Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο

Σωστή και δημοκρατική βάσει του Συντάγματος η διενέργεια εκλογών. Κατά κανέναν τρόπο «καταστροφική». Αλίμονο αν το Σύνταγμα εφαρμοζόταν μόνο κατά τρόπο που να συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση!

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Ορθότατα αποφάσισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να επιταχύνει κατά δύο μήνες την εκλογή από τη Βουλή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανεξαρτήτως των κινήτρων και των επιδιώξεών του, η πολιτική ουσία είναι ότι με την απόφασή του αυτή ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει το τοπίο από την «πολιτική αβεβαιότητα», για την οποία τόσο συχνά μιλάει ο ίδιος. Τη Δευτέρα, 29 Δεκεμβρίου, θα έχει εκλεγεί ή όχι ο νέος Πρόεδρος της χώρας.

Είτε γίνουν είτε δεν γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, η πολιτική κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί. Αν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημο­κρατίας, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου απολαύει της εμπιστοσύνης τουλάχιστον 180 βουλευτών. Εχει επομένως μια σαρωτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και βεβαίως δικαιούται να εξαντλήσει την κυβερνητική τετραετία της.

Βαδίζει προς εκλογές βουλευτικές η χώρα, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σωστή και δημοκρατική βάσει του Συντάγματος η διενέργεια εκλογών. Κατά κανέναν τρόπο «καταστροφική», όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός. Αλίμονο αν το Σύνταγ­μα εφαρμοζόταν μόνο κατά τρόπο που να συμφέρει την εκάστοτε κυβέρνηση!

Αν η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χάσει τις εκλογές και γι' αυτό πρέπει πάση θυσία να τις αποτρέψει, το Σύνταγμα της δίνει δημοκρατικότατα μία και μοναδική διέξοδο: αρκεί να πείσει τουλάχιστον 180 βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα, εκλέγοντάς τον Πρόεδρο της Δημο­κρα­τίας. Αν αποτύχει, είναι υποχρεωμένη να υποστεί τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου οι εκλογές! Αρκεί πλέον να πείσει τους περισσότερους Ελληνες σε σχέση με τα άλλα κόμματα ότι η πολιτική της είναι ευνοϊκή για τα λαϊκά συμφέροντα. Ετσι θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα και θα συνεχίσει να κυβερνά.

Αν χάσει τις εκλογές η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, οφείλει να παραχωρήσει τη θέση της σε άλλη κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αν το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης κατορθώσει να συγκροτήσει κυβέρνηση βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογών των αρχών Φεβρουα­ρίου. Μια κυβέρνηση που δεν κατορθώνει κατ' αρχάς να πείσει 180 βουλευτές να υπερψηφίσουν τον δικό της υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εν συνεχεία η ΝΔ έρχεται δεύτερο κόμμα μετά τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές, είναι εξόφθαλμο ότι δεν είναι ανεκτό κατά κανέναν δημοκρατικό τρόπο να συνεχίσει να κυβερνά.

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνουν εκλογές και αν σχηματίσει κυβέρνηση, αφορά όλους μας. Ολοι οι Ελληνες υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση, παρ' όλο που η πλειοψηφία του λαού δεν ψήφισε ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ. Ολοι οι Ελληνες θα υποστούν τις συνέπειες της πολιτικής και μιας υποτιθέμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είτε ψηφίσουν υπέρ του είτε όχι.

Εχει η ΝΔ δικαίωμα να προσπαθήσει να πείσει τον λαό ότι η δική της πολιτική είναι άριστη δεδομένων των συνθηκών και ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ολέθρια. Αν όμως παρόλα αυτά οι ψηφοφόροι επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα, η ΝΔ δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποταχθεί στη λαϊκή ετυμηγορία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Μπορεί να περιμένει ακόμη και τη σύντομη ανατροπή ή κατάρρευση της κυβέρνησης με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτό εκτιμά ότι θα συμβεί. Την εξουσία όμως θα την έχει σίγουρα παραδώσει, με όσες συνέπειες έχει αυτό για την ίδια.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]