Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φοβού τους απελπισμένους Έλληνες

Η Ευρώπη είτε δεν καταλαβαίνει το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το πρόγραμμα λιτότητας, είτε δεν ενδιαφέρεται, αναφέρει εμφατικά η Justine Frangouli - Argyris σε άρθρο γνώμης στη HUFFINGTON POST με τίτλο «Beware of Greeks in Despair!», σημειώνοντας ότι η απελπισία των Ελλήνων είναι πλέον σε τέτοιο βαθμό που δεν φοβούνται ούτε τις αντιδράσεις των αγορών, ούτε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, ούτε την επιστροφή στη δραχμή. Η πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως επισημαίνεται, έχει χάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων του αυτοσεβασμού, της υπερηφάνειας και πάνω απ’ όλα την αισιοδοξία ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με μια ξαφνική κίνηση, την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Φεβρουαρίου, με ενδεχομένως απρόβλεπτα αποτελέσματα για τι μέλλον της Ελλάδας και της Ευρωζώνης. Από την ανάληψη της εξουσίας το 2012 ο επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που κυβέρνησε σε συνεργασία με τον σοσιαλιστή εταίρο του, Ευάγγελο Βενιζέλο, συνέχισε να ασκεί πιέσεις στο υπερχρεωμένο εκλογικό σώμα της Ελλάδας με ένα μίγμα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, με αύξηση της φορολογίας και άλλα σκληρά μέτρα. Το αποκαλούμενο «μνημόνιο» λιτότητας βύθισε την ελληνική οικονομία σε πενταετή ύφεση, αύξησε την ανεργία στο μεγαλύτερο ποσοστό της Ευρώπης, ενώ αφάνισε σχεδόν την μεσαία τάξη της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν να παγιδευτεί ο κ. Σαμαράς σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, να επισπεύσει την εκλογή ΠτΔ και ενδεχομένως να εξαναγκασθεί στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι κυβερνητική συμμαχία Σαμαρά-Βενιζέλου δεν διέθετε πολλές επιλογές καθώς ανέμενε μια επίδειξη στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους από τη στιγμή που η χώρα είχε περιορίσει δραστικά το δημοσιονομικό της έλλειμμα και παρουσίαζε μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Αντίθετα η Τρόικα συνεχίζει να επιμένει σε νέα μέτρα για την κάλυψη ενός ασήμαντου και αμφισβητούμενου δημοσιονομικού κενού 2 δις ευρώ για το δημοσιονομικό έτος 2015, όταν το συνολικό χρέος της χώρας προσεγγίζει τα 350 δις ευρώ.

Στην πραγματικότητα η Γερμανία εξωθεί την Ελλάδα σε ένα νέο «μνημόνιο» για να δεσμεύσει την όποια μελλοντική κυβέρνηση, κυρίως το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ. Πρόθεση είναι να δεσμευθεί ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις και τάσσεται κατά της λιτότητας, σε μια συνέχιση του status quo, αφαιρώντας την όποια ενδεχόμενη διαπραγματευτική δυνατότητα θα του παρείχε το εκλογικό σώμα.

Οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος ανέτρεψαν τα σχέδια των Ευρωπαίων ηγετών με την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, εξαναγκάζοντας ενδεχομένως τους Γερμανούς σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος διαμόρφωσε το προφίλ του με την υπόσχεση ότι θα απαλλάξει τη χώρα, με οποιοδήποτε κόστος, από το καταστροφικό «μνημόνιο».

Δυστυχώς όμως η Ευρώπη δεν κατανοεί το μέγεθος της καταστροφής του προγράμματος λιτότητας ή απλά δεν ενδιαφέρεται. Οι διάφοροι Ευρωπαίοι ηγέτες που επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, κάτω από αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν βρήκαν τον χρόνο να περπατήσουν στους δρόμους της Αθήνας για να αποκτήσουν μια ιδέα από πρώτο χέρι για το μέγεθος της πείνας και της φτώχιας. Δεν έχουν ίσως ιδέα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μεσαία τάξη, μετά την περικοπή μισθών και συντάξεων και την αύξηση των φόρων. Δεν επισκέφθηκαν επίσης, πιθανότητα, τα ορφανοτροφεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου αφήνουν οι γονείς τα παιδιά τους καθώς δεν μπορούν να τα προσφέρουν τροφή, ούτε περπάτησαν στις πλατείες της Αθήνας για να δουν άνεργους απόφοιτους πανεπιστημίων να περιφέρονται άσκοπα. Δεν είδαν επίσης τους χιλιάδες πολίτες που τοποθέτησαν όλες τους τις οικονομίες σε ένα σπίτι και κινδυνεύουν να το χάσουν, ούτε επισκέφθηκαν τις γειτονιές όπου εκατοντάδες άστεγοι Έλληνες και μετανάστες ζουν στους δρόμους, τρεφόμενοι από τις σούπες που διανέμει η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία.

Οι Έλληνες είναι απελπισμένοι, υποφέροντας για χρόνια χωρίς καμιά ελπίδα. Δεν φοβούνται πλέον ούτε τις αναταράξεις των αγορών, ούτε την αύξηση των spreads, ούτε την χρεοκοπία, ούτε την επιστροφή στη δραχμή. Στην πλειοψηφία τους έχουν χάσει τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων του αυτοσεβασμού, της υπερηφάνειας και πάνω απ’ όλα την αισιοδοξία ότι κάτι θα μπορούσε να αλλάξει.

Αυτό εξηγεί γιατί, εάν δεν εκλεγεί ΠτΔ, θα ψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, όχι γιατί πιστεύουν στις εξαγγελίες του, αλλά γιατί δεν τους έμεινε τίποτα να χάσουν.

Κατά συνέπεια οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν σύντομα να διαπραγματευτούν απευθείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος το οποίο δεν διαθέτει ένα σαφές οικονομικό και πολιτικό πρόγραμμα, πέρα από την άρνησή του στη συνέχιση της λιτότητας. Θα βρεθούν δηλαδή αντιμέτωποι με την ελληνική πραγματικότητα και την αγανάκτηση ενός λαού που δεν θέλει πλέον να παραβλέπουν την προσωπική του αξιοπρέπεια.

Πηγή Huffinton Post 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]