Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες: Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ραδιενεργά υλικά να καταλήξουν στα χέρια των μαχητών του ISIS

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή: “Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!”


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού κέντρου αντιτρομοκρατίας των χωρών της ΚΑΚ, Andrei Novikov ( το οποίο διασυνδέεται άμεσα με την FSB), το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται «μυστική διαμετακόμιση» πυρηνικών υλικών πιθανότατα προς τους μαχητές του ISIS.

Όπως γίνεται κατανοητό το γεγονός έχει σημαίνει συναγερμό στις ρωσικές και όχι μόνο υπηρεσίες ασφαλείας, ειδικά μετά την κλοπή ραδιενεργού υλικού στο Καζακστάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόσφατα, από διάφορες περιοχές του κόσμου, κατέφθασαν πληροφορίες, σχετικά με τις περιπτώσεις της κλοπής υλικών ιονίζουσας ακτινοβολίας, αλλά και ραδιενεργών υλικών.

Ένα σαφές παράδειγμα αποτελεί δήλωση, που έγινε τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, από την τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμικό κράτος», ότι έχει πρόσβαση σε πυρηνικά όπλα και σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει. Υπενθυμίζουμε ότι οι μαχητές της οργάνωσης κατέλαβαν την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, την Μοσούλη, όπου άρπαξαν από τοπικό πανεπιστήμιο, δεκάδες κιλά ραδιενεργών ουσιών.

«Οι ισλαμιστές αντάρτες, κατάφεραν να έχουν επίσης στην κατοχή τους, περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 1,000,000,000 δολαρίων, κάτι από το οποίο θα μπορούσε εύλογα να υποτεθεί ότι, οι τρομοκράτες δεν θα αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, σε επικείμενη προσπάθεια τους να προσελκύσουν εξειδικευμένους επαγγελματίες, για την αγορά ειδικού εξοπλισμού», κατέληξε ο επικεφαλής του ATC.

«Είναι σε γνώση μας, και μια άλλη πιθανή απειλή, η οποία αφορά την μεταφορά αυτών πυρηνικών υλικών σε εδάφη των κρατών της ΚΑΚ, και ιδίως, στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Γνωρίζουμε την μυστική διαμετακόμιση πυρηνικών ουσιών και άλλων επικίνδυνων υλικών, καθώς και τεχνολογίας και εξοπλισμού που σχετίζονται με την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής», δήλωσε ο Novikov.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές του Καζακστάν από τις 03 Σεπ 2014, βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, μετά την «απώλεια» δοχείου 50kg έως 60kg. με άκρως ραδιενεργό και επικίνδυνη ουσία, (καίσιο-137) που εξαφανίστηκε στα δυτικά της χώρας, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομία το δοχείο «έπεσε» από ειδικό όχημα που το μετέφερε !!!.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας στην περιοχή Mangistau, δήλωσε την Τρίτη ότι το υλικό αυτό χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και σαν υποπροϊόν των πυρηνικών αντιδραστήρων.

Σύμφωνα με τον Novikov, η σημερινή κατάσταση ασφαλείας παγκοσμίως δεν εμπνέει καθόλου αισιοδοξία, ειδικότερα στην περιοχή των χωρών της ΚΑΚ, που υπολείπεται αρκετά σε θέματα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών, κατά μήκος των συνόρων της. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας φοβούνται για την μεταφορά υλικού στα χέρια και των Τσετσένων ανταρτών, γεγονός που θα ανυπολόγιστες συνέπειες στην ασφάλεια της χώρας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]