Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια "επιστρατεύουν" τους τζιχαντιστές και πιέζουν την Ελλάδα

Πιέσεις για την ονομασία μέσω επίκλησης της Ισλαμικής απειλής στα Βαλκάνια
Οι έντεκα αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ που έπεσαν νεκροί στη Συρία ήταν ένα από τα σχετικά επιχειρήματα του καθεστώτος Γκρούεφσκι...

Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Τον κίνδυνο δημιουργίας «Βαλκανικού Χαλιφάτου» από Αλβανούς ισλαμιστές επιστρατεύουν τώρα τα Σκόπια για να... συγκινήσουν τη διεθνή κοινότητα και να υποχρεώσουν Ουάσιγκτον και Βερολίνο να ασκήσουν πίεση στην Αθήνα για υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας. Την προηγούμενη εβδομάδα η σκοπιανή πλευρά υπερέβαλε εαυτόν πραγματοποιώντας μια αρκετά σοβαρή για τα μεγέθη της χώρας επιχείρηση δημοσίων σχέσεων στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για να εμφανίσουν την εκκρεμότητα με την ονομασία ως πηγή κινδύνου αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

Η σκοπιανή ηγεσία αντιλαμβάνεται πως κανείς δεν επιθυμεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να δημιουργηθούν τριβές στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, που διανύει περίοδο βαθύτατης κρίσης ταυτότητας, προκειμένου να επιβάλει στην Ελλάδα την ανατροπή της απόφασης του Βουκουρεστίου, ενώ συγχρόνως τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρα: η όποια διεύρυνση θα πρέπει να περιμένει για τουλάχιστον μία εξαετία.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι δείχνει έτσι να έχει χάσει το κρίσιμο momentum, όπου, με έναν λογικό συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας, η χώρα του θα είχε προλάβει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και να προχωρήσει σημαντικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κλασική, βέβαια, συνταγή για έναν σκληροπυρηνικό ηγέτη, όπως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, είναι να επιρρίπτει τις ευθύνες στον «εξωτερικό εχθρό» –στην Ελλάδα εν προκειμένω– ώστε ο ίδιος να αποκρούει κάθε κριτική για την κατάσταση στην οποία περιέρχεται η χώρα του.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ προσεκλήθη, πάντως, στη συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η ισλαμική απειλή, υπό την προεδρία, μάλιστα, του Μπάρακ Ομπάμα και εκεί ανέλυσε τη θεωρία της ισλαμικής απειλής στα Βαλκάνια. Η επχιειρηματολογία του κ. Ιβάνοφ εστιάστηκε στο ότι, όσο δεν προχωρά η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των χωρών των Βαλκανίων, δημιουργείται ένα… κενό, το οποίο θα καλύψουν οι ισλαμιστές, με αποτέλεσμα όλη η περιοχή να είναι ευάλωτη στο να μετατραπεί σε «Βαλκανικό Χαλιφάτο».

Οι έντεκα αλβανικής καταγωγής πολίτες της ΠΓΔΜ που έπεσαν νεκροί στη Συρία μαχόμενοι στις γραμμές ακραίων ισλαμικών ομάδων ήταν ένα από τα σχετικά επιχειρήματα του καθεστώτος Γκρούεφσκι, παραβλέποντας, φυσικά, τις δικές του ευθύνες για την περιθωριοποίηση και παράδοση τελικά των Αλβανών πολιτών της χώρας στην ισλαμική προπαγάνδα. Διότι ήδη από την πλευρά του αλβανικού στοιχείου διατυπώνονται έντονες επικρίσεις για την πολιτική αφομοίωσης που επιβάλλει εδώ και δύο δεκαετίες η σλαβική πλειοψηφία, θέλοντας να απορροφήσει σε μία τεχνητή «μακεδονική» ταυτότητα την αλβανική οντότητα, που αποτελεί πια σχεδόν το 30% του πληθυσμού.

Σε άμυνα το ΥΠΕΞ
Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, στη Νέα Υόρκη, όπου ακούστηκαν οι συνήθεις δηλώσεις, αν και η συνάντηση σφραγίστηκε από την προσπάθεια του Σκοπιανού υπουργού να υποστηρίξει ότι η ελληνική πλευρά είναι η υπεύθυνη για την συνέχιση του αδιεξόδου και πως αποτελεί επιλογή της Αθήνας να κρατά «παγωμένο» το θέμα της ονομασίας.
Ο κ. Ποπόσκι, δήλωσε μάλιστα, ότι ο κ. Βενιζέλος του μετέφερε πως δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων και ο ίδιος προχώρησε στην εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν έχει κίνητρο ούτε της ασκείται πίεση για να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Οι δηλώσεις αυτές κινούνταν, φυσικά, στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες στο Βερολίνο, προσκεκλημένος της Άγκελα Μέρκελ, ο Νίκολα Γκρούεφσκι, που ουσιαστικά έκανε λόγο για έλλειψη πίεσης προς την Αθήνα, με την αιτιολογία ότι κανείς δεν επιθυμεί να κλονίσει την κυβέρνηση που προσπαθεί να αποτρέψει την κατάρρευση της χώρας.

