Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

WSJ: Λαβωμένη η δικομματική κυβέρνηση από τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα εξήλθε χθες λαβωμένη από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς οι υποψήφιοι από τη ριζοσπαστική αριστερά αντιπολίτευση απέσπασαν ισχυρά ποσοστά σε τουλάχιστον δύο σημαντικές εκλογικές περιφέρειες, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια θέση στον επόμενο εκλογικό γύρο, επισημαίνουν οι Nektaria Stamouli και Alkman Granitsas σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal με τίτλο «Leftist Syriza Candidates Gain on Incumbents in Greek Local Elections».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα σχετικά χαμηλά ποσοστά που εισέπραξαν οι Γ. Καμίνης και Ι. Σγουρός από το ΠΑΣΟΚ, που αμφότεροι μέχρι πριν από λίγες ημέρες, έμοιαζαν να απολαμβάνουν σταθερή πρωτιά στις αντίστοιχες περιφέρειές τους. Παράλληλα, τονίζεται ότι είναι η πρώτη φορά από το 1975 που η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει υποψήφιο στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Αθήνα.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, θεωρούνται ως η πρώτη έμμεση εκλογική δοκιμασία για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, διότι είναι η πρώτη φορά που οι δοκιμαζόμενοι από την κρίση Έλληνες πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες, μετά την ανάδειξη στην εξουσία της δικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού πριν από δύο περίπου χρόνια. Και παρόλο που τα εκλογικά αποτελέσματα δεν θα αλλοιώσουν την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία των δύο εδρών εντός της ελληνικής βουλής, είναι συμβολικά τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τη ριζοσπαστική αριστερά αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα επίσης θα καθορίσει το εάν η Ελλάδα θα συνεχίσει στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας ή θα βυθιστεί σε μια νέα πολιτική αβεβαιότητα.

Τέλος, στην ανταπόκριση καταγράφονται και άλλες εκλογικές «εκπλήξεις», μεταξύ των οποίων η αναπάντεχη ισχυρή εκλογική παρουσία των υποψηφίων της Χρυσής Αυγής σε Αθήνα και Αττική, όπου οι Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος σημείωσαν αντίστοιχα διψήφια νούμερα, πολύ πάνω από το 7% που πέτυχε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, ο υποψήφιος δήμαρχος της Ν. Δημοκρατίας, ο οποίος μέχρι πρόσφατα προηγείτο στις δημοσκοπήσεις με μεγάλο προβάδισμα, ήρθε δεύτερος εξαιτίας ενός πρωτοεμφανιζόμενου τοπικού υποψηφίου χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις, ο οποίος σχετίζεται με την ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης.

WSJ: Αποφασισμένος ο Σαμαράς να προχωρήσει με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα 
Μοιάζει να υπάρχει μια ευρεία συναίνεση- τόσο μεταξύ ψηφοφόρων, όσο και στις αγορές- ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο υπάρχει μια χώρα όπου οι ευρωεκλογές έχουν πραγματικά βάρος, καθώς «στην Ελλάδα, οι εκλογές θα καθορίσουν το μέλλον της ανήσυχης κυβέρνησης συνασπισμού της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από τον Ιούνιο του 2012», υποστηρίζει ο Simon Nixon, σε άρθρο γνώμης στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, με τίτλο «European Elections to Test Greek Coalition».

Και αυτό, γιατί όπως δήλωσε ανώνυμα Έλληνας Υπουργός, εάν τα δύο κόμματα της κυβέρνησης – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – λάβουν από κοινού λιγότερες ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει πραγματικό πρόβλημα, με αποτέλεσμα πρόωρες εθνικές εκλογές και μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αστάθειας. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ηγέτης του Ευ. Βενιζέλος έχουν καταστεί αλεξικέραυνο για τη λαϊκή οργή λόγω κρίσης, με αποτέλεσμα ο κ. Βενιζέλος να δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εγκαταλείψει την αρχηγία εάν ο λαός δεν παράσχει στο κόμμα του ικανοποιητική στήριξη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσο χαμηλά θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου αυτός να πραγματοποιήσει την απειλή του. Από οικονομικής πλευράς, υπάρχει μικρή αμφιβολία ότι μια νέα πολιτική αναταραχή θα θέσει σοβαρή απειλή σε ότι αποδεικνύεται φέτος να είναι μια αξιοσημείωτη μεταστροφή για την πορεία της Ελλάδας.

