Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σχέδια της Αριστεράς για εθνική μειοδοσία!


Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Θα ήθελα πολύ να συγχαρώ -χωρίς αστερίσκους- τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αναφορές του στα εθνικά θέματα στην Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός του, και ειδικά για το Βορειοηπειρωτικό και τους διωγμούς χριστιανικών κοινοτήτων.
Άνθρωποι σαν κι εμένα, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες γι αυτά, ικανοποιούνται όταν ακούν έναν ηγέτη της Αριστεράς να υπερβαίνει τις ιδεοληψίες και να εντάσσει στον πολιτικό λόγο του θέματα που θεωρούνται εθνικιστικά για τους συντρόφους του.
Ωστόσο, όσα ανακάλυψα εκ των υστέρων αναίρεσαν πλήρως τη διάθεσή μου και γέννησαν μεγαλύτερη ανησυχία για το είδος των απόψεων που κυκλοφορούν επισήμως μέσα στη δεύτερη πολιτική δύναμη του Κοινοβουλίου.

Ο Σαμαράς έχει απόλυτο δίκιο όταν υποστηρίζει ότι κάποιοι υποκρίνονται όταν αναφέρονται σε θέματα πατριωτισμού, θρησκείας, παράδοσης.
Το αποδεικνύω: Η ομιλία του Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του είχε δύο νέα στοιχεία.
Το πρώτο ήταν ο ρεαλισμός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ζωή για την Ελλάδα στις αγορές, αλλά μέσα σε μία νέα δανειακή σύμβαση και σε μία νέα εθνική κοινωνική συμφωνία (πρόοδος το ότι μίλησε για «εθνική», οι αριστεροί παθαίνουν αναφυλαξία με τον όρο «έθνος»).
Το δεύτερο ήταν η αναφορά του σε όσα συνέβησαν στη Βόρειο Ήπειρο. «Μας προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία τα γεγονότα στη Βαλκανική γειτονιά μας, μεταξύ άλλων και εις βάρος της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία», είπε.
Απ’ όσο θυμάμαι, είναι η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που ηγέτης της Αριστεράς εντάσσει στην ατζέντα του τέτοιο θέμα και κάνει αναφορά σε «εθνική μειονότητα». Η μνεία του θα ήταν πλήρης, βεβαίως, αν περιελάμβανε και τον ιστορικό – γεωγραφικό όρο «Βόρειος Ήπειρος», αλλά τέλος πάντων.

Η ικανοποίησή μου για τη διατύπωση της νέας θέσης εξανεμίστηκε όταν διάβασα το σχέδιο ψηφίσματος της Κεντρικής Επιτροπής. Στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής είχε δύο θέσεις, μία κανονική και μία αιρετική.
Η «ορθόδοξη» για το Κυπριακό διακήρυσσε:
«Εμμένουμε στην απόλυτη τήρηση του διεθνούς δικαίου και στον σεβασμό της διεθνούς (sic) συνθήκης για τη θάλασσα. Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα του Κυπριακού λαού, ιδιαίτερα τούτες τις μέρες που δοκιμάζεται από την τουρκική προκλητικότητα με απαράδεκτες ενέργειες που αμφισβητούν τα κυριαρχικά του δικαιώματα στην απόλυτα καθορισμένη ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ πυρπολεί κάθε προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Το σχέδιο, όμως, είχε και άλλη θέση με τη διευκρίνιση «άλλη διατύπωση». Αυτή υποστήριζε:
«Εμμένοντας στην ανάγκη πλήρους τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Γενικών Συνελεύσεών του, απορρίπτουμε κάθε ενέργεια σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ που υπονομεύει τον ζωτικό διάλογο των δύο κοινοτήτων για την επίτευξη του στόχου της ειρηνικής συμβίωσής τους στο πλαίσιο μίας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, απαλλαγμένης από δυνάμεις κατοχής».

Συγκρίνετε, παρακαλώ, τις δύο θέσεις. Από τη δεύτερη λείπουν οι όροι «τήρηση του Διεθνούς Δικαίου – σεβασμός της Διεθνούς Συνθήκης της Θάλασσας», «τουρκική προκλητικότητα», «απόλυτα καθορισμένη ΑΟΖ», «Κυπριακή Δημοκρατία».

Λυπάμαι που το επισημαίνω, αλλά το δεύτερο κείμενο είναι απόλυτα μειοδοτικό.
Η Κύπρος υποβαθμίζεται σε «κοινότητα», το Διεθνές Δίκαιο απουσιάζει.
Αγνοώ τι εγκρίθηκε και τι όχι από όλα αυτά, με ενοχλεί όμως και που υπάρχουν σε επίσημο κείμενο κόμματος το οποίο διεκδικεί την εξουσία.

