Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στο Αιγαίο οι Τούρκοι νταήδες και στη Μαύρη Θάλασσα... λαγοί!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος

Ενώ στο Αιγαίο μαίνεται αυτή την εποχή ο λεγόμενος «πόλεμος της τσιπούρας», δηλαδή ο πόλεμος μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αλιευτικών με την τουρκική προκλητικότητα να χτυπά «κόκκινο», σε μια άλλη θαλάσσια περιοχή οι Τούρκοι δείχνουν το… πραγματικό τους πρόσωπο, δηλαδή το βάζουν κυριολεκτικά στα πόδια μόλις συναντούν τα δύσκολα.

Στη 1 Μαρτίου 2014 έγινε στην Κωνσταντινούπολη μια σημαντική σύσκεψη με τις αντιπροσωπείες των έξι χωρών που έχουν χωρικά ύδατα στην Μαύρη Θάλασσα. Το αντικείμενο αυτής της σύσκεψης ήταν η παράνομη αλιεία στην οποία διακρίνονται οι Τούρκοι ψαράδες στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου, προκαλώντας όμως την άμεση αντίδραση των άλλων παρευξείνιων χωρών με το ακριβό όμως αντίτιμο τα πολλά θύματα από τουρκικής πλευράς, καθώς οι ακτοφυλακές των άλλων χωρών στο θέμα αυτό, όπως αναφέρεται, δεν αστειεύονται καθόλου.

Στην σύσκεψη αυτή μίλησε ο εκπρόσωπος της Ρουμανίας, καθηγητής Simion Nikolaev, διευθυντής του «Εθνικού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών» της Ρουμανίας. Ο Ρουμάνος επιστήμονας αφού κατηγόρησε ανοιχτά την Τουρκία ότι οι ψαράδες της δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παράνομη αλιεία, ανέφερε ενδεικτικά ότι στην Ρουμανία αυτή την περίοδο έχουν συλληφθεί και κατασχεθεί έξι τουρκικά αλιευτικά, ενώ στις ρουμανικές φύλακες βρίσκεται μεγάλος αριθμός Τούρκων ψαράδων που πιάστηκαν από τα πλοία της ρουμανικής ακτοφυλακής να αλιεύουν παράνομα στα ρουμανικά χωρικά ύδατα. Μάλιστα ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε την τουρκική πλευρά ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, με τους Τούρκους να εισέρχονται παράνομα στα ρουμανικά χωρικά ύδατα, τότε θα απειληθούν ακόμα και οι σχέσεις των δυο χωρών. Ανάλογες απειλές διατυπώθηκαν και από την Βουλγαρία στις φυλακές της οποίας επίσης βρίσκονται πολλοί Τούρκοι ψαράδες που πιάστηκαν από τα πλοία της βουλγαρικής ακτοφυλακής να ψαρεύουν παράνομα στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα.

Στην ίδια σύσκεψη, όπου πήραν μέρος οι χώρες Τουρκία, Ρουμανία, Γεωργία, Βουλγαρία, Ρωσία σχεδόν όλοι κατηγόρησαν την Τουρκία ότι συνεχώς δημιουργεί προβλήματα τα οποία έχουν σαν αποτέλεσμα την επέμβαση των ακτοφυλακών των άλλων χωρών, με συχνά θερμά επεισόδια.
Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι στις κατηγορίες αυτές, όπως αναφέρθηκε, τα θύματα είναι πάντα Τούρκοι ψαράδες που πιάστηκαν να ψαρεύουν σε ξένα χωρικά ύδατα. Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας, Bayram Öztürk, καθηγητής του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, αρκέστηκε μόνο να ψελλίζει κάποια στοιχεία για την εξάντληση της πανίδας της Μαύρης Θάλασσας και ότι θα πρέπει να μπουν κάποια όρια στην αλιεία της περιοχής.

Τα θερμά επεισόδια μεταξύ των Τούρκων και των άλλων παράκτιων χωρών της Μαύρης Θάλασσας, ένα θέμα που είναι τελείως άγνωστο στην ελληνική πλευρά, άρχισαν από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και των αρχών της δεκαετίας του 2000. Από την περίοδο εκείνη η αλιεία, κυρίως των περίφημων καλκανιών, αναπτύσσονταν με μεγάλους ρυθμούς. Οι Τούρκοι στην αρχή με τον γνωστό τους «τσαμπουκά», δεν λογάριαζαν τα όρια των δικών τους χωρικών υδάτων και τα ξεπερνούσαν με μεγάλη ευκολία. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ γρήγορα να κινητοποιηθούν οι ακτοφυλακές των άλλων χωρών. Τότε φάνηκε πως οι Τούρκοι δεν υπολόγισαν ότι οι αντίστοιχες τουρκικές παλικαριές τους στο Αιγαίο, που είχαν μεγάλη πέραση καθώς οι ελληνικές αντιδράσεις ήταν χαλαρές, εδώ δεν περνούσαν και αυτό το πλήρωσαν πολύ ακριβά.

