Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικά όπλα στα χέρια των τζιχαντιστών!

Ο ρόλος της Άγκυρας προβληματίζει την Δύση

Γράφει ο Λ. Λιγουριώτης

Σε μια σημαντική αποκάλυψη για τον πραγματικό ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με την ακραία ισλαμιστική -τρομοκρατική οργάνωση «Ισλαμιστικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»(ISIL) προχώρησε η τουρκική εφημερίδα Taraf , με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, κ. Chuck Hagel, στην Άγκυρα και οι συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Erdogan, τον Τούρκο Πρωθυπουργο κ. Davutoglu, τον Υπουργό Άμυνας κ. Yilmaz και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Ozel.

Γράφει λοιπόν συγκεκριμένα ότι μετά τις συγκρούσεις μεταξύ των μαχητών της ISIL και των δυνάμεων των Πεσμεργκέ στο Έρμπιλ του Βόρειου Ιράκ, αποκαλύφθηκε ότι στον οπλισμό της ISIL βρίσκονται πυρομαχικά από την τουρκική εταιρεία αμυντικών συστημάτων MKE! Η εφημερίδα σχολιάζει ότι μένει να εξακριβωθεί πώς οι τζιχαντιστές προμηθεύτηκαν τον οπλισμό, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να καταθέσουν στην Άγκυρα σχετικό φάκελο με τις έρευνες τους! Ήδη πάντως, πηγές των ΗΠΑ κάνουν λόγο για παθητικό ρόλο της Τουρκίας όσον αφορά τα επόμενα βήματα κατά του ISIL, γράφει η εφημερίδα Haberturk.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται να προστεθούν σε πολλά άλλα ανάλογα εδώ και μήνες που έχουν οδηγήσει σε ψύχρανση των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας αλλά και προσωπικά του Ομπάμα έναντι του Ερντογάν. Κατά τις συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκία, ο κ. Hagel επεσήμανε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για τον αγώνα εναντίον της ISIL και διαβίβασε το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί η Τουρκία να αναλάβει ‘ενεργό ρόλο’ στο «κεντρικό συνασπισμό» εναντίον των τζιχαντιστών.

Μάλιστα ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας σε μια προσπάθεια να ''ταρακουνήσει'' την Άγκυρα από την παθητική, ''διπρόσωπη'' και μόνο στα λόγια στάση της κατά του ISIL, κατά την επίσκεψή του, όπως προκύπτει από τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα - και από έκθεση των New York Times - ζήτησε τρία συγκεκριμένα πράγματα:
Τα 3 αιτήματα του Χέϊγκελ
- Το πρώτο είναι η Τουρκία να ‘πατάξει’ την ροή των ξένων μαχητών, που χρησιμοποιούν τη χώρα ως πέρασμα προς τη Συρία, προκειμένου να στρατολογηθούν στις στρατιωτικές μονάδες της οργάνωσης εκεί.
- Το δεύτερο αίτημα άπτεται της δυνατότητα χρήσης της αεροπορικής βάσης του Incirlik στη νότια Τουρκία για πιθανές επιχειρήσεις εναντίον στόχων της ISIL.
Το τρίτο αίτημα αφορά υλικοτεχνική και εκπαιδευτική υποστήριξη από την Τουρκία.Κατά τις συναντήσεις με τους Τούρκους αξιωματούχους, ο Hagel επεσήμανε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για τον αγώνα εναντίον της ISIL και διαβίβασε το μήνυμα ότι η Διοίκηση των ΗΠΑ επιθυμεί η Τουρκία να αναλάβει ‘ενεργό ρόλο’ στο «κεντρικό συνασπισμό» εναντίον των τζιχαντιστών.

Πάντα... ''Επιτήδειος ουδέτερος''

Αντί για όλα αυτά η Τουρκία - ο πάντα ''επιτήδειος ουδέτερος'' όπως την λέμε εμείς- θα ενταχθεί μεν στον συνασπισμό κατά του ISIL, αλλά θα επιχειρήσει να παράξει υποστήριξη στο κατώτατο επίπεδο και να παραμείνει όσο πιο αφανής γίνεται, γράφει ο κ. Verda Ozer στη Hurriyet και εκτιμά ότι ο ρόλος της χώρας θα περιορισθεί στην πρόληψη της διείσδυσης των τζιχαντιστών από τα σύνορα της προς Συρία και Ιράκ. Στη Hurriyet αναφέρεται επίσης ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, άφησαν να εννοηθεί ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να αναλάβει καμία στρατιωτική αρμοδιότητα εναντίον της ISIL στη Συρία και στο Ιράκ, επισημαίνοντας την πολύ ευαίσθητη θέση που βρίσκεται η χώρα, λόγω της ομηρίας, από την οργάνωση, 49 Τούρκων πολιτών. Ακόμη, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι τα όπλα που στέλνονται στην περιοχή προς ενίσχυση του αγώνα εναντίον της ISIS μπορεί να κατασχεθούν από το PKK και τη Συρία.

