Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παγκόσμια δύναμη χωρίς μπαγιόκο δεν γίνεται…

Φρένο στη Μέρκελ για αύξηση των αμυντικών κονδυλίων
Ξύπνησε μέσα της ο Αδόλφος…;

Καλό είναι να θες να ανήκεις στις παγκόσμιες μεγάλες δυνάμεις, αλλά χωρίς μπαγιόκο δεν πας πουθενά. Τα αυτονόητα ανακαλύπτει τον τελευταίο μήνα η Γερμανία, η οποία –όπως το έχουμε αναδείξει επανειλημμένα- έχει αποφασίσει να διεκδικήσει διεθνή ρόλο και άρα… να διευρύνει την ισχύ της πέραν από την οικονομία και στους άλλους τομείς, ξεκινώντας από τον στρατιωτικό…!

Και φυσικά οι «ευκαιρίες» για τόνωση του στρατιωτικού της προφίλ περισσεύουν τη σήμερον ημέρα. Και που δεν έχει μέτωπα…! Και το Βερολίνο σπεύδει να δηλώσει το «παρών» σε όλα! Μόνο ένα πρόβλημα υπάρχει με τη νέα του ενασχόληση: ότι για να κάνει πόλεμο –ή έστω να συμμετάσχει σε κάποιον- πρέπει να βάλει και το χέρι στην τσέπη. Και η Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πείσει τους κυβερνητικούς της εταίρους, τους σοσιαλδημοκράτες, ότι εν μέσω συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη η Γερμανία «υποχρεώνεται» να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες…

Παρά την αρχική (παραδοσιακή) κάθετη αντίθεση τόσο των σοσιαλδημοκρατών όσο και της γερμανικής κοινής γνώμης για μία ενδεχόμενη αύξηση των αμυντικών κονδυλίων (σήμερα 32,8 δις. Ευρώ, 1,3% του ΑΕΠ), τους τελευταίους μήνες είναι ξεκάθαρο πως κάτι έχει αλλάξει… και τα γερμανικά ΜΜΕ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό. Το ερώτημα περί ανάγκης αύξησης ή μη των κονδυλίων αυτών επαναλαμβάνεται συνεχώς και τείνει να μετατραπεί σε πραγματικό δημόσιο ντιμπέιτ.

Λεφτά για στρατό
Σε αυτό συμβάλουν κα τα διαδοχικά «συμβάντα» που καταγράφονται (και μεγεθύνονται από τα ΜΜΕ) στα διάφορα ανοιχτά μέτωπα στα οποία συμμετέχει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Γερμανία. Την προηγούμενη εβδομάδα –κι ενώ το Βερολίνο αποφάσισε για πρώτη φορά να στείλει απ’ ευθείας όπλα στους Κούρδους Πεσμεργκά που μάχονται τους τζιχαντιστές- έγινε γνωστό πως ένα αεροσκάφος που μετέφερε έξι γερμανούς κομάντο στο Ιράκ, προκειμένου να εκπαιδεύσουν Κούρδους, έμεινε καθηλωμένο επί δύο ημέρες στη Βουλγαρία άνευ αδείας εισόδου στη χώρα προορισμού.

Μία ημέρα αργότερα, ένα άλλο γερμανικό αεροπλάνο που μετέφερε βοήθεια στη Δυτική Αφρική έκανε αναγκαστική προσγείωση στα Κανάρια Νησιά λόγω τεχνικών προβλημάτων…
Μέσα σε λίγα 24ωρα, το ένα στρατιωτικό αεροσκάφος μετά τα άλλο, έβγαιναν εκτός μάχης, με αποτέλεσμα η ειδική αμυντική επιτροπή της Βουλής να αναρωτηθεί επισήμως ένα έχει πραγματικά γνώση η κυβέρνηση της κατάστασης που επικρατεί στον γερμανικό στρατό και για το εάν αυτή η κατάσταση είναι δυνατόν να ξεπεραστεί χωρίς… χρήματα.
Το ερώτημα ήταν, προφανώς, ρητορικό…

Πηγή εφημ. «Το Ποντίκι»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]