Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιός θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας κατά του Ισλαμικού Κράτους;

Πηγή - Todays Zaman
Μετάφραση/Επιμέλεια - Onalert


Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν οτι η Τουρκία δε μπορεί να παραμείνει εκτός του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τα ερωτήματα ειναι πολλά. Ποιος θα ειναι ο ρόλος της Τουρκίας; Τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα; Ο αρθρογράφος της τουρκικης εφημερίδας Todays Zaman Ομερ Τασπινάρ προσπαθεί να δώσει κάποιες απαντήσεις

Ποιος θα ειναι ο ρόλος της Τουρκίας στη συμμαχία;

Υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι είδους ρόλο θα διαδραματίσει η Τουρκία ως μέλος του συνασπισμού των ΗΠΑ ο οποίος ελπίζουν οτι τελικά θα καταστρέψει την οργάνωση που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, επίσης γνωστό και ως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και η Levant (ISIL) (διαβάστε εδω τις διαφορές στην ονομασία: Ισλαμικό Κράτος, ISIS, ISIL).

Το γεγονός ότι οι Τούρκοι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα (μετά από μια διαδικασία γεμάτη από άγνωστες λεπτομέρειες) δεν έχει απλοποιήσει το θέμα για την Τουρκία. Στην πραγματικότητα, μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι εφόσον εχει λυθεί το θέμα των ομήρων η πίεση προς την Τουρκία έχει αυξηθεί και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται να δείξει μια ισχυρότερη τουρκική δέσμευση προς τον συνασπισμο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσημης επισκεψης τους στη Νέα Υόρκη. Το γεγονός ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται στα σύνορα της Τουρκίας και μάχονται κατά των κούρδων και ότι περισσότερο από 160.000 Κούρδοι πρόσφυγες εισήλθαν στην Τουρκία τις τελευταίες δύο εβδομάδες περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τη δυναμική μιας τουρκικης συμμετοχής στη συμμαχία.

Αυτη τη στιγμή υπάρχει η αίσθηση ότι η Τουρκία βρίσκεται εγγύτερα σε μια απόφαση για το είδος του ρόλου που θα διαδραματίσει στο συνασπισμό.
Θα είναι ένας πιο ενεργά στρατιωτικός ρόλος, με τη χρήση της βάσης στο Ιντσιρλίκ και συμμετοχή σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους;
Μήπως η Τουρκία πιέζει για τη δημιουργία ασφαλών καταφυγίων και διαδρόμων ανθρωπιστικής βοήθειας στο εσωτερικό της Συρίας σε αντάλλαγμα για τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ; (WSJ: Η βάση του Ιντσιρλίκ να μεταφερθεί στα κουρδικά εδάφη)

Εμείς ακόμα δεν έχουμε σαφείς απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η Άγκυρα δεν επιτρέπει σε Κούρδους ενόπλους από την Τουρκία να διασχίσουν τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσουν τους κούρδους αδελφούς τους, κατά των δυνάμεων τους Ισλαμικού Κράτους, που έχουν εμπλακεί απεγνωσμένα στην άμυνα της κουρδικής πόλης Κομπανι. Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας καταφεύγουν στην Τουρκία για να ξεφύγουν από το Ισλαμικό Κράτος.

Το γεγονός ότι η ομάδα Λαϊκής Μονάδας Προστασίας (YPG) των κούρδων, η οποία συνδέεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), είναι η κύρια συριακή κουρδική ομάδα στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και φαίνεται να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για την Τουρκία. Ετσι η Τουρκία αντιμετωπίζει ενα δίλημμα αναμεσα σε δυο προτεραιότητες: Την ανάγκη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο κατά του Ισλαμικού Κράτους και το φόβο ότι κάτι τέτοιο θα ενδυναμώσει την κουρδική απόσχιση. Η Άγκυρα ανησυχεί επίσης ότι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους θα ενισχύσει το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Δαμασκό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες εξηγούν γιατί η Τουρκία δεν ειναι πρόθυμη να παίξει ένα σημαντικό στρατιωτικό ρόλο στη συμμαχία - πέρα από τον τρέχοντα ρόλο της παροχής υλικοτεχνικής υποστήριξης - χωρίς να πάρει κάτι σε αντάλλαγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτο που θέλει η Άγκυρα είναι να είναι σε ισχυρότερη θέση έναντι τόσο του PKK όσο και του καθεστώτος στη Δαμασκό. Αυτή τη στιγμή, η δυναμική είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση και στα δύο μέτωπα. Οι Κούρδοι, ιδιαίτερα το PKK στο βόρειο Ιράκ, έχουν δυναμώσει το διεθνές προφίλ τους ως μια αποτελεσματική δύναμη εναντίον του ισλαμικού κράτους. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι γεμάτα από δημοσιέυματα που αναφέρονται στην ανάγκη να βοηθήσουμε τους Κούρδους ενόπλους για να αντιμετωπίσουν ενα πολύ καλύτερα εξοπλισμένο Iσλαμικό Κράτος. Και όσον αφορά τον Άσαντ, ο ίδιος απολαμβάνει το θέαμα ενός διεθνούς συνασπισμού που σχηματίζεται για να να νικήσει τις τρομοκρατικές ομάδες. Εχει άλλωστε προειδοποιήσει τον ολόκληρο τον πλανήτη στο παρελθόν ως προς τους τρομοκράτες που πολεμούν εναντιον του καθεστώτος του, και τώρα, ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, η Ουάσινγκτον έχει σχηματίσει μια συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία!

Εν τέλει, η Άγκυρα ανησυχεί ότι η αμερικανική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους θα επιτύχει δύο πράγματα. Πρώτον, οτι θα ενισχύσει τους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι διατηρούν στενούς δεσμούς με τους Κούρδους αυτονομιστές στην Τουρκία.
Δεύτερον, οτι θα ενισχύσει επίσης το καθεστώς στη Δαμασκό.

Δεδομένου ότι και οι δύο εξελίξεις είναι εναντίον των εθνικών συμφερώντων της Τουρκίας, η Άγκυρα θα αποφασίσει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη συμμαχία μόνο εάν εχει στα χέρια της σοβαρές δεσμεύσεις για την ανατροπή της εν λόγω δυναμικής.
Η εκπαίδευση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) - ή ο,τι εχει απομείνει απο αυτόν - στη βόρεια Συρία θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την Τουρκία. Αυτό θα απαιτήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και ίσως η βάση του Ιντσιρλίκ σε αυτό το πλαίσιο να ήταν ενα καλό αντάλλαγμα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]