Σύμφωνα με τη Zaman η Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει τουλάχιστον τη χρήση του εδάφους της για αναγνωριστικές πτήσεις, καθώς και την εκπαίδευση τοπικών δυνάμεων εναντίον της ISIL παράλληλα με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Το πρόσχημα για την ''αποστασιοποίηση''

Ο κ. Mehmet Tezkan γράφει στη Miliyet ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε μια πραγματικά δύσκολη θέση συνεπεία της επίμονης πολιτικής της στη Μέση Ανατολή και της συνεχούς αδιαφορίας της απέναντι στην κριτική που της ασκείται. Η Άγκυρα απέτυχε να διαβλέψει τη σοβαρότητα της απειλής της ISIL, επıτρέποντας στους τζιχαντιστές να ενισχύσουν τη δύναμή τους στη Συρία, για να μπορέσουν να ανατρέψουν τον Σύριο Πρόεδρο Assad. Η Άγκυρα έχει ενστάσεις αναφορικά με τον εξοπλισμό της Βαγδάτης και του Έρμπιλ στον αγώνα εναντίον της ISIL, που προτείνει το ΝΑΤΟ: Τα επιχειρήματα που προβάλλει είναι ότι ο ιρακινός στρατός έχει αποσχιστικό χαρακτήρα και ενδέχεται να κάνει κατάχρηση των όπλων καθώς και ότι τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια του PKK.

Εάν ζητηθεί από την Άγκυρα να αγωνισθεί εναντίον της ISIL, συνεχίζει, αυτή θα απορρίψει το αίτημα, λόγω και της ομηρίας των 49 Τούρκων πολιτών από την οργάνωση, καθώς και του πληθυσμού των περίπου 1.5 εκατομμυρίου Συρίων προσφύγων, που βρίσκονται στην Τουρκία, για τους οποίους κανείς δεν γνωρίζει πόσοι υποστηρίζουν της ISIL.

Τι (δεν) περιμένουν οι ΗΠΑ

Πάντως ο αμερικανός Υπουργός Αμυνας κ. Chuck Hagel, κατά την χθεσινή συνάντησή του με τoν Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan, στο Προεδρικό Μέγαρο, όχι μόνο εστιάστηκε καθαρά στο ρόλο της Τουρκίας στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης ISIL, αλλά και επέμεινε δημόσια για το ποιος πρέπει να είναι αυτός: «Οι σημερινές συναντήσεις συνιστούν ξεκάθαρη επιβεβαίωση της δέσμευσης της Τουρκίας να συμμετάσχει στην προσπάθεια κατατρόπωσης της ISIL και ό,τι η οργάνωση αυτή αντιπροσωπεύει» φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός Υπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο και τους υπόλοιπους αξιωματούχους.
Ο κ. Hagel σχολίασε επίσης ότι η ομηρία περιορίζει επί του παρόντος τους ελιγμούς της Τουρκίας. Όταν ρωτήθηκε για το πώς η κρίση ομήρων θα μπορούσε να περιορίσει την απάντηση της Τουρκίας, ο Hagel είπε, δείχνοντας κατανόηση: "Κάθε χώρα έχει τα δικά της ξεχωριστά όριά, τη δική της ξεχωριστή πολιτική διάσταση".

Κληθείς δε να σχολιάσει την μελλοντική συμμετοχή της Τουρκίας στον αγώνα των χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον της ISIL, δήλωσε αποκαλυπτικά : «Επιθυμούν να διαδραματίσουν ειδικούς ρόλους και θα το πράξουν». Αλλά και για αυτόν τον ''ειδικό'' ρόλο οι αμερικανοί δεν περιμένουν σχεδόν τίποτα : Ήδη, πηγές των ΗΠΑ κάνουν λόγο για παθητικό ρόλο της Τουρκίας, γράφει η Haberturk.

«Κλειστά στόματα» για την τελική στάση

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε ότι τα θέματα ασφάλειας στο Ιράκ και τη Συρία και οι ευκαιρίες συνεργασίας κατά των απειλών στην περιοχή συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μεταξύ του κ, Hagel και των Τούρκων αξιωματούχων. Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός απέφυγε να αποκαλύψει για το αν η Τουρκία θα ενταχθεί ή όχι στην συμμαχία κατά της ISIL.

«Οι απαραίτητες αξιολογήσεις σχετικά με τη στάση που θα υιοθετήσει η χώρας μας σχετικά με το θέμα αυτό θα πρέπει να γίνει από τα σχετικά όργανα " ανέφερε ο κ. Αρίντς σε απάντηση σε ερώτημα αν η Τουρκία θα έχει μια θέση στον πυρήνα του συνασπισμού εναντίον ISIL.

Η συμμαχία κατά της ISIL - η οποία αυτοαποκαλείται το «Ισλαμικό Κράτος» - αρχικά είχε προγραμματιστεί να αποτελείται από 10 χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Δανία, την Τουρκία καθώς και τις ΗΠΑ . Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στην Ουαλία την περασμένη εβδομάδα. Η Τουρκία είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα σε αυτή τη συμμαχία, η οποία έχει προγραμματιστεί να επεκταθεί στο εγγύς μέλλον.

Πηγή OnAlert

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]