Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μικρότερο εισόδημα για τρεις στους τέσσερις μισθωτούς

Ένας στους τρεις μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος μέσα στο τελευταίο τρίμηνο και τέσσερις στους δέκα φοβούνται περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων τους στο επόμενο τρίμηνο. 

Σε έρευνα του Παρατηρητηρίου Οικονομικών και Κοινωνικών Εξελίξεων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία ALCO πανελλαδικά σε δείγμα 1.100 μισθωτών έδειξε ότι τρεις στους τέσσερις μισθωτούς έχουν χάσει εισόδημα μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Το γεγονός αυτό, οδήγησε ένα στους δύο μισθωτούς προκειμένου να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, το τελευταίο τρίμηνο να κάνουν ανάληψη από τις καταθέσεις τους στην τράπεζα, ενώ το 22% χρειάστηκε να δανειστεί.

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως η έρευνα αποτυπώνει εικόνα σαφούς και σημαντικού περιορισμού του εισοδήματος και συνακόλουθα και της καταναλωτικής δύναμης των μισθωτών σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (και λιγότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

Ως αποτέλεσμα, οι μισθωτοί σήμερα, στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία τους, καταναλώνουν αυτά που μπορούν και όχι αυτά που θα ήθελαν.
 
Τα βασικά συμπεράσματα
  • Τα επίπεδα εισοδήματος έχουν υποχωρήσει για τρεις στους τέσσερις μισθωτούς στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Η μείωση είναι αναλογικά μεγαλύτερη για τους μισθωτούς ηλικίας 45-54 ετών και εκείνους με εισόδημα 1.501-2.000 ευρώ.
  • Παρά την τάση σταθεροποίησης που αποτυπώνεται το τελευταίο τρίμηνο, ένας στους τρεις μισθωτούς δηλώνει νέα μείωση εισοδήματος, ενώ στο 82% των περιπτώσεων η μείωση στο εισόδημα οφείλεται στη μείωση του μισθού.
  • Το 38% των μισθωτών εκτιμά ότι τα εισοδήματα του θα μειωθούν το επόμενο τρίμηνο.
  •  Με το 75% των μισθωτών να έχει χαμηλότερα εισοδήματα σε σχέση με πριν ένα χρόνο η καταναλωτική δύναμη των μισθωτών έχει περιοριστεί.
  • Πάνω από το 60% των μισθωτών μείωσε τις δαπάνες του σε ταξίδια και αξεσουάρ (67%), ρούχα/παπούτσια (65%), έπιπλα/είδη σπιτιού (63%). Να σημειωθεί ότι τα ποσοστά είναι με βάση όσους μισθωτούς χρησιμοποιούν κάθε κατηγορία προϊόντων.
  • Το 59% μείωσε τις δαπάνες ψυχαγωγίας, το 57% τις δαπάνες για καλλυντικά, το 55% για σοκολάτες και snacks, το 53% για παιχνίδια και το 48% για κρασί/μπύρα/ ούζο.
  • Το 43% των μισθωτών μείωσαν τη συνολική δαπάνη κατανάλωσης, έναντι μόλις 10% που την αύξησαν.
  • Το σύνολο σχεδόν των μισθωτών (84%) επιλέγει προϊόντα σε προσφορά, ενώ ένας στους δύο (46%) προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
  • Σε ποσοτικό επίπεδο, το καλοκαίρι θα πάει διακοπές το 38% των μισθωτών.
  • Το 22% των μισθωτών έχασε το τελευταίο έτος τη δυνατότητα να κάνει καλοκαιρινές διακοπές.
  • Από το σύνολο των μισθωτών μόνο το 18% μπορεί να κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι πληρώνοντας χρήματα για τη διαμονή του.

Σχόλιο ιστολογίου: Το success story του Αντώνη, γίνεται ορατό ακόμη και στους... τυφλούς (εξαιρούνται πάντα τα κομματόσκυλα και οι επιχειρηματίες που οφελούνται από αυτό)

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]