Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πρώην σύμβουλος του Μπαρόζο ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σύμφωνα με πρώην σύμβουλο του επικεφαλής της Επιτροπής José Manuel Barroso, η Επιτροπή αποφάσισε να ακολουθήσει την Γερμανία στην υιοθέτηση μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας, εκμεταλλευόμενη το στρατηγικό πλεονέκτημα που θα αποκτούσε, τασσόμενη με ένα ισχυρό μέλος της ευρωζώνης, αντί του να υποστηρίξει μια πιο εξισορροπημένη πολιτική που επικαλούταν άλλα κ-μ, εφόσον έτσι θα έχανε σε επιρροή αν επικρατούσε η άποψη του Βερολίνου για έμφαση στην πειθαρχία στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES, ο Philippe Legrain δήλωσε στην εφημερίδα ότι, προκειμένου να βρεθεί στο περιθώριο, η Επιτροπή επέλεξε τη στρατηγική ευθυγράμμιση με τη Γερμανία, προκαλώντας έτσι ρήγμα μεταξύ των 28 («Former Adviser Attacks European Commission over Austrerity”). Σήμερα η ΕΕ χωρίζεται σε πιστωτές και χρεωμένους και οι θεσμοί της ΕΕ έχουν μετατραπεί σε εργαλεία επιβολής της βούλησης των πρώτων στους δεύτερους.

Η Επιτροπή έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή της σε τεχνικά ζητήματα, πολιτικά όμως είναι πιο αδύναμη από ποτέ, δήλωσε ο Legrain. Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: ‘τα σχόλια αντικατοπτρίζουν τις απόψεις πρώην προσωρινά εργαζόμενου που δυστυχώς επέλεξε να μην συνεισφέρει με χρήσιμο και πρακτικό τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Η οικονομική στρατηγική της Επιτροπής δεν συμβαδίζει με κανενός μέλους αλλά συνάδει με την αντιμετώπιση του Ecofin, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και επιφέρει ως αποτέλεσμα την ενδυναμωμένη οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης’. Η πολιτική της ΕΕ παραμένει πάντως αμφισβητούμενη, καθώς θεωρείται ότι παρακώλυσε τη ζήτηση σε πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ το ίδιο το ΔΝΤ προέτρεψε την Ευρώπη να μην υπερβάλλει όσον αφορά στο ρυθμό της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Barroso υποστήριξε πως τα προγράμματα προσαρμογής λειτουργούν. Αντιθέτως, ο πρώην σύμβουλός του, υποστηρίζει ότι περάσαμε από μια οξεία κρίση σε μία χρόνια κρίση και ότι η παρέμβαση της Επιτροπής επιδείνωσε την κατάσταση, μέσω αντιπαραγωγικών πολιτικών.



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]