Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Deutsche Welle: Η ΕΕ χρειάζεται ενεργειακή αυτάρκεια

Ο ειδικός Χ.Γ. Φελ εκτιμά ότι μπορεί να αποδεσμευθεί από την εξάρτηση

Η Ευρώπη εξαρτάται από τις ενεργειακές εισαγωγές από τρίτες χώρες. «Με ανανεώσιμες πηγές μπορεί η ΕΕ να αποδεσμευθεί από την εξάρτηση», εκτιμά ο Χανς-Γιόζεφ Φελ, ειδικός σε θέματα ενέργειας, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ο βαθμός εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας αυξήθηκε μαζικά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Χανς-Γιόζεφ Φελ, πρώην βουλευτή των γερμανών Πρασίνων, η Ευρώπη καλύπτει το 60% των ενεργειακών αναγκών της με εισαγωγές από άλλες χώρες -κυρίως από τη Ρωσία.

Όπως επισημαίνει ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος του διεθνούς δικτύου ενεργειακών ερευνών Energy Watch Group, «αυτή η άκρως υψηλή εξάρτηση έχει ως αποτέλεσμα η Ευρώπη να μην μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία που να πλήττουν καίρια τον ενεργειακό τομέα. Επειδή όμως η Ρωσία αντλεί το 80% των εσόδων της από την πώληση ενέργειας, πρόκειται για τον μοναδικό τομέα, όπου ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε πραγματικά να επιφέρει κάτι».

«Ώριμη η τεχνολογία των ΑΠΕ»

Ωστόσο, η Ευρώπη έχει υψηλές ενεργειακές ανάγκες και θα έβλαπτε μαζικά την οικονομία της αν επέβαλε τέτοιες κυρώσεις, υπογραμμίζει ο Χανς-Γιόζεφ Φελ, ο οποίος εκτιμά ότι σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων έναντι της Ρωσίας. «Η μοναδική δυνατότητα (σ.σ. της Ευρώπης) είναι μεσοπρόθεσμη. Με μία ταχύτατη και ισχυρή στρατηγική, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ενεργειακή επάρκεια υπάρχει η δυνατότητα απεξάρτησης. Έτσι διασφαλίζεται πολιτική και ενεργειακή ανεξαρτησία, μεγαλύτερη ελευθερία χωρίς φόβο και η οικονομία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί».

Ο γερμανός ειδικός θεωρεί ότι η τεχνολογία των ΑΠΕ είναι «ώριμη» και θα μπορούσε σε ένα διάστημα 10 ετών να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης κατά 60%-70%. Ο κ. Φελ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πολιτική βούληση για τη διεύρυνση των ΑΠΕ και διευκρινίζει ότι η Κομισιόν εξακολουθεί να στηρίζει την κατά πολύ ακριβότερη πυρηνική ενέργεια.

Όπως επισημαίνει, «η ευκαιρία για αλλαγή βρίσκεται στην κοινωνία. Στη Γερμανία, την Αυστρία και στις σκανδιναβικές χώρες πολλές επιχειρήσεις και άνθρωποι επενδύουν σε ΑΠΕ. Και μόνο ο φόβος ότι η Gazprom μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα το χειμώνα κινητοποιεί πολλούς ανθρώπους. Δεν θέλουν να ζουν με αυτούς τους φόβους, θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και γι' αυτό επενδύουν μόνοι τους».

Ο Χανς-Γιόζεφ Φελ τονίζει ότι απαραίτητος παράγοντας για την ταχεία μετάβαση σε ΑΠΕ είναι η πολιτική στήριξη. Όπως σχολιάζει, το όφελος που θα προκύψει θα είναι διπλό: τόσο η προστασία του περιβάλλοντος όσο και η σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας.

Σχόλιο ιστολογίου: Για τους μη γνωρίζοντες, οι ΑΠΕ είναι η μεγαλύτερη κομπίνα που έχει προωθηθεί και η οποία έχει αποδειχθεί πως τελικά όχι μόνο δεν παράγει την απαιτούμενη ενέργεια (εκτός του ότι δεν μπορεί να την αποθηκεύσει), αλλά είναι και κατά πολύ ακριβότερη "πηγή ενέργειας". Όσοι διαφωνούν, ας κοιτάξουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος που πληρώνουν και ας προσπαθήσουν να τους εξηγήσουν... Εκτός και εαν η πραγματική ενεργειακά απεξάρτηση της Ευρώπης συνδέεται με ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν ενέργεια, όπως η Ιρλανδία, η Σκωτία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος... Ναι, όλως τυχαίως είναι οι χώρες με οικονομικά προβλήματα, οι οποίες καταστρέφονται οικονομικά με την "βοήθεια" της... (βόρειας) Ευρώπης...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]