Δεν μπορεί να τους έχει κανείς την παραμικρή εμπιστοσύνη!

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

11 σχόλια :

  1. Ενώ τώρα ζούμε μέρες εθνικής ανάτασης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βλέπω Κωνσταντίνε άρχισες και κοινοποιείς άρθρα από κάθε χουντικό δημοσιογράφο, δεκανίκι της κυβέρνησης και φυσικά όλα κατά του ΣYΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο καημός τους. Και εσύ παίζεις το παιχνίδι τους. Λυπάμαι πολύ γιατί νομίζω ότι αλλιώς το ξεκίνησες. Και βλέπω ότι οι τελευταίες αναρτήσεις σου έχουν να κάνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοι οι Τράγκες.Ποιο κάτω η σωστή απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που διαψεύδει το παπαγαλάκι του Σαμαρά.Μην τους παρεξηγείς το ψωμάκι τους βγάζουν να θρέψουν τα παιδιά τους

      Διαγραφή
    2. Χρήστο, λυπάμαι πολύ αλλά η προσωπική μου άποψη είναι πως όλες οι απόψεις πρέπει να ακούγονται. Και μάλιστα, πολύ περισσότερο εκείνες που βάλλουν κατά της πατρίδας μου. Για να ξέρουμε τι μας γίνεται και να μην επαναλάβουμε το γνωστό "εμάς δεν μας ενημέρωσε κανείς"

      Διαγραφή
  3. Εμμένοντας στην ανάγκη πλήρους τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Γενικών Συνελεύσεων του, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Διεθνούς Σύμβασης της Θάλασσας, καταδικάζουμε απαράδεκτες ενέργειες όπως οι τελευταίες της τουρκικής κυβέρνησης, σε σχέση με την καθορισμένη κυπριακή ΑΟΖ, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και των επίσημων συνομιλιών που τελευταία ανεστάλησαν. Υποστηρίζουμε πάγια την ανάγκη ύπαρξης ζωτικού διαλόγου για την επίτευξη του στόχου της επανένωσης και της ειρηνικής συμβίωσής τους στο πλαίσιο μιας διζωνικής / δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, απαλλαγμένης από δυνάμεις κατοχής και έξω από νατοϊκή κηδεμονία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των λαϊκών δυνάμεων της Κύπρου για την απαλλαγή τους από τη μέγγενη των μνημονιακών πολιτικών. - See more at: http://left.gr/news/i-politiki-apofasi-tis-kentrikis-epitropis-toy-syriza-18-19-oktovrioy#sthash.sZctOzNL.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα δε νομίζω ότι ο αρθρογράφος έγραψε κάτι διαφορετικό. Εκτός αν δεν κατανοείς εσύ το "δικοινοτική", δηλαδή την εξίσωση των δύο μερών, ως κοινότητες και την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίς ως κρατικής οντότητας. Προφανέστατα επαναλαμβάνεις, χωρίς να σχολιάζεις, για να κάνεις κι εσύ το "καθήκον" σου, αλλά επί της ταμπακιέρας, κάνεις γαργάρες. Εκτός και εάν πιστεύεις πως υπάρχουν δύο "κοινότητες" και όχι μία χώρα που ένα τμήμα της βρίσκεται υπό κατοχή και έχει παράνομα "εμπλουτισθεί" (και συνεχίζει να εμπλουτίζεται, με παραινέσεις του Ερντογάν) με εποίκους. Όπως θέλεις το βλέπεις, αλλά δεν είναι απαραίτητο να είναι κι έτσι όπως εσύ θέλεις να το βλέπεις

      Διαγραφή
  4. Κύριοι, το ζητούμενο είναι ένα: Υπήρξαν δύο διαφορετικές εισηγήσεις - προτάσεις, οι οποίες είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένες και η μία εξ αυτών ενέχει -τουλάχιστον- θέσεις που εκφράζει και προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία. Κακώς, για εμένα, δεν αναφέρεται ο ίδιος ο Κωνσταντίνος για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την στάση του ίδιου του Τσίπρα στην τελευταία του επίσκεψη προ των ευρωεκλογών στην Θράκη και ιδιαίτερα στην Ξάνθη, όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε την ορεινή Ξάνθη, συναντήθηκε με εγνωσμένων αρνητικών - επιθετικών προθέσεων κατά της Ελλάδας "παράγοντες" και μη νόμιμους θρησκευτικούς εκπροσώπους και αγνόησε επιδεικτικά τους Έλληνες χριστιανούς του νομού. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κυκλοφορούσε και με προεκλογικές αφίσες των υποψηφίων του στα τούρκικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σου λείπουν κάποιες προτάσεις κ.Κοττάκη....................

