Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: Εχει έρθει η ώρα για αμοιβαίες παραχωρήσεις στο χρέος της Ελλάδας

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα καθιστά περισσότερο ξεκάθαρη από ποτέ την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση στην Ευρώπη» γράφει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρέπει να δείξει ευελιξία στις διεργασίες αναζήτησης ενός συμβιβασμού με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, υποστηρίζει το δημοσίευμα, η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα.

«Οι Έλληνες εξέλεξαν μία ριζοσπαστική κυβέρνηση προκειμένου να απελευθερωθούν από την πίεση της Γερμανίας. Η Μέρκελ φυσικά θα μπορούσε να πει ότι δεν είναι υπεύθυνη για τον ελληνικό λαό. Τα γερμανικά συμφέροντα είναι η πρώτη προτεραιότητά της: το να διατηρήσει το νόμισμα ισχυρό και να διασφαλίσει ότι η κρίση δεν θα επηρεάσει τη Γερμανία. Αλλά πρόκειται για ξεπερασμένη λογική, λογική που περιορίζεται στο έθνος - κράτος. Η ίδια η Μέρκελ έπαιξε ρόλο στην επανεθνικοποίηση της πολιτικής στην Ευρώπη. Νόμιζε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να δίνει πολλή σημασία στα συναισθήματα στην Ελλάδα. Τώρα, όμως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να εκδικηθούν. Είναι γεγονός ότι στην Ευρώπη υπάρχει μία πολιτική ένωση, ακόμη και αν δεν διαθέτει ισχυρούς θεσμούς. Είναι μία ένωση που δημιουργήθηκε από ανθρώπους. Και τώρα που οι Έλληνες επέλεξαν τον Τσίπρα ως αρχηγό τους, όλοι έχουν πρόβλημα. Και είναι ένα πρόβλημα στο οποίο η Μέρκελ, πρώτη και κύρια, πρέπει να βρει μία λύση» αναφέρεται.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση της Ελλάδας, η κατάσταση κλιμακωθεί και η χώρα βγει από το ευρώ, υπάρχουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι, εκτιμά το Spiegel. Ο ένας είναι ότι ο Τσίπρας θα εξασφαλίσει τα χρήματα που χρειάζεται η Ελλάδα από τη Ρωσία ή την Κίνα και ήδη έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και ακόμη και αν η χώρα φύγει από το ευρώ, θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε αυτή την περίπτωση η Ρωσία ή η Κίνα θα έχουν ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Ο άλλος κίνδυνος είναι ότι η Ευρώπη θα γίνει ο περίγελος της διεθνούς κοινότητας. Η Ευρώπη μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό μόνο μέσω της ενότητάς της. Αν η Ελλάδα έβγαινε από το κοινό νόμισμα, αυτό θα μεταφραζόταν σαν αποτυχία, ειδικά για τη Μέρκελ. Μία ένωση χωρίς ισχυρή ηγεσία δεν λαμβάνεται στα σοβαρά από τους άλλους.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν υπάρχει χώρος στη συζήτηση αυτή τη στιγμή για πολιτικούς ξερόλες. Έχει έρθει η ώρα για realpolitik, για μικρά βήματα. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία πρέπει να επιδείξει ανεκτικότητα (...) Και δεν σημαίνει ότι ο Τσίπρας πρέπει να αγνοήσει τις συνθήκες που έχει υπογράψει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα χρέους γιατί μετά η Ισπανία και η Πορτογαλία θα απαιτήσουν παρόμοια μεταχείριση και αυτό θα σήμαινε μεγάλο βάρος για την ευρωζώνη. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί χρόνος και να μειωθούν τα επιτόκια. Κανείς δεν πρέπει να αφήσει την υπερηφάνεια του να εμποδίσει τη συζήτηση για παραχωρήσεις» υπογραμμίζει το άρθρο του γερμανικού περιοδικού.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Αν είναι να χρηματοδοτεί η ΕΕ τα διάφορα φασιστοειδή πολιτικά σχήματα του Ελληνικού κοινοβουλίου, ζητω που καήκαμε. Αν είναι να βοηθήσουν , πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά τα λεφτά. Όλοι οι πρώτο εκλεγμένοι λόγω πεινας, θα πέσουν στο ψητό με φορά, ειδικά τα παλιά πασοκ, όχι μόνο να φάνε αλλά και να μοιράσουν χρήμα, να ισχυροποιησουν την εκλογή τους. Εμπρός στον δρόμο Πού χάραξε ο. ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]