Η ελληνική πλευρά, κατόπιν… εορτής κι αφού τα Σκόπια είχαν δημοσιοποιήσει τη δική τους εκδοχή για τη συνάντηση Βενιζέλου – Ποπόσκι, διέψευσε τον Σκοπιανό υπουργό, δηλώνοντας έτοιμη να συμβάλει στο νέο γύρο διαβουλεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Καθώς εκκρεμεί η απάντηση των Σκοπίων για να πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνάντηση με τον κ. Νίμιτς εντός του Οκτωβρίου, η Αθήνα επανέλαβε και με ανακοίνωση, μάλιστα, του ΥΠΕΞ, ότι η θέση της παραμένει σταθερή για κοινά αποδεκτή σύνθεση ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Βέβαια, από πλευράς Μάθιου Νίμιτς φαίνεται να έχει εξαντληθεί εδώ και χρόνια κάθε δυνατός συνδυασμός προτάσεων για την επίλυση της διαφοράς κι έτσι η νέα συνάντηση με τους δύο διαπραγματευτές θα είναι μάλλον διαδικαστικού χαρακτήρα.

Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει και πάλι το blame game από τα Σκόπια, ενόψει και του Δεκεμβρίου, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό να υπάρξει και νέα προσπάθεια κάμψης των αντιρρήσεων της Ελλάδας, ώστε να εγκριθεί από τη Σύνοδο Κορυφής η εισήγηση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε.
Η γερμανική πρωτοβουλία για συνάντηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορη την Αθήνα. Ο κίνδυνος άσκησης πιέσεων ώστε να ικανοποιηθεί έστω και σε συμβολικό επίπεδο το αίτημα για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων (οι οποίες προφανώς και δεν θα καταλήξουν κάπου) είναι υπαρκτός. Η ελληνική πλευρά όμως σε μία τέτοια περίπτωση θα έχει υποχρεωθεί σε σημαντική οπισθοχώρηση, καθώς θα έχει ανοίξει την πρώτη από τις δύο πόρτες που οδηγούν στην Ένωση ουσιαστικά χωρίς να έχει αποσπάσει το παραμικρό αντάλλαγμα στην υπόθεση της ονομασίας.

Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάται η δυνατότητα πρόσβασης της ΠΓΔΜ σε σημαντικά πολιτικά και πανεπιστημιακά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς, εκτός από την πρόσκληση για συμμετοχή στην ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Ιβάνοφ προσκλήθηκε και μίλησε σε ειδική εκδήλωση που οργανώθηκε προς τιμή του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, από το οποίο έχει αποφοιτήσει σημαντικό μέρος της πολιτικής ελίτ των ΗΠΑ. Στην ομιλία αυτή ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επιδόθηκε σε ανθελληνικό παραλήρημα, συγκρίνοντας το «μακεδονικό» μοντέλο ομαλής συνύπαρξης εθνικών καιν θρησκευτικών μειονοτήτων με το ελληνικό, μια και, όπως υπογράμμισε, «η Ελλάδα δημιουργήθηκε ως κράτος με μια θρησκεία, μία γλώσσα, ένα έθνος».
Προχωρώντας, μάλιστα, σε ένα από τα γνωστά «κηρύγματα» για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Ιβάνοφ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι την ευθύνη για όλα την έχουν οι ελίτ του Ψυχρού Πολέμου, που παραμένουν ισχυρές στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα Βαλκάνια άλλαξαν και απέκτησαν νέες ελίτ…

Εκείνο που ίσως δεν μπορεί να απαντήσει ούτε ο κ. Ιβάνοφ, ούτε ο κ. Γκρούεφσκι, αφορά στην αποκάλυψη, αρκετά χρόνια μετά, ότι ο ίδιος ο «πατέρας» της σκοπιανής κρατικής οντότητας, Κίρο Γκλιγκόροφ, είχε καταλήξει στην πρόταση για αλλαγή της ονομασίας της χώρας και της γλώσσας, αποδεχόμενος το «Σλαβομακεδονία», το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε καθώς δεν υπήρχε η αναγκαία πλειοψηφία για να εγκριθεί από το σκοπιανό Κοινοβούλιο.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 257


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]