Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

100 ύποπτοι της τζιχάντ στην Αθήνα

Συναγερμός στις μυστικές υπηρεσίες
Αμερικανοί και Άγγλοι παρέδωσαν λίστα στην ΕΥΠ
Ελέγχονται για σχέσεις με συγγενείς – τρομοκράτες σε χώρες της ΕΕ
Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία με «γέφυρα» την Ελλάδα, τροφοδοτούν με μαχητές το ISIS

Σε ιδιότυπο κέντρο αφίξεων και αναχωρήσεων φανατικών τζιχαντιστών από και προς την Συρία τείνει να μετατραπεί η Ελλάδα. Οι Κήποι του Έβρου, η Ορεστιάδα, η Λέσβος, αποτελούν τις πύλες εισόδου και εξόδου τόσο αραβικής καταγωγής υπηκόων δυτικοευρωπαϊκών χωρών, όσο και Σύρων και Ιρακινών λαθρομεταναστών.

Των Δημήτρη Πώποτα και Άριας Καλύβα

Οι ελληνικές αρχές έχουν στοιχεία ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα αραβικής καταγωγής που ανήκουν σε ακραίους μουσουλμανικούς κύκλους και θεωρούνται ύποπτα για σχέση με τζιχαντιστές. Ο αριθμός των ατόμων αυτών κυμαίνεται μεταξύ 80 και 100, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε διακριτική παρακολούθηση καθώς προέκυψαν στοιχεία που τους συνδέουν με φανατικούς τζιχαντιστές της Ευρώπης.

Πρόκειται για άτομα που, σύμφωνα με πληροφορίες των αρμοδίων αρχών, έχουν συγγενικές ή φιλικές σχέσεις με φανατικούς ισλαμιστές οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες.
Μάλιστα, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο ανάμεσα σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται και άτομα αραβικής καταγωγής με ευρωπαϊκά διαβατήρια που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως προθάλαμο για να μπαίνουν και να βγαίνουν από την Ευρώπη στη Μέση Ανατολή.

Οι ελληνικές αρχές –Αστυνομία και ΕΥΠ- βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις αμερικανικές υπηρεσίες, αλλά και τις αντίστοιχες γαλλικές και βρετανικές, καθώς υπολογίζεται ότι στην επικράτεια το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται 80-100 τζιχαντιστές (ενεργοί ή εν υπνώσει), που είτε ζουν είτε επισκέπτονται προσωρινά την χώρα, προκειμένου να μεταβούν ή να επιστρέψουν από τα μέτωπα της Συρίας. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται διακριτική παρακολούθηση από τις Αρχές, ενώ καθημερινά φτάνουν σήματα από ευρωπαϊκές χώρες για Σύρους και Ιρακινούς που ζουν στη χώρα μας και φέρεται να έχουν συγγενική ή φιλική σχέση με τζιχαντιστές που ζουν κυρίως στην Βρετανία και την Γαλλία.

Μέχρι σήμερα επισήμως έχουν συλληφθεί τρεις φανατικοί τζιχαντιστές υπήκοοι Γαλλίας. Οι δύο (I.Μ. και Α.Τ.) μπήκαν στην Ελλάδα επιστρέφοντας από το μέτωπο του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, είναι μέλη της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) και συνελήφθησαν σε Γαλλία και Ιταλία μετά από πληροφορίες των Ελληνικών αρχών, ενώ ο τρίτος πιάστηκε στον Έβρο μέσα σε ένα φορτηγό γεμάτο με πολεμικό υλικό που προοριζόταν για τους τζιχαντιστές. Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί στα σύνορα από την ΕΛ.ΑΣ. 1.190 Σύριοι και 259 Ιρακινοί που δεν έγιναν γνωστοί, ενώ απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες 154 Σύριοι και 168 Ιρακινοί. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι 500 φανατικοί ισλαμιστές που διαθέτουν διαβατήρια από Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια, έχουν μεταβεί μέσω Ελλάδας στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των εξτρεμιστών τζιχαντιστών και μάλιστα στις 11 Αυγούστου συνελήφθησαν 40 Αλβανοί τζιχαντιστές στο Κόσοβο κατηγορούμενοι ότι είχαν μεταβεί και πολεμήσει στα σύνορα του Ιράκ και της Συρίας.
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στην Αλβανία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στις 19 Αυγούστου ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετική με το θέμα των τζιχαντιστών που βρίσκονται στη χώρα, ζητώντας απαντήσεις από την κυβέρνηση για το τι προτίθεται να κάνει για το θέμα.
Αφορμή για την ερώτηση του κ. Κακλαμάνη στάθηκε η ανάρτηση στο Διαδίκτυο φωτογραφιών από τη Θήβα και την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες παρουσιάζονταν άτομα με τη μαύρη σημαία του «Ισλαμικού Κράτους».

