Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καμιά εμπιστοσύνη του ΔΝΤ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Δύσκολη η κατάσταση των τραπεζών της χώρας μας, καθώς έχουν χορηγήσει δάνεια 215 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις είναι μόνο 160 δισ. ευρώ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Διαφωνεί ριζικά στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τα συμπεράσματα των τεστ αντοχής που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ).
Η ΤτΕ απεφάνθη ότι στην περίπτωση δυσμενών εξελίξεων, οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν κάλυψη για την επιβίωση των προαναφερθεισών τραπεζών θα ανέλθουν σε 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ΔΝΤ όμως εκτιμά ότι, αν όντως τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν πολύ περισσότερα κεφάλαια για να διασωθούν - πάνω από 60% περισσότερα!
Συγκεκριμένα, θα χρειαστούν πάνω από 6 δισεκατομμύρια επιπλέον - δηλαδή 15,4 δισεκατομμύρια και όχι 9,4 δισ. ευρώ!
Πολλά λεφτά, πραγματικά, αν και το ποσόν δεν φαντάζει πλέον εξωφρενικό, αφού μέχρι στιγμής πλησιάζουν τα... 50 δισεκατομμύρια (!) ευρώ τα χρήματα που με διάφορες μορφές έχουν διοχετεύσει οι ελληνικές κυβερνήσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας για να μην χρεοκοπήσει.
Οπως τονίζει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, τα μη κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες, τα αποκαλούμενα «κόκκινα» δάνεια (αυτά που αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις εξυπηρέτησης των δόσεων μεγαλύτερες των τριών μηνών), έχουν πλέον φτάσει στο 40% του συνόλου των τραπεζικών χορηγήσεων, αν συνυπολογιστούν και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια. Για να καταλάβουμε για τι ποσά μιλάμε, πρέπει να σημειώσουμε ότι βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ιδιωτικές τράπεζες έχουν δώσει σε επιχειρήσεις δάνεια ύψους 101 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε ιδιώτες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων - από τα οποία τα 71 δισ. είναι στεγαστικά και τα 28 δισ. είναι καταναλωτικά δάνεια.

Οι τράπεζες έχουν επίσης δώσει δάνεια σε ελεύθερους επιχειρηματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ύψους 13,7 δισεκατομμυρίων. Γενικό σύνολο δανείων περίπου 215 δισεκατομμύρια ευρώ - ποσό που ξεπερνάει το... 115% του ΑΕΠ της Ελλάδας!
Οταν λοιπόν λέει το ΔΝΤ ότι το 40% του ποσού αυτού κατατάσσεται πλέον στα «κόκκινα» δάνεια, αυτό σημαίνει ότι τα επικίνδυνα δάνεια ανέρχονται σε περίπου 84 δισεκατομμύρια ευρώ.
Με άλλα λόγια, σαν να μην έφτανε το δημόσιο χρέος της χώρας που ξεπερνάει το 175% του ΑΕΠ, έχουμε και το... 44% του ΑΕΠ της χώρας σε «κόκκινα» δάνεια που απειλούν να ανατινάξουν από τα μέσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μαζί του όλη την ελληνική οικονομία!
Αυτές οι εκτιμήσεις της έκθεσης του ΔΝΤ αυξάνουν τον εκνευρισμό των Ελλήνων τραπεζιτών για τα αποτελέσματα του τεστ αντοχής που διεξάγει ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε 123 μεγάλες, συστημικές τράπεζες της ΕΕ, τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο, καθώς η ΕΚΤ αναλαμβάνει την επίβλεψη όλων των συστημικών τραπεζών από τον Νοέμβριο.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα για εκείνους τους επιχειρηματίες που προσδοκούν σε τραπεζικό δανεισμό για να μπορέσουν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Πρώτον, γενικά μιλώντας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν δάνειο μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς οι ελληνικές τράπεζες αγωνιούν αν θα περάσουν ή όχι το τεστ αντοχής της ΕΚΤ και προσπαθούν να εμφανίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια για να το πετύχουν, άρα μόνο με το σταγονόμετρο δίνουν δάνεια.
Δεύτερον, ακόμη και μετά τον Οκτώβριο είναι εξαιρετικά δύσκολη η χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής των ελληνικών τραπεζών, αποκλείεται δηλαδή να δίνουν απλόχερα δάνεια όπως στο παρελθόν, αφού θα βρίσκονται πλέον κάτω από τον διαρκή έλεγχο και την επίβλεψη της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 215 δισεκατομμυρίων ευρώ, όταν οι καταθέσεις σε αυτές κυμαίνονται πλέον γύρω στα 160 δισεκατομμύρια μόνο, με τάσεις ελαφράς συρρίκνωσης. Η κατάστασή τους επομένως είναι αντικειμενικά κρίσιμη, ασχέτως αν προσπαθούν να την κρύψουν ή τουλάχιστον να μην συζητιέται το ακανθώδες αυτό θέμα.
Δεν έχει άδικο, λοιπόν, το ΔΝΤ, όταν στην έκθεσή του προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες και τους εφιστά την προσοχή στο ότι «βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα βουνό από επισφαλή δάνεια και μπορεί να απαιτηθούν πρόσθετα κεφάλαια και εποπτεία για να συντελεστεί εκκαθάριση».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Να κι ένα σημείο στο οποίο συμφωνώ με το ΔΝΤ, αλλά του καταλογίζω και το σφάλμα για την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταλαβαινει τι κανει ο Αφ...ελαστικ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]