Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόσο πιθανή είναι η εκδίωξη της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ;

Η μάχη στο Κομπάνι έχει εξελιχθεί, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ως δοκιμασία αντοχής της τουρκικής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ. Δυτικοί, κυρίως, αναλυτές, αλλά και προσωπικότητες, που επηρεάζουν την κοινή γνώμη στις χώρες τους, συνεχίζουν να επιμένουν ότι η Τουρκία δεν κάνει το χρέος της, ως μέλος του ΝΑΤΟ, στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών. Ορισμένοι λένε ακόμα πως η Τουρκία υποστηρίζει το ΙΚ έναντι των Κούρδων. 

Του Semih Idiz
ΤΙΤΛΟΣ ΑΡΘΡΟΥ: «No chance Turkey will be ‘kicked out of NATO’» 
Καμία πιθανότητα εκδίωξης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ
Πηγή Al-Monitor
Απόδοση κειμένου: Παντελής Καρύκας 


Κατά συνέπεια, αναφέρουν, πως η Τουρκία οφείλει να κατανοήσει, ότι χάνει, ολοένα, την σημασία της ως μέλος της δυτικής συμμαχίας. Ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί είναι μια από τις διακεκριμένες προσωπικότητες που έχει την άποψη αυτή. Ο Λεβί δημοσίευσε άρθρο στο οποίο υποστηρίζει ότι η Τουρκία μεταξύ Δύσης και ισλαμιστών προτίμησε να ταχθεί με τους ισλαμιστές. Αφού καυτηριάζει όλες τις τουρκικές αρνήσεις συνεργασίας με το ΝΑΤΟ (1991, 2003 και σήμερα), αναφέρει πως μετά το Κομπάνι το μέλλον της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ είναι αμφίβολο.

Ο γνωστός επίσης Βρετανός δημοσιογράφος και ιστορικός, Κόνραντ Μπλάκ αναφέρει: «Αν απειλήσουμε την Τουρκία με έξοδο από το ΝΑΤΟ και ενθαρρύνουμε τους δυστυχείς Κούρδους της Τουρκίας, ο Ερντογάν ίσως αποκτήσει ξανά επαφή με τη λογική. Τα μέτρα αυτά πρέπει να ληφθούν, οι απειλές αυτές πρέπει να τεθούν».

Πρώτος όμως από όλους, ο Αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής, Τζόναθαν Σάντζερ, στενός συνεργάτης με πρώην στελέχη της CIA, είχε αναφερθεί στο θέμα και είχε γράψει πως η Τουρκία του Ερντογάν είναι «καμένο χαρτί για τη Δύση», σε ένα άρθρο του με τίτλο «Ήρθε η ώρα να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ;».

Δυτικοί διπλωμάτες στην Άγκυρα αναφέρουν ότι πράγματι υπάρχει οργή κατά της Τουρκίας στις δυτικές κυβερνήσεις λόγω της στάσης της Τουρκίας στον πόλεμο κατά των ισλαμιστών. Ωστόσο, θεωρούν πολύ σοβαρό βήμα την αποπομπή της από το ΝΑΤΟ.

«Όλες οι συζητήσεις περί αποπομπής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ γίνονται με συναισθηματικά και όχι ρεαλιστικά κίνητρα. Κανείς δεν θα διακινδύνευε να χάσει την επαφή του με την Τουρκία, αυτή ειδικά την στιγμή, αφού η Τουρκία βρίσκεται, γεωγραφικά, στο επίκεντρο, σχεδόν όλων των κρίσεων που σήμερα αντιμετωπίζει η Δύση», ανέφερε, ανωνύμως, δυτικός διπλωμάτης.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση Ερντογάν εμφανίζεται, εξοργισμένη με τα δημοσιεύματα του Λεβί, του Μπλάκ ή του Σάντζερ. Το ΝΑΤΟ δεν είναι αγαπητό στην Τουρκία, όπου το 70% των Τούρκων εμφανίζεται αντίθετο με τις πολιτικές της συμμαχίας.

Ο Ουνάλ Ουνσάλ, πρώην Τούρκος πρέσβης στο ΝΑΤΟ, δηλώνει πως δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος αποπομπής της Τουρκίας από τη Συμμαχία, αφού, δεν υπάρχει καν τέτοιο προηγούμενο, αποπομπής μιας χώρας από την συμμαχία, ούτε οι σχετικοί κανόνες. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία μάλλον δεν κινδυνεύει να αποπεμφθεί από το ΝΑΤΟ, εκτός αν το θελήσει η ίδια.

Πηγή Defence-Point

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]