Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παραδίδουν σε ιδιωτική εταιρεία την διαχείριση πώλησης της ελληνικής ενέργειας

Δεν πουλάνε, αλλά χαρίζουν τα πάντα. Και μάλιστα, τα δίνουν –κυριολεκτικά- κοψοχρονιά. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό κακό το ότι ξεπουλάνε οτιδήποτε αξίζει αυτή τη στιγμή στην χώρα. Η συμπεριφορά τους, αξίζει ιδιαίτερης μνείας και ενδεχομένως, κάποια στιγμή, και ιδιαίτερης μέριμνας από τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης.

Μήπως αυτά που ξεπουλάνε τα κληρονόμησαν;
Μήπως αυτά που ξεπουλάνε τα απέκτησαν με τον κόπο της εργασίας τους;
Μήπως αυτά που ξεπουλάνε τους τα χάρισε κάποιος;
Όχι. Δεν τους ανήκει τίποτε απολύτως. 
Και, δυστυχώς, ξεπουλάνε την περιουσία της χώρας, ξεπουλάνε τα «ασημικά» και ό,τι καλύτερο υπάρχει, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Ξεπουλάνε την περιουσία του ελληνικού λαού, και, επιπλέον, χωρίς να ενημερώνουν τους… ιδιοκτήτες.

Βγάζει στο «σφυρί» ο κ. Μανιάτης τον ενεργειακό πλούτο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) του Ιονίου και νότιας της Κρήτης, χωρίς να ενημερώσει την Βουλή, χωρίς να ενημερώσει μέσω των ΜΜΕ (ή μέσω κάποιου πρωθυπουργικού διαγγέλματος) τους πολίτες της χώρας! Προφανώς, για τον κ. Μανιάτη και φυσικά για τον ίδιο τον «πρωθυπουργό», ήταν σημαντικότερο να αναγγελθεί με ειδικό πρωθυπουργικό διάγγελμα η μείωση του ΦΠΑ εστίασης, παρά να υπάρξει μία λεπτομερής ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών για το που υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, πόσο είναι (με τους ελάχιστος –έστω- υπολογισμούς), πόσα χρήματα θα αποδώσουν οι ενεργειακές πηγές, ποιες εκδοχές εκμετάλλευσης υπάρχουν, πως θα υπάρξει -και πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό- ωφέλεια για τους πολίτες κ.ο.κ.

Δυστυχώς, ενώ ξεπουλιούνται οι ενεργειακές πηγές της Ελλάδας, οι μόνοι που δεν γνωρίζουν τίποτε, είναι οι Έλληνες, δηλαδή οι φυσικοί ιδιοκτήτες! Ακόμη και ο ειδικός φορέας (ΕΔΕΥ) που δημιουργήθηκε από το ίδιο το κράτος (ο οποίος θα σχεδίαζε και θα παρακολουθούσε τις διαδικασίες προκειμένου να διασφαλιστεί το μέγιστο όφελος για την Ελλάδα), δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, αφού καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε στο αυτονόητο, δηλαδή στη στελέχωσή του.

Σύμφωνα με ενημέρωση που μας έγινε από τον Παναγιώτη Λελιάτσο, αναπληρωτή τομεάρχη Ενέργειας και Ανάπτυξης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάτι πολύ «ιδιαίτερο» πρέπει να συμβαίνει, αφού η κυβέρνηση φαίνεται πως αίφνης αποφάσισε να προχωρήσει όχι στην στελέχωση του ΕΔΕΥ, αλλά στην ανάθεση παρακολούθησης των διαδικασιών έρευνας, πώλησης και εξόρυξης των Ελληνικών υδρογονανθράκων σε ιδιωτική εταιρεία! Και η συγκεκριμένη εξέλιξη «μυρίζει» πολύ παράξενα, αφού η νέα κυβερνητική επιλογή κατορθώνει να μεταφέρει πολύ ευαίσθητες διαδικασίες μακριά από τον κρατικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει και σημαντική οικονομική απώλεια από τα ταμεία του κράτους.

Κατανοούμε πως η διαχείριση και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας γίνεται επιτακτική ανάγκη (σήμερα όσο πότε άλλοτε) άμεσης πολιτικής απόφασης. Βέβαια, το Ελληνικό δημόσιο δια του αρμοδίου υπουργείου περιβάλλοντος από το 2011 σύστησε αρμόδιο φορέα με την επωνυμία Ελληνική διαχειριστική εταιρεία Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ ΑΕ η οποία θα είχε ως σκοπό την διαδικασία παραχώρησης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας.
Από το 2011 ο Ελληνικός λαός αναμένει από τον αρμόδιο υπουργό την πολιτική απόφαση στελέχωσης του εν λόγω δημοσίου φορέα και ο οποίος θα προχωρούσε στην άμεση παραχώρηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ο Κύριος Μανιάτης, όμως, προ ολίγων ημερών. παρουσίασε σε στελέχη πετρελαϊκών εταιριών στο Λονδίνο τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος, χωρίς ακόμη η κυβέρνηση να έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ, αλλά και χωρίς να έχουν ενημερωθεί επαρκώς τα υπόλοιπα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα όμως με νέα απόφαση του αρμοδίου υπουργείου και υπογράφων τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ κυρίου Μαθιουδάκη Κωνσταντίνου με ημερομηνία 24/6/2014 και ΑΔΑ: 7ΕΖΡ0-ΚΕΣ προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός με κλειστή διαδικασία και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά και ύψος δαπάνης 950.000 ευρώ σε ιδιωτική εταιρία συμβούλων η οποία θα αναλάβει την διαδικασία παραχώρησης εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της χώρας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Δεν υπάρχουν Έλληνες που να μπορούν να διαχειριστούν κάτι τέτοιο;

Η συγκεκριμένη απόφαση αποδεικνύει ακόμη μια φορά τις προθέσεις της κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας έναντι του εθνικού πλούτου της χώρας. Ο φωτογραφικός διαγωνισμός ο οποίος δημοσιεύθηκε δείχνει πως ακόμη μια φορά η κυβέρνηση λειτουργεί προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων και όχι του δημοσίου συμφέροντος. Καλούμε την κυβέρνηση στην άμεση ακύρωση του εν λόγω διαγωνισμού και στην στελέχωση του δημοσίου φορέα. Δεν μπορεί και δεν νοείται ο Εθνικός πλούτος της χώρας να παραχωρείται σε ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς τον Έλεγχο του κράτους.

Διαβάστε τα σχετικά έγγραφα, διατηρώντας την απορία για την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρείας...








Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]