    Εμμένοντας στην ανάγκη πλήρους τήρησης των αποφάσεων του ΟΗΕ και των Γενικών Συνελεύσεων του, στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της Διεθνούς Σύμβασης της Θάλασσας, καταδικάζουμε απαράδεκτες ενέργειες όπως οι τελευταίες της τουρκικής κυβέρνησης, σε σχέση με την καθορισμένη κυπριακή ΑΟΖ, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και των επίσημων συνομιλιών που τελευταία ανεστάλησαν. Υποστηρίζουμε πάγια την ανάγκη ύπαρξης ζωτικού διαλόγου για την επίτευξη του στόχου της επανένωσης και της ειρηνικής συμβίωσής τους στο πλαίσιο μιας διζωνικής / δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, με μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, απαλλαγμένης από δυνάμεις κατοχής και έξω από νατοϊκή κηδεμονία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στον αγώνα των λαϊκών δυνάμεων της Κύπρου για την απαλλαγή τους από τη μέγγενη των μνημονιακών πολιτικών.

    Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/10/blog-post_562.html#ixzz3GnlnDKGf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επιτελους θα πρεπει να αρχισουν να απαντουν επι της ουσιας κι οχι να μιλαν για χουντικους για τραγκες κι οτιδηποτε αλλο τους βολευει.Να μας εξηγησουν τι σημαινει δυο κοινοτητες. Ετσι το βλεπουν το Κυπριακο ;;; Η κυπριακη δημοκρατια ειναι κρατος διεθνως αναγνωρισμενο ενω οι εκλεγμενοι αντιπροσωποι των εποικων οχι.ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΥΤΗ Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟ 2006 ΕΓΙΝΕ ? ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ
    ΚΥΡΙΕ ΚΟΤΤΑΚΗ?
    {{Ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκε τότε απίστευτες πιέσεις από δικαστές να μην προχωρήσει η κάθαρση, γιατί έπληττε το κύρος του κλάδου.
    "Σε λίγο δε θα μπορούμε να πάμε στο περίπτερο ούτε για τσίχλες", εξομολογήθηκε απογοητευμένος στον Παπαληγούρα ανώτατος δικαστής.
    "Αν δεν πάει η κάθαρση μέχρι τέλους, σε λίγο οι πολίτες θα σας πιάνουν τα ... οπίσθια, αγαπητέ μου !" του απάντησε λίγο απότομα ο Κορίνθιος, όπως
    μόνο εκείνος ήξερε }}
    Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη, με τίτλο "Καραμανλής : Off the record".
    Στο βιβλίο ο γνωστός δημοσιογράφος παρουσιάζει ένα χρονικό της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή μέσα από τις προσωπικές του σημειώσεις από τις συναντήσεις που είχε κατά καιρούς τόσο με τον ίδιο τον Καραμανλή όσο και με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.
    Από το βιβλίο δεν θα μπορούσαν να λείπουν και περιστατικά με τον Αναστάση Παπαληγούρα που διετέλεσε υπουργός σε δύο μάλιστα υπουργεία και θεωρείτο εκ των στενών και έμπιστων συνεργατών του Καραμανλή.
    Ωστόσο, ο συγγραφέας κάνει ιδιαίτερη μνεία στη θητεία του Παπαληγούρα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και περιγράφει ένα περιστατικό με τον πρώην υπουργό την εποχή που είχε ξεκινήσει το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο παραδικαστικό κύκλωμα που για πολλά χρόνια βασάνιζε την ελληνική δικαιοσύνη.

    Οι διάλογοι που παραθέτει το βιβλίο είναι χαρακτηριστικοί "παπαληγουρικοί".
    Γράφει ο Κοττάκης για το 2005, όταν ξεκίναγε το κυνήγι του παραδικαστικού :
    ===============================
    -"Αυτό το σπυρί πρέπει να το σπάσουμε, πρόεδρε", είπε σε μια συνάντησή του με τον Καραμανλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας.

    -"Αναστάση, μη μου λες ! Όποιοι και αν έχουν χρηματιστεί, προχώρα !" ήταν η απάντησή του.
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης δέχτηκε τότε απίστευτες πιέσεις από δικαστές να μην προχωρήσει η κάθαρση, γιατί έπληττε το κύρος του κλάδου.
    -"Σε λίγο δε θα μπορούμε να πάμε στο περίπτερο ούτε για τσίχλες", εξομολογήθηκε απογοητευμένος στον Παπαληγούρα ανώτατος δικαστής.

