Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρόικα: Τι θα συμβεί μετά την 31η Δεκεμβρίου;

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, για πιθανή έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, όταν ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους εταίρους της, έδωσε την ευκαιρία για υποθέσεις, με βάση και τη δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ότι «τα δανειακά προγράμματα του Ταμείου καταρτίζονται σε εθελοντική βάση».

Η εξήγηση του κ. Ράις ότι οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που καλούν το Ταμείο όταν το χρειάζονται και επίσης ότι είναι οι κυβερνήσεις που ζητούν τη διακοπή των Προγραμμάτων όταν δεν έχουν ανάγκη την οικονομική και τεχνική βοήθεια του ΔΝΤ, πυροδότησε δικαιολογημένα συζητήσεις, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις διαρροές συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά και τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου, ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η απεμπλοκή από την Τρόικα.

Με βάση τις δηλώσεις του κ. Ράις, ενός ικανού τεχνοκράτη, που σίγουρα γνωρίζει τι λέει κάθε φορά που ενημερώνει τους δημοσιογράφους καθώς διατηρεί εξαιρετική σχέση με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν, είναι απόφαση των χωρών εάν θα συνεχίσουν ή όχι τα Προγράμματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αποχώρηση από τα Προγράμματα αποτελεί πάντα την καλύτερη εξέλιξη για τις χώρες.

Στην περίπτωση τη Ελλάδας, το Ταμείο υπενθύμισε μέσω του κ. Ράις, ότι το Πρόγραμμα ολοκληρώνεται μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε συνεχίζονται οι επιθεωρήσεις και οι εκταμιεύσεις των δόσεων, εφ’ όσον βεβαίως η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και τηρεί κατά γράμμα τις υποσχέσεις που έδωσε υπογράφοντας τα Μνημόνια.

Ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει η τύχη της Τρόικα μετά την 31η Δεκεμβρίου 2014, από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι αποχωρούν. Λογικά, το ΔΝΤ «θα παραμείνει μόνο του και θα συνεχίσει να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα», όπως είπε στο «Ε» πηγή εκτός Ταμείου. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη ανησυχεί μερικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τα οποία θυμούνται τις δικαιολογίες που παρουσιάστηκαν τότε από τον Ντομινίκ Στρος Καν και τις Βρυξέλλες για την από κοινού ανάγκη σχηματισμού του μηχανισμού της Τρόικα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτά τα μέλη, που προέρχονται από τη Βραζιλία, την Ινδία, τη Ρωσία, την Αφρική, αλλά και η Ελβετία, πιστεύουν πως δεν πρέπει να αλλάζει η φυσιογνωμία των Προγραμμάτων, ούτε να παραβιάζεται το Καταστατικό. Είναι γνωστές οι ομηρικές μάχες του αντιπροσώπου της Βραζιλίας, Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα με τους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Τμήματος, για το «Ελληνικό Πρόγραμμα», που στην αρχή είχε παρεξηγηθεί και είχε κατηγορηθεί ότι στρεφόταν κατά της Ελλάδας. Τα πυρά του στράφηκαν πολλές φορές και κατά του Πολ Τόμσεν, τον οποίο σε δύο περιπτώσεις αδίκησε, καθώς δεν είχε την ευθύνη, αλλά τα ανώτερα κλιμάκια του Ταμείου.

Τους οικονομικούς παράγοντες της Ουάσιγκτον απασχολεί πολύ η ικανότητα των ελληνικών αρχών να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις στην περίπτωση που ο κ. Σαμαράς αποφασίσει να ζητήσει την έξοδο από το Ταμείο. «Δεν είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη», τονίστηκε στο «Εθνος», αλλά οι επιδόσεις της Ελλάδας κατά καιρούς δεν είναι ενθαρρυντικές για τη συνέχεια.

Στο Ταμείο αποφεύγουν κάθε ενημέρωση και για τον τρόπο με τον οποίο «διακόπτονται» τα Προγράμματα, αλλά και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. «Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να γίνει, ότι πρέπει να γίνει, με συντεταγμένο τρόπο ώστε να αποφευχθούν συνέπειες για το λαό», υπογραμμίστηκε στο «Ε».

Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας, για το αν η χώρα μας μπορεί να προχωρήσει μόνη της το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι «επιδίωξη μας είναι να γίνει το καλύτερο δυνατό» σε συνεργασία πάντα με την ελληνική κυβέρνηση, με σκοπό –όπως τόνισε- ο λαός της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης το συντομότερο δυνατό.

Πηγή "Έθνος"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]