Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Spiegel: Παγκόσμια οικονομική κρίση προκαλούν Ελλάδα, πετρέλαιο και ρούβλι

Το ενδεχόμενο ο συνδυασμός των χαμηλών τιμών του πετρελαίου, της πτώσης του ρουβλίου και της απειλής νέας αναταραχής στην Ελλάδα να αποτελεί το μείγμα της νέας οικονομικής κρίσης διερευνά άρθρο του περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο αναφέρεται ότι «η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά» και ότι μπορεί να γίνει και πάλι αφορμή για αναταραχή στις αγορές. 

«Παγκοσμίως αυξάνεται η ανησυχία για μια νέα μεγάλη κρίση. Τι θα συμβεί αν το ρωσικό πρόβλημα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες; Τι θα συμβεί αν η τιμή του πετρελαίου κατρακυλήσει ακόμη πιο δραματικά και η αξία του δολαρίου συνεχίσει να ανεβαίνει; Τι θα συμβεί αν στην Ελλάδα έρθουν οι λάθος άνθρωποι στην εξουσία; Πρόκειται για έναν επικίνδυνο συνδυασμό διαφόρων κρίσεων, ο οποίος θα κρατήσει τις επόμενες εβδομάδες υπ΄ατμόν τον οικονομικό κόσμο», αναφέρει ο συντάκτης και μεταφέρει την άποψη του τέως επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάγιερ: «Οι επενδυτές είναι εντελώς ανασφαλείς. Θέλουν να βγουν από ο,τιδήποτε μπορεί να συνδέεται με κάποιο τρόπο με κινδύνους. Ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης κρίσης είναι εδώ». Ο επικεφαλής οικονομολόγος της DZ Bank Στέφαν Μπιλμάιερ είναι πιο αισιόδοξος: «Έχουμε κάποια συστατικά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αναταραχές στις αγορές», δηλώνει, αλλά αναφέρεται και σε θετικούς παράγοντες, όπως η σταθερή οικονομία στις ΗΠΑ και στην Γερμανία και τα διεθνώς χαμηλά επιτόκια. «Η πιθανότητα μεγαλύτερης αναταραχής έχει αυξηθεί, αλλά παραμένει κάτω από το 50%», διευκρινίζει.

Ο συντάκτης επισημαίνει ακόμη το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από «επικίνδυνες» επενδύσεις και αγοράζουν γερμανικά και αμερικανικά κρατικά ομόλογα, παρότι τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα χαμηλά. «Το γεγονός ότι οι επενδυτές 'παρκάρουν' τα χρήματά τους στον σίγουρο οφειλέτη που λέγεται Γερμανία, παρά το γεγονός ότι το επιτόκιο είναι σχεδόν μηδενικό, αποτελεί ξεκάθαρο σημάδι κρίσης», αναφέρει ο συντάκτης.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, το δημοσίευμα τονίζει ότι στο τέλος του έτους η Ευρωζώνη ενδέχεται και πάλι να ταράξει τις αγορές, με αιτία και πάλι την Ελλάδα. Ο συντάκτης εξηγεί την διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρει ότι στην πρώτη ψηφοφορία ο υποψήφιος απέτυχε παταγωδώς, ενώ σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απορρίπτει την πολιτική διάσωσης της τρόικας και αναμένεται να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι οικονομολόγοι είναι ανήσυχοι, συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στον επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν: «Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία, θα πάμε σε κρίση των ελληνικών τίτλων στις χρηματαγορές», τονίζει ο κ. Ζιν και εξηγεί ότι οι αγορές ανησυχούν ότι σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ θα προβληθούν από την πλευρά της Ελλάδας «υπερβολικές απαιτήσεις» για άφεση μέρους του χρέους. «Ήδη η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει για να δανειστεί από τις αγορές υψηλότερα επιτόκια από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες. Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, αυτό θα είναι μόνο μια πρόγευση ενός νέου γύρου κρίσης στην Ευρωζώνη», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή "Ημερησία"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]