Τα θερμά επεισόδια είναι πάρα πολλά και αρκετά από αυτά δεν έχουν βγει στην δημοσιότητα για ευνόητους λόγους, μερικά όμως τα σοβαρότερα πήραν μεγάλη έκταση στα τουρκικά ΜΜΕ.
Στις 17 Απριλίου του 2011, τα πλοία της βουλγαρικής ακτοφυλακής πλησίασαν ένα τουρκικό ψαράδικο κάποιου Yalçın Ercan και προειδοποίησαν τους Τούρκους ότι ψαρεύουν στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα καλώντας τους να αποχωρήσουν αμέσως. Στις προειδοποιήσεις αυτές οι Τούρκοι απάντησαν πως δεν βρίσκονται στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα αλλά στα διεθνή. Επακολούθησε έντονος διάλογος με του βουλγάρους ακτοφύλακες και τότε ένας Βούλγαρος εκνευρισμένος από την στάση των Τούρκων ψαράδων που δεν απομακρύνονταν έβγαλε το όπλο του και άρχισε να τους πυροβολεί. Ο ίδιος ο Yalçın Ercan απάντησε στις βουλγαρικές βολές με το δικό του όπλο και οι σφαίρες άρχισαν να πέφτουν και από τις δυο μεριές. Μετά από λίγο ο Yalçın Ercan έπεφτε κάτω θανάσιμα τραυματισμένος. Οι Βούλγαροι, αφού κατέλαβαν το τουρκικό αλιευτικό σκάφος μετέφεραν τον Τούρκο στο βουλγαρικό νοσοκομείο του Tzarevo αλλά κατά την διάρκεια της μεταφοράς του ο Τούρκος ξεψύχησε.
Όπως είχε γίνει γνωστό, το επεισόδιο αυτό δεν ήταν το μοναδικό εκείνες τις μέρες καθώς την προηγούμενη κοντά στη Βάρνα και στην περιοχή της Şabla, είχε πιαστεί ένα τουρκικό αλιευτικό να ψαρεύει στα βουλγαρικά χωρικά ύδατα. Αμέσως επενέβηκε η βουλγαρική ακτοφυλακή που κατέλαβε εξ’ εφόδου το τουρκικό αλιευτικό και συνέλαβε τους 10 Τούρκους ψαράδες που ήταν το πλήρωμά του.
Μετά το αιματηρό αυτό επεισόδιο με τον Τούρκο ψαρά, Yalçın Ercan, οι Τούρκοι αντί να διαμαρτυρηθούν έντονα, όπως θα συνέβαινε αν κάτι τέτοιο γίνονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακόμα και με νέο θερμό επεισόδιο, πρότειναν απλά στους Βουλγάρους να συσταθεί μια μικτή επιτροπή που θα εξετάζει τις περιπτώσεις παραβίασης των χωρικών υδάτων μιας χώρας από τους ψαράδες ξένης χώρας.

Η κατάσταση αυτή, όπως ανέφερε το Avrasya Haber Portal, είχε ήδη στοιχίσει την ζωή πολλών Τούρκων ψαράδων ενώ το τουρκικό κράτος παρέμενε αδιάφορο στις έντονες και συνεχείς εκκλήσεις τους για προστασία δείχνοντας μια απαράδεκτη, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, στάση υποχωρητικότητας.
Την όλη αυτή κατάσταση αντικατοπτρίζει χαρακτηριστικά και η παρακάτω ιστορία. Στην είσοδο του Βοσπόρου από την Μαύρη θάλασσα και στην ευρωπαϊκή ακτή, είναι μια ιστορική κωμόπολη που έχει την ονομασία, Rumelifeneri. Το χωριό αυτό κατοικείται κυρίως από ψαράδες που ψαρεύουν στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Εκείνο όμως που το χαρακτηρίζει και το ξεχωρίζει από άλλα χωριά της ευρωπαϊκής Τουρκίας, εκτός από τον πανύψηλο φάρο του που δεσπόζει στο λιμάνι, είναι το ειδικό νεκροταφείο των ψαράδων που βρίσκεται κοντά στην ακτή του. Στο νεκροταφείο αυτό θάβονται οι ψαράδες που πεθαίνουν όχι από φυσικό θάνατο, αλλά έχουν σκοτωθεί από πυρά των πλοίων της ακτοφυλακής των άλλων χωρών που έχουν ακτές στον Εύξεινο Πόντο. Συγκεκριμένα, είναι θύματα από τα πλοία της ακτοφυλακής της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και κυρίως της Ουκρανίας.

Όπως βλέπουμε, οι Τούρκοι ενώ κάνουν τον νταή στο Αιγαίο και εμείς δεν τολμάμε να κουνήσουμε το δαχτυλάκι μας στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις τους στα χωρικά μας ύδατα, στην Μαύρη Θάλασσα κάνουν την «πάπια», επιβεβαιώνοντας την γνωστή ρήση πως, «όταν στον Τούρκο του δείξεις τα πισίνα σου, σου δείχνει τα μπροστινά του, ενώ όταν του δείξεις τα μπροστινά σου, εκείνος σου… δείχνει τα πισινά του».

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
  


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]