Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα εγκλήματα του ISIL και η δοκιμασμένη τακτική του «διαίρει και βασίλευε»

  • Ισλαμιστές του ISIL ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν εκατοντάδες Ιρακινούς στρατιώτες
  • Ανακοινώσεις μέτρων από ξένες πρεσβείες στη Βαγδάτη
  • Το ιστορικό του ISIL
Russia Today
16 Ιουνίου 2014
Aπόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Εξτρεμιστές σουνίτες, οι οποίοι κατόρθωσαν τις τελευταίες ημέρες να καταλάβουν εν μέρει πόλεις στο βορειοδυτικό Ιράκ, ισχυρίζονται σε ιστοσελίδα τους στο Twitter, στην οποία δηλώνουν ότι συνδέονται με το "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε" (ISIL), ότι εκτέλεσαν 1.700 Ιρακινούς στρατιώτες. Οι ισλαμιστές ανέβασαν και κάποιες φωτογραφίες ως αποδεικτικά στοιχεία. 

Οι φωτογραφίες ανέβηκαν στο Διαδίκτυο στις 14 Ιουνίου 2014, στην ιστοσελίδα των τζιχαντιστών Welayat Salahuddin. Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας ισχυρίζονται ότι απεικονίζουν αντάρτες του ISIL καθώς εκτελούν συλληφθέντες στρατιώτες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σε άγνωστη τοποθεσία στην επαρχία Σαλαχουντίν.

Οι εικόνες συνοδεύονται από λεζάντες που περιγράφουν την υποτιθέμενη σφαγή των Ιρακινών ανδρών. Δεν δίνεται ημερομηνία ή ακριβής τόπος, αλλά ο εκπρόσωπος του Ιρακινού στρατού Κασίμ αλ-Μουσάουι δήλωσε ότι οι δολοφονίες θα πρέπει να έλαβαν χώρα στην επαρχία Σαλαχουντίν, βόρεια της Βαγδάτης.

Κάποιες από τις φωτογραφίες απεικονίζουν δεκάδες συλληφθέντες με πολιτικά, φορτωμένους σε διάφορα οχήματα, ενώ οι λεζάντες των εικόνων πληροφορούν ότι εκτελέστηκαν από ισλαμιστές του ISIL.


Άλλη μια εικόνα που ανέβηκε στις 14 Ιουνίου στην ιστοσελίδα των τζιχαντιστών Welayat Salahuddin. Οι αντάρτες του ISIL ισχυρίζονται ότι μετέφεραν δεκάδες αιχμαλώτους, μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, σε άγνωστη τοποθεσία στην επαρχία Σαλαχουντίν και κατόπιν τους εκτέλεσαν. 

Μια άλλη εικόνα δείχνει αρκετούς άνδρες ξαπλωμένους μέσα σε ένα χαντάκι με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, ενώ κάποιες άλλες απεικονίζουν σώματα ματωμένα, που φέρουν πολλά τραύματα από πυροβολισμούς.

Ο εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού Κασίμ αλ- Μουσάουι δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press ότι είχε πληροφορηθεί πως οι ισλαμιστές προέβησαν σε μαζικές εκτελέσεις συλληφθέντων ανδρών των ιρακινών δυνάμεων σε περιοχές οι οποίες περιήλθαν υπό τον έλεγχο του ISIL.


«Μετά την ανάλυση των εικόνων από εμπειρογνώμονες του ιρακινού στρατού, εξάγεται το συμπέρασμα ότι περίπου 170 στρατιώτες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν από τους ισλαμιστές», δήλωσε ο Ιρακινός αξιωματικός στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.



Η κλιμάκωση της βίας συνεχίστηκε στο Ιράκ την Κυριακή. Κάτοικοι ορισμένων περιοχών δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι ισλαμιστές του ISIS επιτέθηκαν και πήραν τον έλεγχο της πόλης Ταλ Αφάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Ο Ιρακινός στρατηγός Μοχάμεντ αλ-Κουράισι επιβεβαίωσε σε ανταποκριτή του CNN ότι η πόλη έπεσε στα χέρια των σουνιτών ισλμιστών. Η πόλη Ταλ Αφάρ, στην επαρχία Νινευί, έχει πληθυσμό περίπου 80.000, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Τουρκμένοι Ιρακινοί.

Λήψη μέτρων από πρεσβείες στη Βαγδάτη

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ενισχυθεί η ασφάλεια της πρεσβείας τους στη Βαγδάτη και μέρος του προσωπικού πρόκειται να μετακινηθεί από την ιρακινή πρωτεύουσα. Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν επίσης την αποστολή πεζοναυτών («λιγότερων από 100») και άλλων ανδρών στο Ιράκ, «προκειμένου να θωρακιστεί η ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη», ανέφερε στο Reuters ανώνυμη πηγή, επικαλούμενη στρατιωτικό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας (DFAT), ορισμένα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν τη Βαγδάτη την Κυριακή.


«Η αυστραλιανή πρεσβεία παραμένει ανοικτή, αλλά με μειωμένο αριθμό προσωπικού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του DFAT. «Είναι πολύ δύσκολο να εξακολουθήσουμε να παράσχουμε υπηρεσίες στην τρέχουσα φάση».



Πριν από μερικές ημέρες, ισλαμιστές του ISIS κατέλαβαν μέρος της δεύτερης σε πληθυσμό πόλης του Ιράκ, της Μοσούλης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, καθώς και της Τικρίτ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Σαλαχουντιν, όπου έλαβε χώρα η εικαζόμενη σφαγή των Ιρακινών στρατιωτών.

Ανακοίνωση του ΟΗΕ για μαζικές εκτελέσεις στο Ιράκ

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Αρμοστεία παρέλαβε «αρκετές εκθέσεις που περιγράφουν εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες και εξωδικαστικές εκτελέσεις, τις ημέρες που οι ισλαμιστές του ISIL εισέβαλαν σε ιρακινές πόλεις. Ο αριθμός των πολιτών που σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ίσως να ανέρχεται σε εκατοντάδες».

Το ιστορικό του ISIL και η τακτική του «διαίρει και βασίλευε»

Ο ISIL είναι πρώην παρακλάδι της Αλ-Κάιντα, που στη συνέχεια «δεν τα βρήκε» με το παγκόσμιο δίκτυο τρομοκρατίας. 

Η εξτρεμιστική αυτή ομάδα φονταμενταλιστών, η οποία δραστηριοποιείται στο Ιράκ και τη Συρία, έγινε διαβόητη για τις αδίστακτες τακτικές της, που περιλαμβάνουν δημόσιες σταυρώσεις και αποκεφαλισμούς εκείνων οι οποίοι παραβιάζουν, κατά τη γνώμη τους, τις αυστηρές θρησκευτικές τους ερμηνείες.

Το Ιράκ τέθηκε υπό την επιρροή μιας σιιτικής πλειοψηφίας, η οποία ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, μετά την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή, η οποία ανέτρεψε το σουνιτικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Από την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων (το 2011) και μετά, οι θρησκευτικές εντάσεις αναζωπυρώθηκαν, με αποτέλεσμα σουνίτες αντάρτες να δηλώνουν ότι έχουν κηρύξει τον πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης της χώρας.

Πηγή: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]