Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Υπό τον φόβο νέας αιματοχυσίας το δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας του φόβου για νέες ταραχές, άνοιξαν στις 8.00 σήμερα το πρωί οι κάλπες στην ανατολική Ουκρανία για τα δύο δημοψηφίσματα που διεξάγονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές με το ερώτημα της ανεξαρτησίας των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Στο Σλαβιάνσκ που ανήκει στην επαρχία του Ντονέτσκ και θεωρείται προπύργιο των φιλορώσων, από νωρίς το πρωί ακούγονται εκρήξεις.

Τα εκλογικά τμήματα σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις των δύο περιοχών θα κλείσουν στις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Περισσότεροι από 7.000.000 Ουκρανοί έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στα δύο δημοψηφίσματα στις περιοχές όπου έχουν τον έλεγχο οι αυτονομιστές, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την μεταβατική, φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου.

Το ερώτημα που αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι απλό: "Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;" και «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;».

Τα ψηφοδέλτια πέφτουν στις διάφανες κάλπες χωρίς προηγουμένως να τοποθετηθούν σε φακέλους, έτσι που όλοι μπορούν να διακρίνουν εάν οι εκλογείς ψήφισαν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων είναι «συντριπτική», ωστόσο, τα φιλο-ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η συμμετοχή ήταν μικρή.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με πολίτες να σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα στο Ντονέτσκ για να ψηφίσουν, ενώ στο γειτονικό Λουγκάνσκ οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανέρχεται περίπου στο 22%.

Εκρήξεις στο Σλαβιάνσκ - Σχετική ηρεμία στην πόλη του Ντονέτσκ
Πολλές και πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των ένοπλων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου είναι σε εξέλιξη, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία.

Μετά από τα πυρά που ακούγονταν σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μάχες ξανάρχισαν το πρωί στο χωριό Αντρίιφκα, στη«γραμμή του μετώπου», στη νότια είσοδο της πόλης των 110.000 κατοίκων που είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφερε η Στέλα Χορόσοβα, η εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ.

«Υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι προς το παρόν δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Στην πόλη του Ντονέτσκ η κατάσταση ήταν ήρεμη το πρωί. Μία εκ των ψηφοφόρων, η Βικτόρια Πετρόβνα, περίμενε από νωρίς να ανοίξει το εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει καθώς, όπως διαβεβαίωσε «ζούμε πολύ σημαντικές στιγμές».

«Είμαι εδώ για την ειρήνη, γι αυτό ήρθα να ψηφίσω», δήλωσε 55χρονη γιατρός ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.
«Ήρθαμε να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας και να γίνουμε ανεξάρτητοι. Είμαστε χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούμε. Εάν γίνουμε ανεξάρτητοι, στην αρχή θα είναι δύσκολα όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερα από το μείνουμε με τους φασίστες», είπε από την πλευρά της μια 35χρονη ανθοπώλης, εννοώντας τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου.

Αντίδραση από ΗΠΑ
Μολονότι τα δημοψηφίσματα έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από τη διεθνή κοινότητα και παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναβολή τους και την προειδοποίηση του μεταβατικού προέδρου της Ουκρανίας ότι οι περιοχές οδηγούνται στην καταστροφή, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή τους η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσχιση, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κριμαίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων τονίζοντας ότι "είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών", όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι.

"Εάν διεξαχθούν αυτά τα δημοψηφίσματα, θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των παράνομων δημοψηφισμάτων", υπογράμμισε η Ψάκι.

Πηγή "Έθνος

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]