Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία στα Σκόπια!

Πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης των Σκοπίων ή κάποια προσπάθεια διαφοροποίησης μέρους του πληθυσμού από τον ψευδομακεδονισμό; 

Αυτό το μέρος της ανάλυσης καλύπτει το τι είναι, ήδη εδώ και τρεις μέρες, ένα πολύ τεκτονικό μοτίβο, δηλαδή η Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που αποσχίστηκε από την «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία δεν έχει μόνον θρησκευτικές αλλά επιπλέον, πολύ σημαντικές εθνο-πολιτισμικές συνέπειες.

Του Vladislav Perunović
Αποκλειστικού Ανταποκριτή μας στα Σκόπια


Κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, στην πρώτη γραμμή του δημοσίου πολιτικού και πολιτισμικού διαλόγου στην FYROM, είναι η προτεινόμενη δημιουργία της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην FYROM, μια ιδέα που δομήθηκε από τον καθηγητή Branislav Sinadinovski (αλβανικής εθνικότητος). Λόγω του γεγονότος ότι η ιδέα ήταν σε θεωρητικό επίπεδο, πριν να τραβήξει την προσοχή των media, η ιεραρχία του κλήρου από την σχισματική (αποσχίστηκε από το κομμουνιστικό μέρος της Γιουγκοσλαβίας από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία το 1967) «Μακεδονική» Ορθόδοξη Εκκλησία, ανακοίνωσε, (ελπίζοντας να την κρατήσει μονοπωλιακά) «την σύσταση υπηρεσιών στην αλβανική γλώσσα, οπουδήποτε εκδηλώνεται ενδιαφέρον γι’ αυτό».

Ωστόσο, η ιδέα του καθηγητή Sinadinovski έγινε αποδεκτή από την μείζονα πολιτική και πολιτισμική ένωση των Αλβανών στην FYROM. Αυτό είναι ακατανόητο –όταν οι εθνογραφικές πραγματικότητες είναι δυσνόητες με την πρώτη ματιά (αλλά αποκαλύπτονται μετά από μια σοβαρή έρευνα)– το γιατί η λεγόμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία θέλει να διατηρήσει ένα μονοπώλιο, αφού, πέρα από το αυστηρά θρησκευτικό λειτούργημα, είναι ένα σχολείο «Μακεδονικού» εθνοκεντρισμού. Αργότερα, και στον λαϊκό κομμουνιστικό χώρο (1944-1991) και στον θρησκευτικό (1967-μέχρι σήμερα) επιφανειακό Σλαβισμό, και στον κοινωνικο-πολιτισμικό σε κάποιο βαθμό, σε έναν μεγάλο και δύσκολο να τον εκτιμήσεις αριθμό από Γύφτους (Ρομά), Αλβανούς, ΕλληνόΒλαχους, Έλληνες και μικρότερο αριθμό από άλλες κοινότητες.

Στο εσωτερικό του Σλαβικού πληθυσμού, ευσεβείς Σέρβοι είχαν ημι-αφομοιωθεί από εθνοκεντρικές πρακτικές της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (sic), που ήταν, σε σημαντικό βαθμό, ρεβανσιστικές, προς την σερβική γλωσσική και πολιτιστική κληρονομιά στην FYROM. Ακριβώς γι’ αυτό, οι Σέρβοι, καθοδηγούμενοι από τον επίσκοπο Jovan (Ιωάννη) μερικά χρόνια πριν, αποσχίστηκαν από την λεγόμενη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, και εισήλθαν σε Κανονική και εκκλησιαστική ένωση με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και ως εκ τούτου με ολόκληρη της οικουμένη.

Οι πρόσφατα εμφανιζόμενες Αλβανικές Χριστιανικές απαιτήσεις για ξεχωριστή εκκλησία, και η πολύ πικρή, ριζικά αρνητική απάντηση απ’ αυτούς που θα ήθελαν να διατηρήσουν το status quo (την υπεροχή του ψευτομακεδονικού εθνοκεντρισμού) μπορεί να παράξουν μια αποκρυστάλλωση των ημι-αφομοιωμένων Χριστιανικών ομάδων, που αναγκάζονται να εξέλθουν από τον Σλαβισμό, σε πολύ συγκεκριμένες και χειραφετημένες ομάδες, όπου θα αποδειχθεί ότι 1.200.000 ισχυροί «Μακεδόνες», στην πραγματικότητα είναι μία σύνθεση από Έλληνες, Σέρβους, Ρομά, Αλβανούς, Βούλγαρους, που υπάρχει υπό τον όρο «Μακεδόνες», που γεννήθηκε από τα αριστερά βουλγαρικά, σοβιετικά και γιουγκοσλαβικά κομμουνιστικά σχέδια, για την δημιουργία ενός έθνους που θα παίξει τον ρόλο του αρπακτικού ενάντια στην βόρεια ιστορική περιοχή της Μακεδονίας.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]