγή WallStreetJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]