Η επίσκεψη Νταβούτογλου μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων;
Έρχεται, λοιπόν, και ο Νταβούτογλου στην Αθήνα, με όλο το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να γίνει κοινή ανώτατη συνεδρίαση με την ελληνική κυβέρνηση. Μία συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να ήταν και εποικοδομητική, εάν η Ελλάδα δεν είχε ένα πλήθος σοβαρότατων άλλων θεμάτων και, φυσικά, η Τουρκία δεν ήταν προκλητική και με βλέψεις "κλοπής" μέρους της ελληνικής κυριαρχίας. Αξίζει, επίσης, να τονισθεί πως κανένα από τα θέματα που είχαν συμφωνηθεί στην τελευταία κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων, δεν έχει προχωρήσει, πλην της από την πλευρά της Τουρκίας εξαγοράς ελληνικών επιχειρήσεων (ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) και ως εκ τούτου, δικαιολογημένη είναι η οποιαδήποτε απορία για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της ατζέντας της επικείμενης κοινής συνεδρίασης.
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Ο τούρκος πρωθυπουργός, όμως, θέλοντας να προϊδεάσει επαρκώς (αλλά και για να κερδίσει τις εντυπώσεις πριν την έλευσή του στην Ελλάδα), έθεσε θέμα επίσκεψής του στην Ελληνική Θράκη, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ αίολο έμεινε το μετέπειτα αίτημα του κ. Νταβούτογλου, ο οποίος ενημέρωσε πως θα έρθει στην Αθήνα αεροπορικώς αλλά θα επιστρέψει στην Τουρκία οδικώς, δηλαδή επιθυμία του είναι να περάσει από την Θράκη.
Εν πάσει περιπτώσει, με δεδομένα τα δύο αιτήματα του τούρκου πρωθυπουργού ήταν αναμενόμενα σχεδόν από όλους, εκτός από την συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που έδειξε να αιφνιδιάζεται.
Στο σημείο αυτό, όμως δημιουργούνται και ένα πλήθος από ερωτήματα, σχετικά με το τι άλλο θα ζητήσει ο μεγαλομανής νεο-οθωμανιστής τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και ποια θέματα θα επιχειρήσει να εισάγει στην κοινή αυτή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών.
Εάν λάβουμε υπόψη τις ήδη τεταμένες σχέσεις είτε λόγω του “Barbaros” και τις θέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, είτε λόγω της διακηρυγμένης από την πλευρά της Τουρκίας αμφισβήτησης της ελληνικής ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο, την ελληνικότητα νησιών του Αιγαίου, τις προκλήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και την τουρκική αεροπορία, αλλά και την ανάμιξη της Τουρκίας σε θέματα της Θράκης και της μουσουλμανικής μειονότητας την οποία χαρακτηρίζει ως τουρκική, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε κάποια ομαλή εξέλιξη στη συγκεκριμένη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας και Τουρκίας, αφού επιπλέον, τις ημέρες των ελληνοτουρκικών συναντήσεων ο τουρκικός στόλος θα πραγματοποιεί μεγάλη αεροναυτική άσκηση στο Αιγαίο, στέλνοντας πλήθος μηνυμάτων προς την ελληνική πλευρά...
