Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γνωστές οι βουλές του Ερντογάν

Του Κώστα Βενιζέλου

Το πολυσυζητημένο σενάριο για τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό μετά τις προεδρικές εκλογές, δεν επιβεβαιώθηκε καθώς από πλευράς Άγκυρας δεν υπήρξε καμία υπόσχεση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο νέος Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μεν εντάξει στους σχεδιασμούς του το Κυπριακό, ωστόσο, δεν φαίνεται να εγκαταλείπει την πάγια πολιτική της Άγκυρας. Με βάση τα όσα προκύπτουν από τις διάφορες ενέργειες της Τουρκίας, ενώπιον της ηγεσίας της χώρας, υπάρχουν διάφορα εναλλακτικά σενάρια, που αφορούν τόσο το ενδεχόμενο συμφωνίας στο Κυπριακό όσο αυτό της μη λύσης. Με βάση την τουρκική προσέγγιση, είτε θα προωθηθεί ένα μοντέλο συνομοσπονδιακής δομής, όπου η Τουρκία εμμέσως θα έχει τον έλεγχο του νησιού είτε το Κυπριακό θα παραμείνει σε εκκρεμότητα.

Το δεύτερο σενάριο, της μη λύσης δηλαδή, δεν σημαίνει και στασιμότητα. Η τουρκική πλευρά θέτει ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο Β. Δηλαδή, το σχεδιασμό για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, που αφορά ένα μοντέλο τύπου Ταϊβάν. Κοντολογίς, το ψευδοκράτος να έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, εκτός της διεθνούς αναγνώρισης. Η εφαρμογή αυτού του σεναρίου είναι, ούτως ή άλλως, σε εξέλιξη και η Άγκυρα βρίσκει από πάλαι ποτέ φίλες χώρες πρόσφορο έδαφος. Είναι προφανές πως η συντήρηση της εν εξελίξει διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, με τη μορφή που διεξάγεται, τη μη προόδου, εξυπηρετεί την Άγκυρα, καθώς προσφέρει χρόνο στην τουρκική πλευρά για να προωθήσει παράλληλους σχεδιασμούς.

Προτεραιότητα της Άγκυρας είναι να καταστεί μέρος του παιχνιδιού και των πρωταγωνιστών των εξελίξεων στην περιοχή. Πρώτο βήμα από πλευράς της τουρκικής κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη δική της συνδρομή στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, απαραίτητη και σημαντική. Τούτο θα επαναφέρει την Τουρκία στο παιχνίδι, επιδιώκοντας να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να αναβαθμίσει τη θέση της. Το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς κι άλλοι παίκτες στην περιοχή έχουν τις ίδιες επιδιώξεις ενώ διατηρεί ανοικτά μέτωπα με Ισραήλ και Αίγυπτο. Οι δε σχέσεις της με τις ΗΠΑ χαρακτηρίζονται από εκατέρωθεν καχυποψία και επιφυλακτικότητα, αλλά την ίδια ώρα εξυπηρετούνται αμφότερες οι χώρες από τη διατήρηση καναλιών επικοινωνίας και συνεργασίας.

Σε αυτή την προσπάθεια και το σχεδιασμό εντάσσει και το Κυπριακό η Τουρκία, επιδιώκοντας μέσα από το ρόλο που θέλει να εξασφαλίσει για τις εξελίξεις στην περιοχή, να κάνει ταμείο στο Κυπριακό.

Νέο «δόγμα» από ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ο ΝΕΟΣ ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Έιντε έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής του από τις πρώτες επαφές που είχε στη Λευκωσία. Έχει έλθει στο νησί με σαφείς εντολές από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού για να σπάσει το αδιέξοδο και να προχωρήσει η διαδικασία.

Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες φαίνεται να έχει μαζί του και ιδέες για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό που πρακτικά έχει εξασφαλίσει και ανακοινώθηκε είναι πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου θα παρακαθήσουν σε δείπνο, στις 16 Σεπτεμβρίου, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη και την επόμενη θα πραγματοποιήσουν συνάντηση, στην παρουσία του ιδίου.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για συνάντηση Αναστασιάδη- Έρογλου με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, όταν θα βρίσκονται αργότερα αυτό το μήνα στη Νέα Υόρκη, τούτο δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Δεν συντρέχουν άλλωστε λόγοι, οι οποίοι να δικαιολογούν μια τέτοια συνάντηση. Ο Έσπεν Μπάρθ Είντε, όπως προκύπτει από τις επαφές του, εντάσσει στις προσπάθειες του ΟΗΕ και τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου, αναδεικνύοντας ένα νέο δόγμα του Διεθνούς Οργανισμού.

Τούτο φάνηκε και από την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαν Κι Μουν, την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη («η λύση του Κυπριακού, που έχει καθυστερήσει πολύ, συνιστά στρατηγική προτεραιότητα για τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα») Το ανέφερε, ωστόσο και ο ίδιος κατά τις πρώτες χωριστές του συναντήσεις στη Λευκωσία, ένθεν και ένθεν του κατοχικού οδοφράγματος.

Είναι σαφές πως το Κυπριακό τοποθετείται στη μεγάλη εικόνα για πρώτη φορά και από τα Ηνωμένα Έθνη. Η χθεσινή ημέρα του απεσταλμένου του ΟΗΕ αξιοποιήθηκε με τις χωριστές συναντήσεις που είχε με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι ενώ σήμερα συνοδεία αξιωματικών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα περιοδεύσει στη νεκρή ζώνη. Θα φύγει αύριο, μετά που θα συναντηθεί με τις διαπραγματευτικές ομάδες για να επανέλθει σε μια περίπου εβδομάδα.

Ανοικτά κανάλια, παρά τις διαφωνίες

Οι διαφορές διαφορές αλλά η ανταλλαγή επισκέψεων θα συνεχιστεί. Ελλάδα και Τουρκία έχουν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Πρωθυπουργού Σαμαρά και του Προέδρου Ερντογάν επιβεβαιώσει ότι υπάρχει χάσμα απόψεων, πλην όμως, οι δυο χώρες παρουσιάζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τις επαφές αφήνοντας ανοικτά κανάλια επικοινωνίας, για διαφορετικούς λόγους για την κάθε μια.

Ενόψει, λοιπόν τούτου, έχει συμφωνηθεί όπως στο τέλος Νοεμβρίου επισκεφθεί την Αθήνα αντιπροσωπεία της νέας τουρκικής κυβέρνησης στα τέλη Νοεμβρίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε ανταπόδοση της διακυβερνητικής διάσκεψης που είχε πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, το 2013. Από τις πρόσφατες εξελίξεις, προκύπτει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την τακτική των προκλήσεων έναντι και της Ελλάδος, χωρίς να την απασχολεί η αντίδραση της Αθήνας. Την ίδια ώρα, αναμένεται αντίδραση της Άγκυρας, μετά την έγκριση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, την ερχόμενη Τρίτη από την ελληνική Βουλή. Το θέμα έθεσε ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους.

PHOTO by AKP
Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]