Ήταν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όταν στην ΕΥΠ εγκαινιάστηκε το Τμήμα Λαθρομετανάστευσης που υπάγεται στη Γ’ Διεύθυνση και σε συνεργασία με το Τμήμα Γ8 της υπηρεσίας ασχολείται με το κομμάτι της διεθνούς τρομοκρατίας και τους λαθρομετανάστες που μπαίνουν στη χώρα.
Δύο χρόνια αργότερα σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας επισημαίνεται ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με την είσοδο τζιχαντιστών στην Ελλάδα κυρίως μέσω των νησιών. Μάλιστα, στην ΕΥΠ, είχε διεξαχθεί σχετική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν εισέλθει στην Ελλάδα φανατικοί ισλαμιστές προκειμένου να προσηλυτίσουν και να εκπαιδεύσουν μουσουλμάνους στη τζιχάντ.

Οι έρευνες, οι συλλήψεις και οι ύποπτοι
Το πρόβλημα πήρε τεράστιες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία μεταξύ φανατικών ισλαμιστών και του καθεστώτος Άσαντ. Τότε οι Ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από τις ευρωπαϊκές ότι κυρίως οι Κήποι και η Ορεστιάδα στον Έβρο αποτελούν πύλες εισόδου και εξόδου τζιχαντιστών από και προς το μέτωπο του πολέμου από τη Δυτική Ευρώπη.
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι καταρχάς να ελέγχουμε εξοντωτικά όσα άτομα αραβικής καταγωγής περνάνε από τους συνοριακούς σταθμούς και φέρουν ευρωπαϊκά διαβατήρια προκειμένου να δούμε αν ανήκουν στις κόκκινες λίστες με τους υπόπτους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Όμως, οι περισσότεροι έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν κατηγορούνται για καμία παράνομη πράξη στη χώρα μας και δεν υπάρχουν σε βάρος τους διεθνή εντάλματα αναζητήσεων», 
τονίζει στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και προσθέτει:
«Όσο γι αυτούς που μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Μιλάμε για 60 Σύριους και 3 Ιρανικούς, κατά μέσο όρο την ημέρα, που όλοι τους συλλαμβάνονται και κάποιοι από αυτούς απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες».
Κάπως έτσι έγινε και στην περίπτωση του 23χρονου Γλαλλου τζιχαντιστή Ι.Μ. που συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου στην Κυανή Ακτή. Οι Γάλλοι αστυνομικοί βρήκαν στο διαμέρισμα που διέμενε κοντά στις Κάννες περίπου ένα κιλό αυτοσχέδιας εκρηκτικής ύλης.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο φανατικός ισλαμιστές είχε μεταβεί το καλοκαίρι του 2012 στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών και στις 3 Ιανουαρίου του 2014 εντοπίστηκε στην Ορεστιάδα να μπαίνει στη χώρα μας, όπου και εξετάστηκε από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής. Πάνω του βρέθηκε ένα στικάκι με οδηγίες κατασκευής εκρηκτικών και γι αυτόν τον λόγο ενημερώθηκαν οι γαλλικές αρχές. Ωστόσο, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς δεν εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης, ούτε κατηγορία για εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα κι έτσι μέσω Ηγουμενίτσας μετέβη στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Κυανή Ακτή.

Και άλλοι δύο Γάλλοι μέσω Ελλάδας
Εκείνη την εποχή συλλαμβάνεται στην Ιταλία ένας άλλος Γάλλος συριακής καταγωγής που φέρεται να έχει σχέση με τον 23χρονο τζιχαντιστή, ο οποίος πολέμησε στα σύνορα Ιράκ – Συρίας και επέστρεψε στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Λίγες ημέρες αργότερα, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, συλλαμβάνεται στον Έβρο ένας 43χρονος Γάλλος υπήκοος με καταγωγή από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ο οποίος προσπάθησε να περάσει από την Ελλάδα στη Συρία οπλισμό κρυμμένο μέσα σε νταλίκα.
Επίσης, εντοπίσθηκε και συνελήφθη μαζί με έναν ρώσο συνεργό του και, όπως προέκυψε από τις Έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας, ο 43χρονος είχε πάρει μέρος σε μάχες στο πλευρό των φανατικών ισλαμιστών στη Ρωσία και πλέον ήταν μέλος της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε».

Πηγή "Πρώτο Θέμα"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]