Παρά τα όσα κάποιοι –ελαφρά τη καρδία και παραγνωρίζοντας την επιθετική στάση της τουρκικής πολιτικής απέναντι στην Ελλάδα- διαμηνύουν περί «μεγάλης ευκαιρίας που υλοποιεί η κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου να μειώσει την υπάρχουσα ένταση που έχει τα χαρακτηριστικά δημιουργίας περαιτέρω κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, εμείς διερωτόμαστε:
- Τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση εάν τεθεί ευθεία θέμα συνεκμετάλλευσης των Ελληνικών υδρογονανθράκων στο Αιγαίο ή στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου;
- Πώς θα αντιδράσει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, εάν τεθεί θέμα σχετικά με την Ελληνική Θράκη;
- Ποια θέση θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση εάν της ζητηθεί να πιέσει την Κυπριακή Δημοκρατία για να δεχθεί όλα ή και μέρος των απαιτήσεων της Τουρκίας προς την Κύπρο;
Φυσικά, αν και δεν περιμένουμε να δημοσιευθεί οτιδήποτε αληθινό σχετικά με τα όσα θα συζητηθούν στη διήμερη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, έχει αναρωτηθεί πως θα αντιδράσει ο κ. Σαμαράς και τι θα συμβεί αμέσως μετά εάν ο κ. Νταβούτογλου δεν σεβασθεί την φιλοξενία και δεν τηρήσει τα ελάχιστα της διπλωματικής ευγένειας και θέσει «σε ζωντανή μετάδοση» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μία σειρά από τις τουρκικές θέσεις – απαιτήσεις προς την Ελλάδα;
Είναι προφανές πως η επιλογή για τη συγκεκριμένη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων έχει προϋπολογίσει όλα τα ρίσκα, αφού ο κ. Νταβούτογλου θα θελήσει να δώσει παράσταση τουρκικής ισχύος μέσα στην Αθήνα και θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο οποίος από την πλευρά του ή θα σωπάσει (και θα αποδεχθεί και επισήμως την αδυναμία χειρισμού της τουρκικής επιθετικότητας) ή θα απαντήσει στο ίδιο ύφος, διαταράσσοντας άμεσα (και στον απόλυτο βαθμό) τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σε περίπτωση που θα απαντήσει υπενθυμίζοντας το Διεθνές Δίκαιο, απλά θα θέσει εαυτόν –οριστικά και αμετάκλητα- εκτός της πολιτικής σκηνής, επισπεύδοντας με αυτόν τον τρόπο και τις εκλογές στην Ελλάδα.
Φυσιολογικά κι ενώ η χώρα βρίσκεται και πάλι σε μία πάρα πολύ δύσκολη καμπή (τόσο λόγω του μνημονίου και των όσων συμβαίνουν με την τρόικα, αλλά και λόγω της εμφανούς κυβερνητικής αδυναμίας και απαξίωσης από τον ελληνικό λαό), δεν θα έπρεπε να επιχειρηθεί αυτή η επίσκεψη και ελληνοτουρκική συνάντηση, επειδή προσθέτει βάρη στην ήδη ασθμαίνουσα από τα προβλήματα συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αλλά κι επειδή χαρακτηρίζεται ως λίαν επικίνδυνη για «έκρηξη» των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να αυτοκτονήσει πολιτικά ή μήπως αποφάσισε να παίξει το τελευταίο και ισχυρότερο χαρτί του, επενδύοντας σε μία κατακόρυφη όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εξαναγκάζοντας ουσιαστικά σύσσωμη την αντιπολίτευση (αλλά και το σύνολο σχεδόν των ελλήνων πολιτών) να στηρίξουν την κυβέρνησή του, απέναντι στον εξωτερικό κίνδυνο…;
Βέβαια, με δεδομένο το «γόητρο» της Τουρκίας, οποιαδήποτε σκληρή απάντηση του Αντώνη Σαμαρά προς τον Αχμέτ Νταβούτογλου, θα θεωρηθεί από την Τουρκία ως «επίθεση της Ελλάδας» και πιθανότατα θα εκκινήσει μία σειρά αναβαθμισμένων (στον απόλυτο βαθμό, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά) προκλήσεων της Άγκυρας προς την Αθήνα, η οποία θα ενισχύσει και θα διατηρήσει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα θέσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού την ελληνική πλευρά για την πιθανότητα πρόκλησης κάποιου θερμού (ελεγχόμενου χρονικά) επεισοδίου στο Αιγαίο, προβοκάτσιας στην Ελληνική Θράκη ή και υψηλότατης έντασης σε κρίσιμα νησιά όπως είναι το Καστελλόριζο, το Αγαθονήσι κ.α.
Σε κάθε περίπτωση, ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πως έχει τελειώσει ως πρωθυπουργός, αλλά και ως πολιτικός. Ενδεχομένως αυτή η γνώση να τον καθιστά επικίνδυνο για τις αποφάσεις του οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη αστάθεια (κυρίως λόγω των πιέσεων που δέχεται από τους «δανειστές»), τις οποίες ενδέχεται να πληρώσει τελικά η Ελλάδα…, αφού σε περίπτωση που υπάρξει κάποια ελληνοτουρκική κρίση, η απομάκρυνση της τρόικας θεωρείται δεδομένη, όπως δεδομένη θεωρείται και η σε άγνωστο χρόνο μεταβίβαση της ό,ποιας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα…
Εν κατακλείδι, οι επόμενες δυο ημέρες, της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και δεικτικές των ό,ποιων εξελίξεων (τόσο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και στην εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα) για το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους…
Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...