Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανικός τύπος: Η Αθήνα θέλει να παρακάμψει το κούρεμα

Πληθώρα δημοσιευμάτων για την πρόταση Βαρουφάκη «ανταλλαγή χρέους αντί για κούρεμα»

Ψηλά στις ιστοσελίδες των γερμανικών ΜΜΕ βρίσκεται η πρόταση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους με δύο τρόπους αντί για κούρεμα. Με αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα «θέλει να παρακάμψει» τον φορτισμένο όρο «κούρεμα» τονίζουν οι αναφορές.

Την ίδια ώρα, ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προτείνει να βοηθήσει η ΕΕ στον εντοπισμό ελλήνων φοροφυγάδων στο εξωτερικό ακόμη και με πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.

Μετά τη συνέντευξη του έλληνα ΥΠΟΙΚ στους FT, η γερμανική FAZ περιγράφει, όπως αναφέρει στον τίτλο της, «με ποιον τρόπο θέλει η Αθήνα να λύσει τη διαμάχη για το χρέος». Για πρώτη φορά, σημειώνει η εφημερίδα, η νέα κυβέρνηση δίνει στοιχεία για τις προθέσεις της και αυτές βασίζονται «σε νέου είδους χρεόγραφα και υψηλότερα φορολογικά έσοδα».

Αναφέροντας εκτενώς τις προτάσεις του υπουργού για ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης και ομόλογα «χωρίς ημερομηνία λήξης», η εφημερίδα στέκεται ιδιαίτερα στο ότι η πρόταση της Αθήνας θέλει να αποφύγει το «κούρεμα που δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτό στην Ευρώπη». Υπογραμμίζεται μάλιστα η διευκρινιστική δήλωση το πρωί της Τρίτης από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ πως η Αθήνα «θα χρησιμοποιήσει αν χρειαστεί ευφημισμούς».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση του Spiegel, που βάζει πανομοιότυπο τίτλο («πώς θέλει η Ελλάδα να λύσει τη διαμάχη για το χρέος») αλλά θεωρεί πως ο Γ.Βαρουφάκης δεν έδωσε επαρκείς ενδείξεις για τις προθέσεις του σχετικά με το χρέος που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές.

«Αναδιάρθρωση αντί για κούρεμα» γράφει το περιοδικό, υποστηρίζοντας όμως πως «ο έλληνας υπουργός απέφυγε το πιεστικότερο πρόβλημα, τα έντοκα γραμμάτια σε ιδιώτες πιστωτές που ωριμάζουν σύντομα».

Πρόσωπο με γνώση του σχεδίου που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι τα χρεόγραφα στα χέρια ιδιωτών θα εξαιρεθούν, με την επισήμανση πως το συνολικό ύψος τους δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Το περιοδικό σημειώνει ότι η έκδοση νέων γραμματίων δεν είναι απλή για την Αθήνα, καθώς για κάτι τέτοιο ουσιαστικά απαιτείται η έγκριση της ΕΚΤ.

«Η Αθήνα παίρνει αποστάσεις από το κούρεμα» γράφει με τη σειρά της και η Sueddeutsche Zeitung, που αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση «παρουσιάζει πιο συγκεκριμένα τις προτάσεις της για το χρέος».

Και αυτή στέκεται ιδιαίτερα στο ότι οι προτάσεις αποσκοπούν στο «να αποφευχθεί η έννοια του κουρέματος». Σημειώνεται επίσης πως στόχος της Αθήνας είναι η επίτευξη μικρών πρωτογενών πλεονασμάτων, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος και η αναφορά της Deutsche Welle: «Η Αθήνα θέλει να παρακάμψει το κούρεμα» γράφει, που επίσης αναφέρει ότι «μετά από φωνές και κατευνασμούς, τώρα ακούγονται και συγκεκριμένες προτάσεις».

Αυτό το θέτει ως απάντηση στο ερώτημα «εάν στην Αθήνα κυβερνά μία στρατιά χάους ή αν όντως τελικά υπάρχει σχέδιο». Σκοπός, τονίζει και η DW, είναι να γίνει βιώσιμο το βάρος του χρέους και επιπλέον να αποφευχθεί η έννοια του κουρέματος.

Γκάμπριελ: Να κυνηγήσουμε φοροφυγάδες στο εξωτερικό

Παράλληλα, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (Σοσιαλδημοκράτης) πρότεινε ευρωπαϊκή συνδρομή στη μάχη της φοροδιαφυγής.

Μιλώντας στην Bild, ο Γκάμπριελ τόνισε πως «εάν η νέα ελληνική κυβέρνηση εννοεί σοβαρά πως θέλει να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το υποστηρίξει ενεργά».

Σε τέτοια ενεργητική υποστήριξη, είπε ο γερμανικός αντικαγκελάριος, «συγκαταλέγεται και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών στο εξωτερικό όσων ελλήνων πολιτών έχουν διαπράξει βαριές φορολογικές παραβάσεις».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]