Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν μπορεί να χάσει την Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι το κοντινότερο αδελφό έθνος για τη Ρωσία, είναι μια χώρα με την οποία «έχουμε κοινές ιστορικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ρίζες, μοιραζόμαστε την ίδια αντίληψη για τον κόσμο, όπως επίσης και για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό NTV.

«Δεν μπορούμε να χάσουμε την Ουκρανία, γιατί το θέμα δεν περιορίζεται σε μια ομάδα προσώπων που πραξικοπηματικά ανέλαβε την εξουσία, δεν περιορίζεται στους ναζί που συνεχίζουν να διαδηλώνουν στο Κίεβο και να διαπράττουν βανδαλισμούς καταστρέφοντας μνημεία και δοξάζοντας τους συνεργούς του Χίτλερ» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην εφαρμογή των συμφωνιών και συνέχισε: «Αυτό που συμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών αποδεικνύει ότι θα βρούμε τον τρόπο να βγούμε από την κρίση και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς αδελφούς μας στο πώς θα πρέπει να αξιοποιήσουν και να αναπτύξουν τη χώρα τους».

Αναφερόμενος στον Πέτρο Ποροσένκο, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι είναι εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας και όλοι αναγνωρίζουν αυτή του την ιδιότητα. «Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διατηρεί τακτικό διάλογο μαζί του. Έχουν συναντηθεί και έχουν μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις και έχουν εποικοδομητικές τηλεφωνικές επαφές» κατέληξε ο Ρώσος υπουργός.

«Η Δύση χρησιμοποιεί τις κυρώσεις για να επιβάλει στη Μόσχα τις θέσεις της»

Η Ρωσία και η Ευρώπη είναι γείτονες, έχουν μακραίωνη κοινή ιστορία και δεν μπορούν να ξεφύγουν η μία από την άλλη, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο NTV ο Λαβρόφ και χαρακτήρισε «ολέθρια» τη σημερινή πολιτική των Ευρωπαίων να τιμωρούν τη Ρωσία επιβάλλοντάς της κυρώσεις. «Δεν είναι μυστικό ότι η επιβολή των κυρώσεων από τους εταίρους μας δεν έχουν σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία. Στην ουσία οι δηλώσεις και οι ενέργειές τους διαρκώς καταδεικνύουν τον πραγματικό στόχο των κυρώσεων: Να αλλάξουν τη Ρωσία και τις θέσεις της σε βασικά ζητήματα, που είναι θέματα αρχής για εμάς, αναγκάζοντας τη χώρα να υιοθετήσει τις θέσεις της Δύσης» δήλωσε με έμφαση ο Ρώσος ΥΠΕΞ και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για ένα κατάλοιπο του παρελθόντος, μια αδράνεια σκέψης που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας. Σε γενικές γραμμές μας υπαγορεύουν να αλλάξουμε την πολιτική και τις προσεγγίσεις μας. Θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν μας ζητούσαν να καταλήξουμε σε κάτι από κοινού».

Όπως ανέφερε ο Λαβρόφ, πριν από καιρό ο Πούτιν πρότεινε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τη δημιουργία ενός κοινού οικονομικού και ανθρωπιστικού χώρου από τον Ατλαντικό ως τον Ειρηνικό. «Πριν από μερικά χρόνια μας είχαν πει “να περιμένετε” που στην ουσία σήμαινε “όχι”. Τώρα που έχει περάσει αρκετός καιρός, η ηγεσία της Ε.Ε. λέει ότι είναι απαραίτητο να σκεφτούμε και να αρχίσουμε τις συζητήσεις σε πρακτικό επίπεδο» είπε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης και έδωσε αρκετά παραδείγματα, όπως η δήλωση της 17ης Απριλίου, την οποία υπέγραψαν η Ρωσία, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη Γενεύη, για την άμεση έναρξη της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Ουκρανία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]