Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο κύβος... ρίπτεται!

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Σήμερα η Βουλή στην Αγκυρα θα εγκρίνει τη χρήση βάσεων από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και ταυτόχρονα θα εγκρίνει την εμπλοκή εκτός συνόρων των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας.

Είναι προφανές ότι οι Ερντογάν-Νταβούτογλου αποφάσισαν να επιτρέψουν τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ για βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά της ISIS και ταυτόχρονα να εμπλακεί ο τουρκικός στρατός σε χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία, με στόχο να επηρεάσουν καθοριστικά τις εξελίξεις.

Το άλλοθι νομιμοποίησης υπάρχει, το κύμα των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και η ασφάλεια των παραμεθόριων περιοχών, με τις ανάγκες επί του πεδίου των επιχειρήσεων να δικαιολογούν τη διεύρυνση της οποιασδήποτε ζώνης ασφαλείας.

Το πρόβλημα της Αγκυρας δεν είναι οι τζιχαντιστές που, χωρίς τον μέσω Τουρκίας ανεφοδιασμό τους, έχουν περιορισμένα αν όχι μηδενικά περιθώρια αντίστασης, αλλά οι Κούρδοι της Συρίας. Κλειδί για τις παρενέργειες στο Κουρδικό είναι η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση του Αρμπίλ στο κουρδικό Βόρειο Ιράκ και προφανώς έτσι ερμηνεύεται η συνάντηση του προέδρου της κουρδικής οντότητας Μπαρζανί με τον Νταβούτογλου, προχθές στην Κωνσταντινούπολη.

Η επικείμενη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά πολιτικά προβλήματα για τις ΗΠΑ: Να προκαλέσει αντίδραση όχι μόνον των Κούρδων και του Ασαντ αλλά και έντονη δυσαρέσκεια στον Συνασπισμό Προθύμων Σαουδικής Αραβίας, Εμιράτων, Κατάρ, Μπαχρέιν και Ιορδανίας, που θα διαπιστώσουν ότι δεν θα έχουν ουσιαστική επιρροή για το μέλλον των σουνιτών στη Συρία και στο Ιράκ.

Η Τουρκία έχει τη δική της νεοθωμανική ατζέντα για τη Μέση Ανατολή, διεκδικεί εδάφη, πετρελαϊκά κοιτάσματα, υδάτινους πόρους, πλαγιοκόπηση των Κούρδων και κυρίως και πάνω από όλα ηγετικό ρόλο στο σουνιτικό Ισλάμ.

Η εμπλοκή της στην εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών είναι αυτό που στην αμερικανική πολιτική ορολογία αποκαλείται παράγων αλλαγής του παιχνιδιού (Game Changer).

Η έγκριση της μεγάλης εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα είναι δεδομένη καθώς η παραμονή της Τουρκίας στο σημερινό στάτους κβο του απομονωμένου από τις εξελίξεις παρατηρητή είναι αδύνατον να παραταθεί γιατί έχει απαγορευτικό κόστος.

Η επιστροφή της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1918 ανοίγει το κουτί της Πανδώρας. Η σύγκρουση, από εμφύλιος Αράβων σουνιτών, γίνεται περιφερειακή και νομιμοποιεί κάθε μορφής μελλοντική εμπλοκή και του Ιράν.

Πηγή "Έθνος"
Επικοινωνία με τον συντάκτη

kapopoulos@pegasus.gr

Σκληρή η πολιορκία στο Κομπανί από τους τζιχαντιστές της ISIS
Επιδεινώνεται η κατάσταση στο μέτωπο του κουρδικού Κομπανί, πάνω στη συροτουρκική μεθόριο, με τους τζιχαντιστές της ISIS να σφίγγουν τον κλοιό και τις κουρδικές ομάδες αυτοάμυνας να ετοιμάζονται πλέον ακόμη και για το ενδεχόμενο μαχών μέσα στην πόλη.
H κατάσταση αυξάνει την πίεση και στην Τουρκία, η οποία αποφασίζει πώς θα συμμετέχει στη «συμμαχία προθύμων» κατά της ISIS, με τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν να την προειδοποιεί πως «αν γίνει σφαγή στο Κομπανί, θα σημάνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας» PKK και Άγκυρας.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]