Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκοπιανό σε ευαίσθητη καμπή

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου
Διεθνολόγου και πρώην Ευρωβουλευτή


Η ερώτηση της δημοσιογράφου που ανήκει στο σλαβόφωνο τμήμα της Deutsche Welle στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με την καγκελάριο Μέρκελ, για το ζήτημα των Σκοπίων επαναφέρει, σε συνδυασμό και με την πρόσφατη επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ κ. Νίμιτς, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ιδιαίτερα μάλιστα σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Η εξήγηση για το ότι τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Σαμαράς δεν απάντησαν στην ουσία της ερώτησης με το σκεπτικό ότι δεν συζητήθηκε αυτό το θέμα, αν και έγινε αιτία κριτικής κυρίως για τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι μάλλον πιο περίπλοκη. Το γεγονός ότι η καγκελάριος χρησιμοποίησε την έκφραση «για τη χώρα αυτή...» και όχι την ονομασία FYROM, όπως προβλέπεται διεθνώς, αλλά και δεν διέπραξε το διπλωματικό και πολιτικό ατόπημα να αναφερθεί στον όρο «Μακεδονία», όπως είχε κάνει στο παρελθόν, μπορεί να υποκρύπτει τον νέο γερμανικό προσανατολισμό για πρόταση λύσης στο μέλλον. Εδώ προστίθεται η ακολουθούμενη διπλωματική πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων των ηγετών είναι προκαθορισμένη και συνήθως δεν επιτρέπει αποκλίσεις από τα συμφωνηθέντα, αλλά και η με ιδιαίτερη σημασία ανάλυση της στρατηγικής που ακολουθείται για κάθε τέτοια συνάντηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε γίνει εδώ και καιρό αντιληπτό ότι το επίκεντρο θα ήταν τα οικονομικά και ειδικότερα το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το ζήτημα της ονομασίας, όπως και τα άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, θεωρούνται λιγότερο σημαντικά. Αντίθετα, επιτυχής αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας θα ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της και τη διαπραγματευτική θέση και αποτελεσματικότητά της.

Στη διαπίστωση αυτή θα πρέπει να προστεθεί η αντίληψη του πρωθυπουργού να αναζητεί λύση κυρίως μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Έτσι, όπως στα θέματα της οικονομίας παραμένει «πιστός» στην ευρωπαϊκή αντίληψη και πολιτική, προφανώς και στο θέμα των Σκοπίων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι το πιο ενδεδειγμένο για την εξεύρεση λύσης.

Βέβαια, όπως είναι γνωστό, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και της ευρωπαϊκής τους προοπτικής έχουν μια μακρόχρονη διαδρομή, στη διάρκεια της οποίας καταγράφονται πλέον γεγονότα τα οποία συνιστούν σοβαρά προηγούμενα που επηρεάζουν την πορεία των συζητήσεων αλλά και τη θέση των δύο πλευρών στην πορεία αυτή. Τα περισσότερα από τα γεγονότα αυτά είναι γνωστά. Θα πρέπει όμως να υπογραμμιστεί η σημασία της ευρωπαϊκής προοπτικής και η ιδιότητα της υποψήφιας χώρας που δόθηκε από την Ε.Ε. στα Σκόπια. Το διαπραγματευτικό πλαίσιο και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις εντάσσουν τα Σκόπια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι σχέσεις καλής γειτονίας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνουν και τη δίκαιη και διαρκή λύση στο θέμα του ονόματος, αν και η στάση της χώρας αυτής δείχνει ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Πρόσφατα μια παράγραφος στις προγραμματικές δηλώσεις του νέου προέδρου της Επιτροπής κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία, ανεξάρτητα από την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν πρόκειται να γίνει στη διάρκεια της πενταετούς θητείας της νέας Επιτροπής καμία ένταξη νέας χώρας-μέλους, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων. Στην ουσία, μεταθέτει για μία πενταετία την απόφαση της ένταξης, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να προκαθοριστούν οι μελλοντικές εξελίξεις μετά τη μετάθεση αυτή.

Τα εύλογα ερωτήματα που διατυπώνονται εδώ είναι αν ο κ. Σαμαράς, του οποίου οι θέσεις και η συναισθηματική φόρτιση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είναι γνωστές, έχει αξιολογήσει το σημαντικό αυτό δεδομένο και αν με βάση τα προηγούμενα που υπάρχουν, αλλά και τη διεθνή πραγματικότητα γύρω από το θέμα αυτό, θεωρεί ότι η κατάλληλη ευκαιρία για την αντιμετώπιση του ζητήματος θα είναι η στιγμή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων, όπου θα πρέπει να εξεταστεί και η τήρηση όλων των προαπαιτούμενων και υποχρεώσεων που περιλαμβάνονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, στα οποία συγκαταλέγεται το θέμα της επίλυσης της ονομασίας.

Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα προσδιορίσει και την πορεία που θα ακολουθήσει στο εξής ο πρωθυπουργός στο ευαίσθητο αυτό θέμα, αλλά και στα άλλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τα σημαντικότερα από τα οποία έχουν ευρωπαϊκή διάσταση.

Πηγή FreeSunday


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]