Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα, Αντώνη!

  • 6,3 εκατομμύρια Έλληνες κάτω από το όριο της φτώχειας ή απειλούνται από αυτή
  • Πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν στην κρίση
  • 3,8 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας
  • Στη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. η Ελλάδα στον κίνδυνο φτώχειας
  • 58,3% η ανεργία στους νέους 15-24 ετών το 2013
  • Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865.000 και έφθασαν τα 1.342.300 άτομα
Δραματικές διαστάσεις παίρνει ο κατήφορος για τους Έλληνες. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση – καταπέλτη του γραφείου της Βουλής για την παρακολούθηση του κρατικού προϋπολογισμού, κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονται 6,3 εκατ. Έλληνες ή τουλάχιστον απειλούνται από αυτή.

Σύμφωνα με την έκθεση, η παρατεταμένη οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην τέταρτη χειρότερη θέση μεταξύ 35 χωρών. Και, σύμφωνα με τους ειδικούς, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες ευημερίας και ποιότητας ζωής, είμαστε πολύ χειρότερα και από την Τουρκία!

Αποδιάρθρωση του κοινωνικού ιστού
Οι συντάκτες της έκθεσης, που τιτλοφορείται «Πολιτικές ελαχίστου εισοδήματος στην ΕΕ και την Ελλάδα: Μία συγκριτική ανάλυση», επισημαίνουν ότι η βαθύτατη οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια «έχει σε σημαντικό βαθμό αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό της χώρας». Χαρακτηριστικό, μάλιστα, είναι ότι οι ίδιοι οι συντάκτες αναφέρουν με νόημα ότι η χώρα μας, που αντιμετωπίζει αυξημένα φαινόμενα ακραίας φτώχειας, βραδυπορεί συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζουν προγράμματα αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων.

Στα ύψη η ανεργία
Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησαν οι συντάκτες της έκθεσης, «2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το χρηματικό όριο της σχετικής φτώχειας, με βάση το εισόδημα του μεσαίου νοικοκυριού».
Το 2013 το όριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μία τετραμελή οικογένεια. Ακόμη, 3,8 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας.

Η Ελλάδα σύμφωνα με τη Eurostat βρίσκεται στη χειρότερη θέση στην ΕΕ των 28 κρατών – μελών όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. Επίσης, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη φτώχεια 23,1% και προηγούνται Ισπανία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ενώ κατέχει την τέταρτη χειρότερη θέση ως προς το δείκτη χάσματος της φτώχειας μετά τις τρεις προαναφερόμενες χώρες.

Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι τα κύρια μέτρα ελάφρυνσης της φτώχειας συνίστανται στη χορήγηση επιδομάτων, τα οποία απευθύνονται σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος με το βασικότερο να είναι το τακτικό επίδομα ανεργίας.

Όσο και αν η κυβέρνηση τονίζει ότι βγαίνουμε από την κρίση, τα νούμερα δείχνουν την πραγματικότητα, την σκληρή και πολύ διαφορετική πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα. Αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2009 και του αντίστοιχου πρώτου τριμήνου του 2014, χάθηκαν 1.061.900 θέσεις εργασίας. Το ίδιο διάστημα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 865.000, φτάνοντας τα 1.342.300 άτομα.
Όσον αφορά τους νέους από 15 έως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε μεσοσταθμικά το2013 στο 58,3%.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ανεργία στους νέους ήταν πάντοτε σε υψηλό επίπεδο. «Η κρίση», είπε ο κ. Πλακιωτάκης, «έπληξε όλες ανεξαιρέτως τις ομάδες εργαζομένων, ακόμη και τους άνδρες εργαζόμενους επικεφαλής νοικοκυριών, αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους νέους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας».

Τα νούμερα δείχνουν ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν έχει βελτιωθεί καθόλου παρά τις αντίθετες ανακοινώσεις της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας η «μαύρη» εργασία και η εκ περιτροπής εργασία κυριαρχεί. Νέοι με πτυχία αναζητούν μία θέση εργασίας χωρίς αποτέλεσμα και γι αυτό αναγκάζονται να ξενιτεύονται.
Οι εργατολόγοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη, με την κυβέρνηση να κλείνει τα αφτιά της στο σημαντικό αυτό πρόβλημα και να επικαλείται στατιστικά του προγράμματος «Εργάνη» που γίνονται μόνο σε ένα δείγμα επιχειρήσεων και δεν δείχνουν τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά εργασίας. Γι αυτό και για να βελτιωθεί η κατάσταση, χρειάζεται στοχευμένος έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας με την άμεση στήριξη των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων.