    -"Αν δεν πάει η κάθαρση μέχρι τέλους, σε λίγο οι πολίτες θα σας πιάνουν τα ... οπίσθια, αγαπητέ μου !" του απάντησε λίγο απότομα ο Κορίνθιος, όπως μόνο εκείνος ήξερε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΕΩΣΑΝ ΜΕ 300 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΊΣΤΗΚΑΝ.
    Ανέβασαν το χρέος στα 300ΔΙΣ Ευρω. Δηλαδή μόνο να γράψεις και να προσπαθήσεις να σκεφτείς το ποσό παθαίνεις..εγκεφαλικό. Ένα ποσό πρωτόγνωρο και ασύλληπτο. Επί πλέον 35 δις ευρώ ετήσιο ΕΛΛΕΙΜΜΑ και 24 Δις έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Και παρέμεναν στις θέσεις τους και παραμένουν ακόμα.
    Μέσα σε πέντε χρόνια (2004-2009) χάσαμε σχεδόν τα πάντα.
    Τι ζητάει ο απλός Έλληνας που δεν ξέρει από οικονομία και ΑΠΑΤΗ. Ζητά να μάθει πως φτάσαμε στα 300 Δισεκατ. Χρέος από 178 που ήταν το 2004?. Είμαστε τόσο ..ατυχοι και παίξαμε ‘’στοίχημα’’ και τα χάσαμε? Δεν δικαιούμαστε να μάθουμε γιατί ΧΡΩΣΤΑΜΕ τόσα πολλά λεφτά και πως δημιουργήθηκε αυτό οικονομικό χάος. Πως μέσα σε πέντε χρόνια πιάσαμε ‘’πάτο’’? Τι μεσολάβησε, ποιος μεσολάβησε και τι αποφάσεις ελήφθησαν ώστε να χάσουμε σχεδόν τα πάντα ?
    ‘’Κάποιοι’’ (?) το 2009, οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία με ότι μπορεί να σκεφτεί και να νιώσει κανείς, ακούγοντας τη λέξη αυτή που σήμερα έχει τη πρώτη θέση στο μυαλό μας και… στη καρδιά μας, αφού στην ουσία το 2009 είχαμε χρεοκοπήσει και φυσικά είμαστε και εκτός Ευρώ και Ευρώπης στην ουσία.Και ενώ ΟΛΟΙ περιμέναμε κάποια ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΤΡΑ πολιτικό να βγεί και να μας ενημερώσει γι αυτά που συμβαίνουν, εξαφανίστηκαν ΟΛΟΙ και έμεινα σχεδόν μόνος ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009.
    Οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο και στην ελεγχόμενη υποτίμηση και προσαρμογή, για να γλυτώσουμε την ΑΝΑΡΧΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ που ερχόταν, και αντί να κάνουμε συγκρίσεις με αυτά που γλιτώσαμε, από αυτά που ερχόντουσαν, δόλια πονηρά και Νασιστο-κομμουνιστικά, κάνουμε συγκρίσεις με την προ χρεοκοπίας ΨΕΥΤΙΚΗ εικόνα μας. Την εποχή της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ!!!!
    Κανείς δεν αναφέρεται, στο τι θα συνέβαινε αν ΧΡΕΟΚΟΠΟΥΣΑΜΕ και ζούσαμε τον τρόμο που έζησε η Κύπρος, η Αργεντινή και τώρα που αντιμετωπίζει η Ουκρανία?
    Ποιος θα κάνει τη σύγκριση αυτού που ζούμε ΤΩΡΑ με αυτό που θα είχε συμβεί στην πατρίδα μας? Δεν έχουμε ούτε το θάρρος , ούτε τον αντρισμό να ομολογήσουμε τον φόβο που αισθανόμαστε και μόνο στη ιδέα της ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ??
    Όταν η Ελλάδα ψυχορραγούσε και βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, ‘’κάποιοι’’ της έπιναν το αίμα κ. Σαμαρά. Εσύ σαν μεγάλος οικονομολόγος δεν «είδες» τίποτα , ή θα μας έσωζες σε…18 μήνες; Ξεπούλησες, ιδέες, πατρίδα, φίλους για να σε «κάνουν» πρωθυπουργό;
    Όταν η Ελλάδα ψυχορραγούσε, κάποιοι φίλοι σας ‘’έβγαζαν’’ τα λεφτά τους στο εξωτερικό και σήμερα ΑΡΝΕΙΣΘΕ να μας πείτε ποιοι είναι και πως θα τους υποχρεώσετε να τα επιστρέψουν, όσα τουλάχιστον είναι ‘’ΜΑΥΡΑ’’ ???
    Να τολμήσουμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε ο Γιώργος Παπανδρέου? Τουλάχιστον λίγος σεβασμός στον άνθρωπο που μας έσωσε είναι ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΟΣ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]