Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οικονομικό «διαζύγιο» για Τουρκία και Αίγυπτο

Αυτό είναι το νέο και γεμάτο χλιδή «παλάτι» του Τ. Ερντογάν στην Άγκυρα, το οποίο ωστόσο δεν αρκεί για να γλιτώσει τον πρόεδρο της Τουρκίας από τον κίνδυνο της διεθνούς απομόνωσης

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Η Αίγυπτος αποφάσισε τη Δευτέρα να μην ανανεώσει την προνομιακή εμπορική συμφωνία με την Τουρκία, κάτι που θα έχει ως άμεση συνέπεια τη σημαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους για τα τουρκικά προϊόντα που κατευθύνονται προς τις αραβικές χώρες του Κόλπου (με βάση τη συμφωνία τα φορτηγά παρέκαμπταν τη Διώρυγα του Σουέζ και χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά χερσαίες διαδρομές).

Η απόφαση οφείλεται «σε λόγους πολιτικής και ασφάλειας», όπως παραδέχθηκε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο Αιγύπτιος υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, ενώ αποτελεί την πιο πρόσφατη απόδειξη της ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στρατηγικός άξονας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία είχε συναφθεί τον Απρίλιο του 2012 (λήγει τον Απρίλιο του 2015), όταν στον Κάιρο πρόεδρος ήταν ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μόρσι, με τον οποίο ο (τότε πρωθυπουργός) Ταγίπ Ερντογάν διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις, στοχεύοντας στην οικοδόμηση ενός στρατηγικού άξονα ανάμεσα στις δύο χώρες. Ομως, ο Μόρσι ανατράπηκε και φυλακίστηκε από τους στρατηγούς το καλοκαίρι του 2013, εκατοντάδες στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ το κίνημα τέθηκε εκτός νόμου.

Πλέον, πρόεδρος της Αιγύπτου έχει εκλεγεί ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος δεν βλέπει με καλό μάτι τον Ερντογάν και τις γεωπολιτικές του επιδιώξεις, ενώ ταυτόχρονα έχει στενούς δεσμούς με το Ισραήλ.

Οπως ήταν αναμενόμενο, βεβαίως, η Άγκυρα επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της μη ανανέωσης της συμφωνίας, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι οι συνέπειες θα είναι δυσμενέστερες για την Αίγυπτο και όχι για την Τουρκία. Με την εκτίμηση αυτή δεν δείχνει να συμφωνεί, πάντως, η αντιπολίτευση.

«Η εμπορική συμφωνία ακυρώθηκε. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις μας πληρώνουν το κόστος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, καλώντας μάλιστα την Ένωση Βιομηχάνων (TUSIAD) να πάρει θέση και να καταδικάσει τον Ερντογάν και την εξωτερική του πολιτική.

Καταδίκη της Αγκυρας από τους «3»
«Οι υπουργοί καταδικάζουν τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που σημειώθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες που διεξάγονται εντός των ορίων της». Αυτό σημειώνεται, ανάμεσα στα άλλα, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία -στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τριμερή συνάντηση κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, στις 8 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγ. Βενιζέλος είχε συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μετά το τέλος της οποίας προανήγγειλε την αποστολή μιας ελληνικής φρεγάτας και ενός υποβρυχίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου -αν και, όπως είπε, η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]