Εν συνεχεία, ο Nixon παραθέτει μια σειρά από οικονομικά επιτεύγματα του 2014, όπως το ότι η ελληνική οικονομία μοιάζει να ανακάμπτει στο δρόμο της ανάπτυξης κατά το γ΄ τρίμηνο του έτους, με ανάπτυξη που αναμένεται να αγγίξει τουλάχιστον το 0.6% για το συνολικό 2014. Μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η ανεργία μειώνεται επί έξι συνεχόμενους μήνες, ότι σημειώθηκε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι διεθνείς επενδυτές διέθεσαν το εκπληκτικό ποσό των €15 δις για κρατικά ομόλογα, τραπεζικές μετοχές και τραπεζικά ομόλογα «σε μια ψήφο εμπιστοσύνης για την οποία οι Έλληνες ευελπιστούν ότι συνιστά ένδειξη πως το χειρότερο έχει παρέλθει». Αναφέρεται επίσης ότι ταυτόχρονα γίνεται εμφανές πως η κρίση επέφερε πολλές αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εξαλείφοντας προνόμια για ομάδες ειδικών συμφερόντων, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και αίροντας τους φραγμούς σε επίπεδο ανταγωνισμού για πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της λιανικής πώλησης, των μεταφορών, της ενέργειας και των επαγγελματικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, συνεχίζει ο Nixon, o κ. Σαμαράς μοιάζει αποφασισμένος να προχωρήσει με το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα, παρά τις ανησυχίες μεταξύ ορισμένων αξιωματούχων της ευρωζώνης ότι η άμβλυνση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών για την Ελλάδα θα προκαλέσει εφησυχασμό.

Ωστόσο, «μπορεί ο κ. Σαμαράς να πείσει τους ψηφοφόρους να του πιστώσουν περισσότερο χρόνο;», διερωτάται ο Νixon. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης και με την ανεργία να παραμένει στο 26%, είναι δύσκολο να υποτιμήσει κανείς την οργή που αισθάνονται οι Έλληνες προς τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και τα οποία κυριάρχησαν επί δεκαετίες στην πολιτική ζωή του τόπου. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι είναι πολύ επιφυλακτικοί ως προς την πρόκληση νέας αστάθειας: το 70% εξ αυτών δηλώνει ότι δεν επιθυμεί νέες εκλογές, το 69% επιθυμεί να παραμείνει στην ευρωζώνη και μόνο το 30% των ερωτηθέντων πολιτών πιστεύει ότι ο ριζοσπαστικός ΣΥΡΙΖΑ, υπό την ηγεσία του Α. Τσίπρα, είναι έτοιμος να ηγηθεί της χώρας.

Αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να αποφύγει τη διενέργεια νέων εκλογών. Σύμφωνα με κάποιον που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Έλληνα Π/Θ, Ακόμη και εάν ο κ. Βενιζέλος παραιτηθεί, ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, την οποία αναμένεται να κερδίσει, απευθύνοντας έκκληση σε μικρότερα κόμματα, ακόμη και σε ορισμένους από τους συναδέλφους του κ. Βενιζέλου για τους οποίους οι πρόωρες εκλογές θα σήμαιναν πολιτική αυτοκτονία. Ο κ. Σαμαράς μπορεί να έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει μια τέτοια ψήφο, ωστόσο οι επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να παρουσιάσουν εμπόδια, καταλήγει ο αρθρογράφος.

Bloomberg: Χωρίς σαφή νικητή ο α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών
Σε άρθρο των Nikos Chrysoloras και Paul Tugwell στην ηλεκτρονική έκδοση του Bloomberg με τίτλο «First Round of Greek Local Elections Produces No Clear Winner», επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα έληξε χθες χωρίς κανένα κόμμα να εξασφαλίσει αρκετή στήριξη για να ανακηρυχθεί με αποφασιστικότητα νικητής. Και αυτό, γιατί «οι προσωπικότητες υπερκέρασαν τα πολιτικά κόμματα, καθώς ανεξάρτητοι υποψήφιοι είχαν το προβάδισμα στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά» δήλωσε ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη διάσπαση του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα».
Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσούκαλης τόνισε ότι το κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές, απέτυχε να συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά στις χθεσινές εκλογές και «δεν υπήρξε σαφές momentum για το ίδιο».

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Μαγκλάρας, σύμβουλος του εδρεύοντος στην Αθήνα “Triton Asset Management” fund, δήλωσε ότι «οι εκλογές για τους δήμους, τις περιφέρειες, αλλά και οι ευρωεκλογές, αύξησαν σημαντικά την αστάθεια της αγοράς, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει και την επόμενη εβδομάδα. H πολιτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων των επικείμενων εκλογών επηρεάζει την αγορά, ενώ μπορεί να επηρεάσει και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Το ερωτημά μου είναι ,η πολιτική αστάθεια είναι εκβιασμός από την ΕΕ και την σημερινή
    κυβέρνηση? Στην Γερμανία που επί μήνες δεν υπήρχε κυβέρνηση δεν υπήρχε αστάθεια?
    Ας περιμένουμε τι θα αποφασίσουν οι Μέρκελ ,Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ντράνκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]