Πηγή "Το Χωνί"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το κακό είναι ότι κι ετούτη η κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτε προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε να μπορεί να παρουσιάσει έργο, πέραν των συνήθων κενολογιών.

    Αρκέστηκε σε πυροτεχνήματα και τρικς, αφήνοντας δύο χρόνια να κυλήσουν ανεκμετάλλευτα.

    Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χαμηλώσει τους φόρους και να φτιάξει ένα σταθερό και σοβαρό φορολογικό πλαίσιο, το οποίο θα ενεθάρρυνε τις επενδύσεις, θα μείωνε την ανεργία και θα άρχιζε να διαφαίνεται κάποια ανάπτυξη. Αντ' αυτού, συνέχισε τη εξοντωτική φορολογία, η οποία οδηγεί μόνο στην συρρίκνωση της οικονομίας και την εξαθλίωση των φορολογουμένων, μιλώντας για ανάπτυξη και ... πρωτογενές πλεόνασμα....

    Θα μπορούσε να πατάξει την διαφθορά, κυρίως την κομματική, αλλά άφησε να συνεχίζονται τα ρουσφέτια προς τους "ημετέρους", λες και δεν συνέβαλαν κι αυτά στο σημερινό χάλι. Δεν μείωσε ούτε στο ελάχιστο τις απολαβές και τα εξωφρενικά προνόμια των βουλευτών, λες και τίποτε δεν άλλαξε στην Ελλάδα. Σαν πυροτέχνημα εμφάνισε τον "ΞΕΝΙΟ (δεν)ΔΙΑ", με τον οποίο, επιτέλους, θα έμπαινε μία τάξη στο λαθρομεταναστευτικό χάλι και την εγκληματικότητα, με τον οποίο θα "επανακαταλαμβάναμε τις πόλεις" (η έκφραση του Σαμαρά) από τους λαθροεποίκους, πετάχτηκαν ένα σωρό λεφτά και το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό.

    Πολλοί πίστεψαν ότι ο Σαμαράς έχει ηγετικές ικανότητες και ότι θα κάνει την διαφορά. Τίποτε απ' αυτά. Άχρους, άοσμος και άγευστος, άγεται και φέρεται από μία κλίκα συμβούλων, που τον ρίχνουν από την μία γκάφα στην άλλη.

    Θα φύγει ο Σαμαράς, αφού κατόρθωσε να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ κόμμα με προοπτική αυτοδυναμίας, και αφού καταπάτησε όλο το Σύνταγμα διώκοντας την ΧΑ, λες κι έτσι θα έσωζε την Ελλάδα. Ουσιαστικά, δεν τον ενδιέφερε να σώσει την Ελλάδα, αλλά την συμμορία του. Όμως, ούτε έτσι δεν θα καταφέρει να την σώσει, διότι απλούστατα δεν χτύπησε το "γαϊδούρι" (τους λόγους που άνδρωσαν την ΧΑ), αλλά το "σαμάρι" (την ΧΑ) και τον ... κατασκευαστή σαμαριών. Αυτόν τον τελευταίο τον χτύπησε πολύ άσχημα. Αμφιβάλλω αν κατάλαβε τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έγραψα παραπάνω για τα πυροτεχνήματα Σαμαρά, με τα οποία νομίζει ότι θα εντυπωσιάσει και θα σταθεί στην κυβέρνηση. Ένα απ' αυτά είναι η δήθεν συγκέντρωση στοιχείων για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις/αποζημιώσεις, για να τα διεκδικήσει από την Γερμανία. Εκτός του ότι αυτά έχουν πολλάκις υπολογισθεί και ζητηθεί, χωρίς αποτέλεσμα (είναι ένα σήριαλ η υπόθεση αυτή), είναι γελοίο να λένε ότι συλλέγουν στοιχεία, που ήδη υπάρχουν. Κι όμως, αν είχε τολμήσει να τα διεκδικήσει, θα έκανε πράγματι την διαφορά.

    Αυτός σιωπά με το κεφάλι σκυμμένο, ενώ η γερμανική αριστερά, Die Linke, υποστηρίζει την Ελλάδα στο θέμα αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]